Tuesday, June 19, 2012

Grilltips till midsommar och en vinnare, hurra!

Bara några få dagar kvar till midsommar. Har ni kommit på vad ni ska njuta av för midsommarmat och midsommardessert än?

Vi brukar grilla till midsommar och här nedan ser ni tips på några fräscha gröna godingar som grilltillbehör. Mer tips och inspiration finns under kategorin grillat här på bloggen.

Vill ni ha tips på midsommardessert kan jag varmt rekommendera rabarberparfait med marinerade jordgubbar ett recept som jag för ett tag sedan tog fram åt Kiviks Musteri. Desserten går att förbereda några dagar innan vilket alltid är uppskattat (och smidigt, hurra!).

Några av våra vegetariska favoriter (förutom kokt färskpotatis och gräddfil med dill); ner till vänster grillad aubergine med fetaost, upp till höger grillad zucchini med soltorkad tomat och nere till höger mango- och jordgubbssalsa. Den salsan som syns i bakgrunden är mango- och passionsfruktssalsa med sting.

Grillad aubergine med fetaost
1 stor aubergine
1 vitlöksklyfta
6-8 kvistar färsk timjan
3 msk olivolja, gärna ekologisk
1/2 citron
100 g fetaost
salt och peppar

Skölj auberginen och skär den i 0,5-1 cm tjocka skivor på längden. Lägg ut på en plåt eller bricka och salta duktigt. Saltet drar ut beska och fukt från auberginen. Låt stå i 15 minuter. Torka bort salt och fukt med hushållspapper.

Skala och riv vitlöksklyftan i en skål. Repa av timjanbladen ner i skålen. Spara någon kvist till garnering.) Häll i olivolja och rör om.

Pensla aubergineskivorna generöst med oljan. Grilla dem på hög värme tills de fått fin färg på båda sidor. Håll koll på auberginen, den får snabbt färg!

Lägg de grillade skivorna på ett stort fat och pressa över citron. Grovsmula över fetaosten, peppra och garnera med timjankvistar.

Grillad zucchini med soltorkad tomat
2 små zucchini
100 g soltorkade tomater i olja
(I originalreceptet finns även 8 sardellfiléer med)
0,5 dl olivolja, gärna ekologisk
1 citron
salt och peppar

Skär långa tunna skivor av zucchinin (använd potatisskalare). Strunta i det yttersta mörkgröna lagret och bromsa när du kommer in till kärnorna. Lägg skivorna på en plåt och salta dem rejält. Låt stå tills de vätskat sig ordentligt. Skölj och låt rinna av.

Rulla in bitarna av soltorkad tomat i zucchiniskivorna. (Rulla också in sardellfiléerna.) Varva rullarna på spett (detta gjorde jag inte denna gången). Pensla med olivolja och peppra lätt.

Grilla några minuter på varje sida på het grill så att rullarna får lite färg. Pressa över citron och servera.

Recepten kommer från tidningen Grilla!
---

Hurra även för vinnaren av de indiska kryddorna. Motiveringen gillades mycket och här kommer den:

Indiska smaker är sedan länge min favorit,
nu vill jag testa nåt nytt som triggar min aptit.
Selleri, lök och paprika - Cajunkökets gebit.
Fiddes Payne Cajun Seasoning vill jag nu ha i skafferi't.
Gumbo, Jambalaya, Okra Stew med en massa "heat",
kanske lockar jag till mig New Orleans elit!

Grattis F_Errari, maila mig din adress så kommer kryddorna med posten!

Ni som inte vann misströsta ej. Ni får 10% rabatt hos House of Milton hela juni månad ut, ange koden amy i rabattkodsrutan.

32 comments:

  1. Så gott det låter med den salta osten till auberginerna.
    Vi delar alltid upp mellan oss vad som ska fixas till midsommar vad gäller förrätt och efterrätt. Det som vi grillar däremellan tar vi alla med vad vi själva är sugna på. Enkelt och smidigt, speciellt för de som bjuder hem:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, så smidigt att dela upp. Så gör vi med om det blir många.

      Delete
  2. Din parfait lät ju väldigt god! Bra tips!

    ReplyDelete
  3. Mycket godsaker och jag har en speciell svaghet för mangosalsa, mums kan äta bara det i mängder.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, salsan är en favorit och den här med passionsfrukt i smakade ljuvligt!

      Delete
  4. Allt ser gott och fräscht ut, speciellt mangosalsan och de grillade auberginerna. De ska jag testa. Fira ska vi i alla fall, vår mamma, som fyller år imorgon. :) Glad midsommar!

    Kram på dig

    ReplyDelete
    Replies
    1. Det tycker jag att du ska göra vännen :) Trevlig midsommar och fira lugnt, kram!

