Wednesday, June 13, 2012

Sev tameta nu shaak - Indisk tomatcurryrätt

Kikärtsnudlar eller kikärtssnacks som vi kallar det hemma används av indier (i delstaten Gujarat där jag kommer ifrån) t ex när man får besök, både väntat och oväntat. Detta är en rolig rätt tycker jag som vuxit upp med dessa snacks som min mamma även kallade för, hör och häpna, indiska maskar! Tänk er minerna på de äldre svenska damer som var mammas vänninor och besökte vårt indiska hem på 80-talet som dessutom blev bjudna av mamma på dessa "maskar" tillsammans med masala chai ;) Men de sa dock alltid: mmm så gott, så det var ett bra betyg för kära mamma min! :D

Kikärtssnacksen är rätt så avancerade att göra. De görs på kikärtsmjöl, olja och kryddor i stora drag som sedan "stansas" ut i olika former och friteras i olja. Jag har aldrig gjort dessa själv utan det är mamma som förser oss (eller så köper vi färdiggjorda när vi är utomlands.)

Har man nu inte kikärtsnudlar tycker jag att ni kan testa med att göra själva tomatcurryn och sedan koka ihop med vanliga nudlar. Kan inte tänka mig annat än att det blir superbt!

Sev nu shaak
Smakrikare tomatcurrygryta får man leta efter... det lovar jag er!

Sev nu shaak - "kikärtsnudlar" i indisk tomatcurry
2 msk olja
0,5 tsk senapsfrön
0,5 tsk hela spiskummin
1 krm hing (asafoetida) kan uteslutas om man inte har
2-3 dl tomater, hackade i små bitar
1 msk malen koriander (dhaniya)
0,5 tsk gurkmeja (haldi)
0,5 tsk chilipulver eller färsk finhackad röd chili (mängd efter tycke och smak, var dock försiktig så det inte blir för starkt!)
0,5 tsk malda spiskummin (jeera)
salt, smaka av med
2-3 dl vatten
1-1,5 msk gur (på engelska jaggery, kan ersättas med råsocker. Läs gärna mer om gur här.)
1-2 msk färsk koriander, finhackad
ca 200-300 g kikärtsnudlar

Kikärtssnacks i många olika skepnader; ner till vänster de små som kallas för sev, högst upp mellantjocka gathiya och till höger stora gathiya. Denna gryta går att göra på vilken som av ovan kikärtssnacks.

Hetta upp oljan och lägg i senapsfrön, när de börjar "bubbla" lägg i hela spiskummin och kort därefter hing. Lägg i tomathacket och låt bryna 3-4 minuter tills tomaterna har blivit mjuka, nästan såsiga. Lägg därefter i malen koriander, gurkmeja, chilipulver/finhackad röd chili, malda spiskummin och salt.

Rör om och låt kryddornas smak utvecklas i grytan i ca 3-4 minuter. Värmen gör att smaken och doften från kryddorna blir fantastisk! Häll i vatten och lägg i gur/jaggery/råsocker.

Låt allt koka ihop i 4-5 minuter. Lägg i lite färsk koriander (spara lite till garneringen) och kikärtsnudlarna. Servera omedelbart eftersom kikärtsnudlarna ska vara lite krispiga. Låter man dem dra i grytan blir de mjuka/"saggiga". Garnera gärna med färsk koriander.


För att läsa mer om Indien och Gujarat, se de äldre inläggen Diwali & Indiskt nyår och Mitt Indien.

21 comments:

  1. Ser spännande ut!

    Sv: tack, hör och häpna det var min tvååring som lyckades ta kortet när jag motvilligt lämnade ifrån mig kameran. Appropå kamera, vad har du för kamera? Tänker mig köpa en snart och det hade ju varit roligt att köpa något lite mer avancerat nu när man ändå tar kort på mat så mycket som man gör.....använder ju annars min lilla "skit"kamera.

