Sunday, December 9, 2012

Lussemuffins med saffran och mandelmassa

"När andra ljuset brinner är snart Lucia här
hon bjuder oss på kaffe och bud om julen bär"


2:a advent och vi känner oss praktiskt taget insnöade i vårt hus. Så illa är det inte riktigt men känslan finns där när jag skådar ut över trädgården med minst 20 cm snö som kommit de senaste dagarna. Härom morgonen hade vi -20 grader, brrrr! Jag är varken en viking eller isbjörn så jag frös så in i vassen... som tur är har det blivit lite bättre och nu har vi bara -8 idag.... varmt med andra ord. :) Hur har ni det därute och vad hittar ni på idag, 2:a advent?

Vi har haft full rulle hela helgen med besök så idag tar vi det lugnt och myser med familjen. Glöggfika med pepparkakor och lussemuffins står definitivt på schemat. Dessa lussemuffins, eller som jag kallar dom saffransmuffins, kan jag varmt rekommendera. Med mandelmassa och saffran i kan det helt enkelt inte gå fel. Se även tipset för knäckigare muffins nedan...

Saftiga lussemuffins blir det med kvarg (Kesella) i degen. I bakgrunden skådas den fina ljusstake äldste sonen gjort på dagis. En bit av en trädstam (stubbe) med kottar och smått från naturen på och ett rött band runtom.

Lussemuffins med saffran och mandelmassa (24 st)
50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
250 g Kesella kvarg (1 burk)
2 påsar saffran, ca 1 g
1 1/2 dl socker
1/2 tsk salt
ca 17 dl vetemjöl (Mjöl är väderberoende, ibland behövs mindre och ibland mer.)
4 msk rumsvarmt smör
100 g riven mandelmassa
1 ägg (Istället för ägg, rör ut lite socker i vatten och pensla sockervattnet. Fungerar lika bra!)
4 msk flagad mandel


Smula jästen i en degbunke. Smält smöret, tillsätt saffran och mjölk. Värm till fingervärme, ca 37 grader. Häll degspadet över jästen. Rör om så att jästen löser sig. Tillsätt kvarg, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen till den blir blank och smidig och släpper från bunkens kanter. Tillsätt ev mera mjöl och låt jäsa övertäckt ca 30 min.

Arbeta degen på mjölat bakbord. Forma den till 24 släta bullar. Lägg dem i smorda muffinsformar. Blanda smöret med mandelmassan. Gör ett djupt hål i varje bulle och lägg i fyllningen. Låt jäsa 20-30 min.

Sätt ugnen på 250°. Pensla med uppvispat ägg/sockervatten och strö över flagad mandel. Grädda i mitten av ugnen 8-10 min. Låt kallna på galler.

Tips! För knäckigare saffransmuffins blanda i 2-3 tsk råsocker i fyllningen (med smöret och mandelmassan).

Ursprungsreceptet kommer från receptfoldern Arla köket nr 4, 1999 men här har jag modifierat det en aning.

24 comments:

  1. Så fina muffins du bakat! Min man har jobbat hela helgen, så jag har lagat julmat, som nu väntar i frysen tills julafton :) och så har jag träffat kompisar. Kram vännen!

    ReplyDelete
  2. Himmel så gott! Jag gillar dessa bara jag ser dem. De kanske kan bli det sista jag bakar till mina arbetskamrater på tisdagar, som jag nu snart säger adjö till. Mitt upp drag är slut nu och jag återgår till den egna skolan på heltid. Lite vemodigt men det blir säkert också bra!

    I dag bakar jag mjölkfria lussebullar för de som inte tål mjölk. Jag städar hamsterbur, gosar med vovven, städar allmänt, sorterar tvätt, fixar med lite julpyssel, bloggar, kramar min man, går på konsert där min kompis ska sjunga och sist på glöggfest. Puh! Var det nåt mer? Kram!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Förstår att det är lite vemodigt men samtidigt kanske nya utmaningar väntar, vem vet?