      Delete
  5. Grattis till vinnaren förresten! :)

    ReplyDelete
  6. Så mycket gott! Tack för dessa fina recept! Kram

    ReplyDelete
  7. Fint med midsommartips! Men jag har egentligen två frågor om Indisk mat om Indisk mat :)Raj kachori gillar jag är det något du lagat? Lite knepigt att få till de där friterade bollarna och så funderar jag på om du odlar Indiska grönsaker?(jag bara tror att du har trädgård!) Jag vill odla drumsticks, koriander kan man odla det vet jag...
    Har nu köpt en påse pickle masala och testat med morötter, nu är det säkert olika från vilket märke man köper men jag blev lite besviken på chilistyrkan, ska testa att blanda ihop ashar masala själv också.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kachori gör min mamma Andreas men jag har ännu ej vågat mig på det. Men jag får nog ge det ett försök tror jag! Jodå, jag odlar lite indiskt men mest blir det kryddor. Det kommer ett inlägg framöver om det. Drumsticks är så gott men jag tror inte att det går att odla när vi har så kort sommar i Sverige. Men jag ska inte svära på det, kanske med växthus så...

      Tycker absolut att du ska blanda din egna achar masala, är så gott!

      Delete
    2. Din mamma verkar grym på mat! Har du något ba recept på achar masala? Jag är nyfiken på vad man gör med råmjölk i Indien, kalvdans är bland det godaste som finns, vore väldigt spännande med ett recept på råmjölk

      Delete
  8. Mycket gott där! Inte bara till midsommar men tack för fina tips! Jag grillar gärna och äter vegetariskt...

    Vi firar midsommar en vecka senare (bror och mor jobbar midsommarhelgen) men lite minifirande blir det med något grillat och så tänkte jag hitta på något smågott att tugga på medan vi väntar på glöden. Det blir lugnt i midsommar, vi ska skruva vidare på vårt trädäck :-)

    Jättefint collage!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, grilla behöver man ju inte bara göra till midsommar. Vi grillar titt som tätt här.

      Ok, det blir rätt så lugnt här också, med två små. :)

      Delete
  9. Tack för bra grilltips! Det är så gott med grillade grönsaker.
    Hoppas att det blir riktigt fint grillväder på midsommarafton!
    Önskar dig en trevlig midsommar:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vi får hålla våra tummar och tår för att vädergudarna är glada på fredag, tack önskar dig detsamma!

      Delete
  10. Så himla gott allt ser ut Amy!
    Ska bli mysigt med midsommarfirande. Vi ska vara hemma hos oss, med några vänner. Vi delar upp vad som ska fixas med, brukar funka fint. Jag var så smart att jag åkte och handlade i dag, så kan jag ligga i solen i morgon. Regent kommer nog lagom till fredag verkar det som... Men vi sitter säkert i vårt uthus.

    Kram Malin

    ReplyDelete
  11. Grönsaker är bland det bästa man kan grilla, det blir så himla gott!

    ReplyDelete
  12. STORT grattis till vinnaren!!!
    Maten ser kanon gott ut oxå...som vanligt ;-)
    Jag vill oxå springa in och önska dig och din familj en kanon fina midsommar!!
    Kärlek i massor!!

    ReplyDelete
  13. Jag kanske skulle slå till med en förmidsommarkväll med grillat? Tror minsann det!

    ReplyDelete
  14. Aubergine är en grönsak som jag allt mer kommit att uppskatta. Rätt tillagad är den väldigt god, och ditt recept med fetaost verkar ju awesome! Kram!

    ReplyDelete
  15. jösses va mycket gott och superfina bilder
    önskar dig en trevlig midsommar

    ReplyDelete
  16. Allt såg jäyttegott ut! Jag tror att jag ska testa rullarna, de var roliga :)

    ReplyDelete
  17. Vilken överraskning som väntade mig när jag hämtade posten i boxen i morse. Paket! Från Amy! Tack söta söta du, så otroligt glad som jag blev. Kunde inte hålla mig utan snaskade i mig lite direkt.
    Jag fick alltså smaka, inte illa! De var dessutom jättegoda, gillade att det var lite hetta i dem. Jag ska spara på dem och inte låta någon annan smaka.

    Tack igen <3

    Kram Malin

    ReplyDelete
  18. Massor av smarrig midsommarmat! Hoppas att ni får en riktigt trevlig dag, med massor av sol och god mat!

    ReplyDelete
  19. ÅH så gott det ser ut, aubergine och zucchini är ju de bästa grönsakerna man kan grilla :D Perfekt tips till alla sommarens grillmiddagar!
    Jag mår bra men börjar känna att det är nära nu, förvärkarna kommer allt oftare och kan vakna av det på nätterna men inget som kommit regelbundet eller tätt än :) Hoppas den lilla kommer innan månaden är slut men helst innan veckan är slut hihi.
    Ha en fin midsommar! Kramar

    ReplyDelete
  20. Glad midsommar Amy och hoppas att du får en fin dag! kram Emma

    ReplyDelete
  21. Vad gott allt ser ut. ha en riktigt skön midsommar.

    ReplyDelete
  22. Åh vad gott med grillad aubergine... Och fetaost! Mums!

    Hoppas du hade en mysig midsommarafton! :)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...