    Ha det got
    /Emma

    ReplyDelete
  2. Har ju haft förmånen att smaka de indiska maskarna och kan lova att de smakar gott. Verkar ju jättespännande att lägga snacksen i tomatcurryn som låter supergod. Du har inte vägarna förbi Malmö i sommar du får jättegärna låna mitt kök ;)!
    Fast du är så klart välkommen utan att stå i köket också.

    ReplyDelete
  3. Tomatcurry! Mmm. Bara namnet låter underbart. Och snacksen. Jag är tokig i snacks och provar gärna nytt! Gissar att det är svårt att få tag på i Sverige? Om du säger att det är knepigt att göra det själv så tror jag dig.

    Så nesligt att jag missade äkta indiskt... Men det kommer fler gånger. Eller hur!

    ReplyDelete
  4. Så fint! Nu ska jag sortera skafferiet så jag hittar kryddor
    utan att jag blir tokig,sen ska det provlagas !

    ReplyDelete
  5. Hoho, sådana har man ju ätit! :-) Gott!

    ReplyDelete
  6. Been there, done that ;) och äter det gärna igen, de var himla goda snacksen!

    ReplyDelete
  7. Du kan gissa att jag kommer att hålla utkik efter den indiska maten när ja är på Tobago i sommar! Sedan kommer jag att bombardera dig med frågor som hur, hur länge, tillsammans med vad osv :-)

    ReplyDelete
  8. Jag måste sluta läsa din blogg innan jag ska lägga mig, och göra det på morgonen istället. För oj vad sugen jag blir! Denna rätt låter otroligt god och läggs i min hög med "måste-prova-rätter". Kram!

    ReplyDelete
  9. Så COOOLT! Älskar att du har världens bästa indiska recept. Hurra! Och kul att du provade quorn-rabarber-rätten, visst är den god?!

    ReplyDelete
  10. Spännande maträtt och jag har faktiskt sett sådana i affären här :) Kram

    ReplyDelete
  11. OJ! Hade jag verkligen ingen aaaing om att de kunde slinka ner i en god gryta, spännande :)

    ReplyDelete
  12. Japp, de där snacksen kan jag skryta med att få smaka. Gillade de mellanstora som lite starkare kryddning på. Kul att använda dem i maten. Jag ska testa currygrytan med vanliga nudlar. Låter mycket god.

    ReplyDelete
  13. Mums så gott det ser ut, de där kikärtsnudlarna och snacksen låter otroligt smarriga :D Vet du om det finns att köpa någonstans i Sverige?
    Hihi ja magen är fortfarande väldigt liten med tanke på hur långt gången jag faktiskt är men hade ett sf mått på 34 och ligger mitt på normalkurvan så det är skönt :D Och jo den har sjunkt en hel del nu så det är nog nära nu, barnmorskan tror inte jag går över tiden något iaf vilket är skönt! Bebis får ju gärna komma idag hihi.
    Hoppas allt är bra med dig, kramar!

    ReplyDelete
  14. Absolut, vi sällar ju oss till de som smakat och gillat, verkligen gott! Håkan föll för de kryddstarka varianterna, perfekt för an som gillar hett så man blir svett:)

    ReplyDelete
  15. Vad spännande det låter och ser ut! Mums :)

    ReplyDelete
  16. Ja, så underbart gott det låter! Härligt med smak och färg, även om jag inte får smaka... ;o)

    Kram Malin

    ReplyDelete
    Replies
    1. Men du, jag kanske ska testa detta då. Så mycket har jag inte snacksat på snacksen. Men hur mycker nudlar ska man ha i, stod det i receptet?

      Kram

      Delete
  17. det där såg väldigt gott ut! de där kikärtssnacksen såg ju jättespännande ut, sån skulle jag gärna vilja smaka :) vet ju att bara vanliga rostade kikärtor är jättegott så jag kan inte tänka mig att det där kan vara annat än mumsigt!

    ReplyDelete
  18. Otroligt spännande snacks! Mums, blir sugen bara jag ser dina bilder:-)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...