Monday, September 3, 2012

Marockanskt i tagine

Jodå, jag har dammat av min marockanska tagine som jag köpte 2005. Vi var fyra tjejer som bestämde oss för att åka ner till Marocko på charterresa och väl därnere hade vi en riktigt trevlig vistelse. Det kan inte gå fel med två journalister, en läkare och jag då förstås. Väl därnere kallades vi efter ett tag för spice girls... inte så konstigt kanske med tanke på våra olika utseenden och stora intresse för kryddor. Vi kunde stå i kryddbasarerna och pruta hutlöst skamligt och hej vilt. En av säljarna ville byta en av oss flickor mot kameler! Haha, det kom han inte långt med ;)

Nåväl, när vi väl var på plats där så åt vi så god mat. Första dagen när vi anlände gick vi ut och åt lunch på en restaurang där de serverade den här rätten som jag bjuder på idag. God och smakrik var den och javisst åt vi ur en äkta tagine då med. Jag köpte med mig två taginer som kan användas direkt på plattan här hemma. Är så glad att jag gjorde detta, maten smakar riktigt gott i dem.

Taginen, grytan med det konformade locket, har traditionellt använts över hela Afrika. Locket gör att vattenångan kyls ned och droppar tillbaka i maten och smakerna kan sakta koka in. Variationerna på dessa grytor är många men det gemensamma  är de speciella konformade locken.

Ägg i tagine (2 port)
2 msk olja
1 liten röd lök, finhackad
1 tsk marockanska torkade kryddor (jag köpte färdig kryddblandning i Marocko men det går att blanda sin egen hemma med lika delar malen kanel, koriander och kummin, gurkmeja, paprikapulver, svartpeppar, salt och persilja)
3-4 kvisttomater, hackade
20 g färsk koriander
20 g bladpersilja
ev salt, smaka av med
4 ägg
1 krm grillkrydda

Värm oljan i taginen (eller i en stor stekpanna, har stekpannan lock är det ett stort plus). Tillsätt löken och stek den i 3-4 minuter. Lägg i de torkade kryddorna och stek dem 1-2 minuter. Lägg i tomaterna, färsk koriander och bladpersilja och låt allt småputtra i 5-6 minuter. Smaka av med salt.

Knäck i äggen  i tomatröran och låt de puttra tills de är klara. Lite grillkrydda på äggen och rätten är klar!

Servera grytan med couscous eller en bit bröd.

Tips! Byt ut ägget mot stekt tofu eller quornbitar. Lägg då i dem samtidigt som du lägger i tomaterna och låt de puttra lite längre, ca 10-12 minuter. Blir jättegott!

Bon appétit!

38 comments:

  1. Mm, ser verkligen jättegott ut! Lite frita över det.

    Er semester i Marocco skulle jag vilja se bilder på. Spice Girls på jakt efter kryddor låter hett! ;o)

    Kram Malin

    ReplyDelete
  2. Det här låter väldigt gott! Jag brukar använda locken till mina gjutjärnsgrytor till stekpannorna, det brukar funka bra...

    Som köttätare tror jag att färsbiff eller bacon till en tagine med ägg skulle smaka utmärkt ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, det är en bra idé kära kajomida!

      Ja, sant. För de som äter kött tycker nog det passar fint med det... allt väl med dig?

      Delete
  3. Men oj vad gott det ser ut! Du gör så fin och härlig mat! :)

    ReplyDelete
  4. Så vackert det blev! Jag har aldrig smakat mat lagad i tagine men det ser frestande ut!

    ReplyDelete
  5. Hej fina Amy! Mums skulle vara kul att smaka : ) kram Sofia

    ReplyDelete
  6. Jag tänkte på dig i fredags när jag stod i en affär och höll i en tagine. Konstigt va! Jag tänkte att du säkert visste hur en sån ska användas, och det var ju rätt. Men jag köpte ingen för de såg ganska försvenskade ut. Jag vet inte om de måste vara av en viss kvalitet för att fungera!? Det låter i alla fall som ett fantastiskt sätt att laga mat! Kram!

