Thursday, September 6, 2012

Lasagne Bolognese

Nu ni! Jag har äntligen kommit igång ordentligt efter semestern. Nu undrar ni förstås vad jag pratar om... jo jag har börjat träna med riktig disciplin igen. Målet är minst 2 gånger i veckan men senaste veckorna har det blivit 3 gånger. Måste erkänna att det känns så underbart må ni tro. Jo, att ständigt ha träningsvärk är kanske ingen hit för vissa men för mig, kalla mig gärna konstig, så känns det riktigt bra. Det betyder att jag har använt en massa muskler på de mest oanade ställena på kroppen som jag inte trodde existerade. :) Det är iallafall skönt för jag känner mig mycket piggare och det känns som om jag orkar hur mycket som helst och det är väl bra, eller hur?

Idag bjuder jag på hunken Per Morbergs smarriga lasagne. Fast i vegetarisk tappning med vissa justeringar. För visst är han ändå en hunk den där Morberg? Med svetten rinnande lagar han mat med en sådan finess... ja och vad gör det om lite av svetten hamnar i maten liksom... extra krydda only for you! =)

En riktigt krämig lasagne bolognese med béchamelsås och färssås. Mums!
Per Morbergs lasagne bolognese (i vegetarisk tappning)

Färssås

500 g färs
100 g champinjoner, skurna i skivor (Burkchampinjoner funkar men det blir godare med färska!)
1 burk passerade tomater (400-500 g)
1 dl tomatpuré
4 st vitlöksklyftor, finhackade
2 msk olivolja
2 msk smör
salt
svartpeppar
100 g prästost, riven
10 st lasagneplattor (gröna)

Béchamelsås
7 dl mjölk
2 dl vispgrädde
100 g smör
1 dl vetemjöl
muskotnöt, riv några drag
peppar
salt

Fräs färsen i en panna med smör tills det blir brynt. Fräs sedan champinjonerna och vitlöken i lite olivolja tills det blir gyllenbrunt.  Avsluta med att ha i tomatpurén.

Lägg alltsammans i en tjockbottnad gryta och häll i den passerade tomaten. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

Låt alltsammans puttra i grytan 10-15 min (i originalreceptet står det 30-40 minuter, men vegetarisk färs behöver inte kokas så länge).

Béchamelsås
Värm upp grädde och mjölk.

Smält smöret i en annan kastrull och pudra över mjölet. Rör om med en visp så att mjölet löser sig i smöret ordentligt.

Slå i hälften av den varma gräddmjölken och rör om så det blir slätt och fint. Slå i resten och vispa om. Låt sjuda sakta i 5-10 minuter.

Smaka av med salt, peppar och några drag på muskotnöten.

Montering
Ta en något djupare ugnsform och lägg lite sås och ett lager plattor i botten. Varva med ett lager sås och riven ost och ett lager med färs. Fortsätt tills alla plattor är slut och avsluta med ett sista lager av färssås, béchamelsås samt ost.

Sätt in i ugnen och grädda i 20-30 minuter i 200 grader.

Servera med en härlig grönsallad!

Smaklig måltid!

21 comments:

  1. Vad du är duktig och det är härligt med "lite" träningsvärk. Lasagnen ser ljuvlig ut. Hos oss blir det varma mackor med kantarellstuvning. Ha en bra kväll! Kate

    ReplyDelete
  2. Mums, Morbergs lasagne går inte av för hackor! Duktig du är som tränar. Det är skönt när man väl gjort det, men det är ju just det där med att börja som är sååå svårt...

    ReplyDelete
  3. Precis så där ska en lasagne se ut! En form fylld till bredden så att det (nästan) rinner över. Aj, vad hungrig jag blev och så har jag bara färdigrätter i frysen. Grymt av dig!

    Jag har sett en ganska fyndig affisch med texten "Trött på att börja träna"... Gissa om jag känner mig träffad! På måndag liksom. Men det är dags för mig också att börja röra på fläsket igen för att bli av med det :-) Skönt att du är igång så mycket och känner att du blir piggare.

    Morbergs svett som krydda kanske vore nåt för Santa Maria eller Kockens att utveckla :-)

    Trevlig kväll och kram till hurtbullen!

    ReplyDelete
  4. Vad gott det ser ut! Ja, visst är han lite hunkig allt, den gamle mannen. Lars retar sig tokmycket på att han fingrar i maten och drar sig i håret och slabbar och håller på. Men han slipper ju äta maten. Jag håller med dig, lite svett ger lite extra sälta...

    På lördag börjar barnjympan, efter det ska jag ta tag i fläsket också.

