Wednesday, September 12, 2012

Gorgonzolapasta

Gorgonzola är en grönmögelost som är uppkallad efter staden Gorgonzola i Italien. Precis som getost är gorgonzolaost något man får lära sig att gilla... för vissa! Jag älskar gorgonzola och har alltid gjort det vad jag minns. Tycker det är gott på ostbrickan med goda kex och vindruvor eller som här i en pastasås. Gillar ni gorgonzola och äter ni det ofta?

Annars så flyter allt på i en rasande takt hos oss. Träningen har jag satt fart med ordentligt vilket känns skönt. Förra veckan blev det sex pass och ja, jag har haft träningsvärk i stort sett varje dag. Denna veckan tar jag det lite lugnare. Att chocka kroppen för mycket kanske inte är bra? Eller så är det bara en förevändning för att vila lite, sisådär varannan dag är nog rätt lagom... intalar jag mig själv åtminstone!

En riktigt krämig och god pastarätt.

Gorgonzolapasta med rostade pinjenötter (4 pers)
450 g pasta (fettucine, tagliatelle eller någon annan pasta du tycker om)
225 g gorgonzolaost
3-4 dl grädde (visp- eller matlagningsgrädde)
1 steklök eller 2 salladslökar, finhackade
200 g pinjenötter, torrostade
100 g parmesanost, finriven
salt och svartpeppar, smaka av med

Koka pastan enligt anvisningarna på paketet. Värm grädden i en kastrull och lägg i gorgonzolaost och lök. Låt småputtra i 10-12 minuter. Torrosta pinjenötter i en separat stekpanna.

Låt pastan rinna av i ett durkslag. Blanda ihop pasta och gorgonzolasås. Strö över parmesanost och de torrostade pinjenötterna, salta och peppra. Voilá och rätten är redo att avnjutas!

Smaklig måltid!

15 comments:

  1. Gorgonzola är grymt gott, det är så gott i såser!!

    ReplyDelete
  2. Kan inte heller komma ihåg att jag inte gillat gorgonzola, men sen så har jag ju en svaghet för ost i alla dess former! Vilken riktigt comfortfood du kockat till, kanske får det bli något liknande på fredagkväll...?

    Kram på're!

    ReplyDelete
  3. Olá, adorei conhecer seu blog.
    Gosto muito desse queijo, uso ele na pizza fica uma delicia, adorei a receita agora vou fazer essa massa.
    Tenha uma ótima semana.

    ReplyDelete
  4. Jaha då gorgonzola gillas mycket. Som tur är av hela familjen så denna pasta rätt känns som den kunde hämtats på vårt bord. Lite mera snabblagat än mitt lilla dumplingsprojekt idag, det tog lite tid ;), men gott blev det.

    ReplyDelete
  5. Jag gillar gorgonzola men det slog mig nu att jag har faktiskt aldrig ätit pasta och gorgonzola. Ibland blir det enkla bortglömt...hmmm.
    Nu får det bli ändring på det! Vilken fin tallrik du har lagt upp maten på. Kramar till dig!

    ReplyDelete
  6. Ja, gorgonzola är gott och just i pasta föredrar jag den osten :) Visst är det skönt med träningsvärk :) Kram vännen!

    ReplyDelete
  7. Åh jag älskar gorgonzola och tillsammans med pasta också - muuums! :)

    ReplyDelete
  8. Helt och hållet my kind of pasta! Krämig och så lite knaper från pinjenötter. Fast jag skulle välja barnet till föräldrarna camembert och gorgonzola: cambozola. Lite mildare i smaken men fortfarande blir det så där krämigt, ostigt och gott.

    Usch vilket dåligt samvete jag får för träning. Den är obefintlig. Men jag är inte helt hundra i kroppen och orkar typ bara jobba just nu. Sedan däckar jag när jag kommer hem. Men det är aldrig för sent!

    Kram Lotta

    ReplyDelete
  9. VI älskar gorgonzola (och en massa andra ostar också) och tillsammans med pasta blir det mumma! Brukar göra en god grönsaksdippa med gorgonzola och crème fraiche som brukar bli väldigt omtyckt, i alla fall av de som gillar gorgonzola:)

    Ostkramar

    ReplyDelete
  10. Jag gillar också gorgo. Men jag tillhör de nyfrälsta. Bara de senaste två-tre åren har jag börjat uppskatta smaker som jag absolut inte kunnat med tidigare. Det kanske börjar bli dags att prova på en kopp kaffe igen...

    Förresten: chilisylt är super till gorgonzola :-)
    http://tomtensdotter.se/2012/august/chilisylt.html

    ReplyDelete
  11. Gorgonzola är fint men jag köper det sällan. All ost jag äter köper jag på en butik som heter Gamla Amsterdam. Jag har under några veckors tid åter varit så sugen på Raj kachori men inte riktigt kommit mig för att göra det själv. Kul att du är med och puffar för vegetarisk.

    ReplyDelete
  12. Jag älskar gorgonzola men lagar och köper aldrig. Vet inte varför. Får nog bli ändring på det.
    Vad flitig du är. Jag har inte tränat sedan jag sprang midnattsloppet för tre veckor sedan. Blev förkyld och sen har jag inte kommit tillbaka. Men jag promenerar mycket så det räknas väl lite...

    ReplyDelete
  13. Här blir det väldigt ofta tortellini (med köttfyllning) gorgonzola. Min är nog ännu mer smakrik än din, för jag använder bara en "bottenskyla" grädde i en liten kastrull till drygt 100 g pikant gorgonzola som får smälta. Med denna härligt krämiga sås räcker 400 g tortellini bara till 2 personer ;-)

    Ha en bra helg!

    ReplyDelete
  14. Oj!!! 6 pass på en vecka!!!! Det är grymt jobbat Amy:) Och din pasta ser fasligt god ut!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...