    ReplyDelete
    Replies
    1. :) Tack för att du tänkte på mig. Det där med kvalitén vet jag inte men det kan nog stämma... kram!

      Delete
  7. Ja, det ser verkligen gott ut! Kram

    ReplyDelete
  8. Vilken härlig resa det måste ha varit! Inte ett dugg avundsjuk...

    Har sneglat på en sån där tagine några gånger och recept för dem har ju figurerat i perioder i mattidningar, det verkar gå lite mode i det. Påminner det om att laga i lergryta kanske? Fast bra mycket finare än lergryta är den ju om inte annat, skulle gärna få stå framme :-)

    Tack för annorlunda inspiration och kram till dig!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Resan var superduperkul!

      Lite som i lergryta men ändå inte... same same but different vännen! Åhh tack fina =) kram!

      Delete
  9. Jag har bara en mini-tagine som saltkar, men får nog införskaffa modell större för det där ser riktigt gott ut!

    ReplyDelete
  10. Haha spicegirls, där fick du till det;) Kan se hela senariot framför mig när ni står där och prutar:)

    ReplyDelete
  11. Vilka bilder vi får framför oss, Spice Girls i bazaren...:)
    Tagine har vi ätit ur när vi var i Marocko för en smärre evighet sedan. Har sett att det finns/fanns att köpa på IKEA men skåpen i köket vill inte riktigt samarbeta med oss längre:(
    Ser ljuvligt gott ut i alla fall.

    ReplyDelete
  12. Jag åt en variant av detta i NY förra året och blev verkligen överraskad över hur gott det var!

    ReplyDelete
  13. när vi var i marocko skulle vi få äta 3-rätters en kväll och då var efterrätten en apelsin, kanske inte riktigt det vi hade räknat med som 3-rätters, haha. och jag vet inte hur många kameler min pappa blev erbjuden för mig vid olika tillfällen, han nappade aldrig dock, det gjorde däremot min storebror som inte ens ville ha någon kamel i utbyte utan tyckte de kunde gifta bort mig ändå ;)

    mamma och pappa köpte faktiskt en tagine på marknaden i marrakech men den blev tyvärr förstörd på resan hem så det blidde ingen marockansk matlagning därhemma sen. trist, för jag vill minnas att det blev väldigt god mat i den!

    ReplyDelete
  14. Älskar Marocko och marockansk mat. Min marockoresa är nog det bästa matminnet jag har - alla dessa taginer som forfarande puttrade när man fick dem serverade på bordet:-) Fick dock ingen tagine med mig hem...

    kram!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja instämmer... synd med tagine... det var ett kap att få hem dom!

      Delete
  15. Marocko skulle jag gärna åka till. Mest för att smarrig mat tror jag. Med risk för att man blir utbytt mot några kameler....haha!

    ReplyDelete
  16. Vad spännande med annorlunda matlagning i tagin! jag har aldrig smakat något sånt.
    Tur att ni kom hem alla tjejer och inte behövde ta med en kamel istället;) Kram

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, hur hade det sett ut att komma till planet tre tjejer och en kamel liksom ;)

      Delete
  17. Detta tänker jag göra, men det får bli i en vanlig panna. Kryddblandningen tänker jag mojsa ihop i kväll, den verkar passa mina smaklökar perfekt!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kul att du ska testa, gillas. Lycka till och berätta hur det blev sen...

      Delete
  18. Har bara sett taginer på bilder, men aldrig ätit något som tillagats i en. Sett Leila använda en i sina program. De få där hon inte bakar.

    ReplyDelete
  19. Svängde ihop det i min traktörpanna med lock igår, gillades av både make och son, koriander glömde jag men det blev gott ändå.

    jag orkade ju inte gå ända till datorn för att läsa receptet, så jag gjorde som jag mindes : )
    (tomat och lök blev i klyftor och jag skållade tomaterna)
    Vi hade lite andra rester, det här blev en perfekt utfyllnad.

    Den där kyddblandningen passade så perfekt till tomat, det hade jag inte kunnat gissa! Tack för ett härligt recept

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...