      Oj, så mycket du har stått i! :)

      Delete
  3. Det här kanske man ska prova är inte så sugen att baka lussekatter i år:)
    Ha en bra andra advent själv ska jag på julkonsert
    utomhus med artister som Eric Gadd och Molly Sanden den visas även på tv på julafton.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Julkonsert låter riktigt roligt, ta på dig varmt bara för temperaturen sjunker för varje timma!

      Delete
  4. Mycket tjusiga! Det börjar bli dags för mitt årliga saffransbak (lussekatter är i princip det enda jag äter med saffran), det märks :) Trevlig 2a advent!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jag älskar saffran och här bakas det mycket med den... i synnerhet nu kring jul!

      Delete
  5. Mmm vad gott, trevlig 2a advent !!
    Kramar från Victoria på www.victoriasprovkök.se

    ReplyDelete
  6. Vilken höjdare!!! Den här ser god ut! Och en trevlig 2;a advent:)

    ReplyDelete
  7. Åh vad gott! Gjorde några liknande bullar förra året, de var så goda! I år räcker nog bara tiden till vanliga lussekatter (som jag stressade ihop igår).

    Glad andra advent!

    Kramar

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, det är ju inte alltid tiden räcker till tyvärr! :)

      Delete
  8. Alltså, det är ju det där med mandelmassan, det går ju inte hem här... men annars så gillar vi det där med lite knäckigare yta, det låter ju väldigt gott!

    Här har det planerats inför julafton och vad som ska stå på matbordet då, fördelat alla rätterna med övriga som ska sitta vid bordet. Har också blivit en kort promenad i snöstormen, hugaligen som det vräker ner nu!

    Ha en mysig adventskväll,
    kramar

    ReplyDelete
    Replies
    1. Attans att ni inte gillar mandelmassa. Jag bara älskar mandelmassa!

      Julaftonsplaneringen gjorde jag med svärmor i förra veckan, skönt att ha den avklarad så jag vet vad jag ska laga och ta med mig.

      Hu för att det vräker ner, kram till er också!

      Delete
  9. Vilka fina muffins! Jag har redan bakat årets lussebullar idag, men om de "råkar" ta slut lite för tidigt så ska jag absolut testa detta. De ser jättegoda ut!

    Hoppas du har haft en bra helg i kylan!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Man kan säkert baka dessa efter lucia också, kanske till nästa helg och 3:e advent?

      Delete
  10. dessa ser otroligt goda ut,vattnas i munnen på mig när ja ser dem..älskar mandelmassa och mandel på toppen låter helt underbart
    Önskar dig oxå en trevlig 2:a advent och hoppas du ätit en massa pepparkakor på pepparkaksdagen

    ReplyDelete
  11. Åhhh fina Amy dessa ser ju helt otroligt goda ut gahhhhhh : ) kram Sofia

    ReplyDelete
  12. Vårt boende får mig mer och mer att tänka på en Igloo. Kallt som tusan är det ute men tack och lov har vi fått ordning på värmen här inne i huset. Så i år är det varmt och gott här inne. Sonen och jag gjorde minicupcakes i går till adventfikat. Dina muffins ser också ljuvligt goda ut. Ha en bra vecka trots snö och kyla.

    ReplyDelete
  13. De här skulle Mannen vilja ha - han skulle sluka dem! Synd bara att jag inte kan baka åt honom... Bäst att inte visa honom :-)

    Ja, nu är det vinter på riktigt. Det fylls på med snö mest hela tiden men nu lyckas de hålla undan den i alla fall så att trafik och sånt viktigt funkar.

    Ha en fin vecka!

    Kram Lotta

    ReplyDelete
  14. Ååå så himmelskt goda dessa lussemuffins såg ut. Riktigt juliga och läckra, tummen upp.

    När jag var yngre gillade jag inte saffran alls men nu vattnas det i munnen så fort jag tänker på lussebullar och allt annat gott med saffran i. Man överraskar sig själv emellanåt ;)

    Hoppas du får en fin vecka!

    ReplyDelete
  15. Låter riktigt gott och kanske inte så svårt att göra!

    Lena från make a head food

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...