Sunday, October 19, 2014

Indiska sötpotatisburgare - Indian Sweet Potato Burgers

Ibland kan jag känna mig som pappan i filmen "Mitt stora feta grekiska bröllop". Toulas pappa Gus tycker att allt har sitt ursprung i Grekland eller på något sätt förknippas med Grekland. I mitt fall känns det som om det är Indien som ständigt återkommer. Inte så konstigt i och för sig men när jag för tusende gången förklarar för maken att när Sverige låg under is så skedde det matematiska och astronomiska framsteg både i Mellanöstern och Indien... ;) Jaja, och det är väl lite av en "skada" att jag även försöker göra de mest nordiska rätter indiska eller åtminstone ge dom en indisk touch. Hur som helst, dessa burgare är riktigt smakrika och goda... testa dom gärna!

Sometimes I do feel like the father in the movie "My big fat greek wedding". Toulas dad Gus is trying to convince everyone that everything from words to fruits come from Greece. In my case it's India as you may have guessed. I always try and make food Indian or at least give it an Indian touch, don't ask me why ;) These patties are very tasty and yes, I added a bit more chili than stated in the recipe. Try them out, they are delicious!

Gurkmeja, garam masala och ingefära... mer indiskt kan det inte bli!
Turmeric, garam masala and ginger... it can't get more Indian!
Indiska sötpotatisburgare (5-6 stycken)
2 stora sötpotatisar, skalade och skurna i tärningar
ca 1 tsk salt (smaka av)
¼ tsk mald svartpeppar
½ tsk gurkmeja
2 dl gröna ärter, kokta (valfritt, tillsätt ex morot istället för ärtor)
½ msk riven ingefära
¼ tsk garam masala (jag tog lite mera)
chilipulver eller 1 tsk röd chili, finhackad (valfritt)
olja att steka i

Koka sötpotatisar och ärtor (eller ex morötter), mosa till ett jämt mos och smaksätt med salt, svartpeppar, gurkmeja, ingefära, garam masala och chili.

Tvätta händerna och smörj in dem med matolja (det är lättare att forma biffarna på detta viset). Forma ca 2 cm tjocka burgare. Hetta upp olja i en stekpanna och stek biffarna, i några minuter på vardera sida, håll medelvärme så burgarna inte bränns. Njut av de goda burgarna!

English
Indian Sweet Potato Burgers (5 to 6 burgers)
2 large sweet potatoes, peeled and cut in squares
about 1 tsp salt (to taste)
¼ tsp ground black pepper
½ teaspoon turmeric
0.8 cup green peas, cooked (optional, add for example carrots instead of peas)
½ tbsp grated ginger
¼ tsp garam masala (I took a little more)
chili powder or 1 tsp red chili, finely chopped (optional)
oil for frying

Boil sweet potatoes and peas (or carrots), mash into a puree evenly and season with salt, black pepper, turmeric, ginger, garam masala and chili.

Wash hands and anoint them with oil (it is easier to shape the patties in this way). Shape about 2 centimeter thick patties. Heat the oil in a frying pan until hot. Fry the patties for a couple of minutes on each side, keeping the heat on medium so they don’t burn. Enjoy these yummy Indian spiced patties!

11 comments:

  1. Ja för oss får du mer än gärna Indifiera vilken mat du vill, vi är helt och hållet ok med det. Fast kanske inte allt blir lika gott... bruna bönor med garam masala är kanske inte att rekommendera:)
    Burgarna låter hur som haver mycket goda, det där söta i sötpotäterna gör sig fint till de lite hetare kryddorna.

    Kramar på dej

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha, tack snälla ni... ja, ibland undrar jag allt :) Nä, bruna bönor är nog bara bruna bönor fast man kanske kan ha i lite spiskummin.... ;) Kram på er!

      Delete
  2. Det låter fantastiskt gott! Tycker mycket om sötpotatis, och det låter som det passar finfint med dessa kryddor!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, precis Marja. Kryddorna gör att det blir en god och härlig mix!

      Delete
  3. Jag tycker det bara är superkul med indisk inspiration. Jag vill verkligen lära mig laga mer indisk mat eller indiskt inspirerad mat. Precis som Moma hittar det karibiska i allt. Som en röd tråd genom bloggen. Biffarna låter supergoda! Bokmärkes direkt. Kramar!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Indien är så stort Emmy och det finns en hel del jag inte heller kan... men jag tycker det är kul att experimentera och det gör ju inget om det blir någon sorts blandning mellan indiskt och väst :)
      Ja, Moma har god mat det vet vi ju redan :) Kram på dig!

      Delete
  4. Sötpotatis gillar vi starkt men de behöver en smakskjuts för att uppnå sin storhet. Det här låter mycket spännande!
    En fin vecka önskar vi dig, kramizar!

    ReplyDelete
  5. Så gott med indiska kryddor och de här biffarna låter verkligen goda! Kram

    ReplyDelete
  6. Mer vegetariska burgare åt folket, härligt! Dessa godingar med indiska kryddor kan ju inte bli annat än toppengoda :) Sparar receptet direkt!

    ReplyDelete
  7. Är de som biffar eller åt du dom som en burgare dvs med bröd och dressing osv? Lite osäker här :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Man kan göra som man vill. Vi åt med grönsaker och vitlöksdressing som en wrap. :)

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...