    Kram Malin

    ReplyDelete
  5. Jag äter inte heller köttfärs (eller rött kött) och föredrar vegetarisk lasagne och brukar ersätta det med champinjor! Blir både gott och nyttigt. Och jag håller med dig, jag älskar att träna. Att bara gå på en skogspromenad får mig att må så bra i hela kroppen.

    Kram

    ReplyDelete
  6. åh va gott de låter,ja har ätit en gång i hela mitt liv vegetarisk och den var otrolig god,med morötter och annat gott.
    önska ja kunde göra lika god som den ja blev bjuden på för länge sen

    ReplyDelete
  7. Jag tycker också att vegetariskt är gott, dock mina vuxna killar föredrar originalet.

    ReplyDelete
  8. Måste erkänna att jag har liiite svårt för den där svettdrypande kocken Morberg... :/

    Men en lasagne tackar jag inte nej till, såg mums ut det här! :)

    Duktiga du som kommit igång med träningen, själv har jag inte gjort det för all energi går åt till att fundera ut köksdetaljerna... eller så är det bara en dum undanflykt! ;)

    ReplyDelete
  9. Vad duktig du är som har kommit igång så bra med träning igen! Jag försöker också men jag får inte(enligtläkaren)tockså räna för hårt ännu eftrsom min kropp inte är ok ännu. Igår blev det ett pass med yoga och det var jätteskönt att tänja ut kroppen. Annars blir det mest promenader för mig.

    Lasagne är så supergott! Ärligt sagt så äter jag mycket hellre din lasagne är Morbergs=) Kram

    ReplyDelete
  10. Visst är det skönt att komma igång efter en svacka. Jag har cyklat mycket, men inte orkat till gymmet så många gånger det sista. Men i dag tog jag mig dit. 45 minuter gym och 30 minuter spinning - helt underbart!

    Vad gäller Morberg så får hans svett gärna droppa i mitt kök, hmmm! Han är en riktig Karl, säga vad man vill!

    Din lasagne ser lika fantastisk ut som allt annat du lagar. Vacker ugnsform också. Kram!

    ReplyDelete
  11. Neeej, du sa väl inte Morberg och hunk i samma mening? Duktig du är som kommit igång med träningen igen jag startade men blev abrupt avbruten av hornhinneinflammationen, buhu!

    ReplyDelete
  12. Träningsvärk är trevligt, man känner att man gjort något :) Lasagnen ser helt ljuvligt god ut ! Kram och en fin fredag önskar jag dig!

    ReplyDelete
  13. Lasagne är så gott!! Skönt att du kommit igång med träningen, själv är jag lite seg på den fronten..
    Trevlig helg!!

    ReplyDelete
  14. Gott med en vegetarisk lasagne, har som mål att äta och laga minst en vegetarisk rätt per vecka.
    Denna kommer vi prova.
    Trevlig helg // Lena

    ReplyDelete
  15. Vad härligt att ha kommit in i ett träningsflow! Heja heja!! :)

    ReplyDelete
  16. Jag håller med dig. Jag tycker också det är skönt med träningsvärk. Jag har tänkt köra stenhårt efter vår dejt, så man kan ju säga att jag har fått 3 bonusveckor ;-)
    Ha en fin helg vännen. Kram.

    ReplyDelete
  17. En krämig lasagne är riktigt fint att få sätta i sej, tycker vi båda! Men bara en av oss är fortfarande glad i Morberg, Håkan är så evinnerligt trött på honom så han suckar högt varje gång han ser honom:)
    Redig tös som satt igång med träning, här har bara en kommit igång, den andra hostar mest som träning...

    Ha nu en riktigt fin helg vännen,
    kramar

    ReplyDelete
  18. Hear you sister, träningsvärk är UNDERBART! :=)

    Kram!

    ReplyDelete
  19. Hunk eller inte, det verkar finnas två läger i det här landet, men jag är helt inne på ditt spår. Jag menar, karln kan ju laga gudomlig mat - resten skiter jag i ;)
    Jag har precis kommit in efter en joggingrunda, så nu sitter jag och väntar på den bitterljuva träningsvärken.

    ReplyDelete
  20. Superbra jobbat!! Och visst blir man mycket piggare. Jag har tyvärr fått ligga lågt en vecka pga förkylningen men nu känner jag mig redo att komma igång och träna igen. Ska bi så skönt. Per Moberg har jag extremt svårt för. Vägrar se hans matprogram. Och att kunna laga god mat är han inte ensam om. Det är många som kan. Till exempel du Amy :-) Trevlig Helg!!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...