Tuesday, November 13, 2012

Diwali innebär en hel del sötsaker...

Indisk Diwali, ljusets högtid, idag och imorgon är det indiskt nyår. En tid då indiska familjer träffas, tänder ljus och äter en hel del gott. Läs gärna om förra årets Diwalifirande. Idag bjuder jag på ett äkta diwalirecept nämligen kaju katli, kaju burfi, cashew fudge eller på enkel svenska indiska cashewnötskakor. Dessa är enkla att göra och de rekommenderas varmt!

Huset är städat och ikväll kommer vi att äta gott i familjen men även tillsammans med barnen göra en puja. Puja kallas det när indier ber och dagen till ära blir det till välståndets och rikedomens gudinna Lakshmi och Lord Ganesha (elefantguden) som puja kommer att ägnas åt. Rökelse tänds, meditation och böner reciteras. Oum namah. Vi är redo för det  nya årets ankomst...

Söta kakor och efterrätter är ett måste när indiska högtider firas.

Indiska cashewnötskakor
200 ml vatten
250 g socker
en nypa saffran
2 krm stött kardemumma, valfritt men blir gott att ha i
500 g cashewnötter
1 tsk ghee, skirat smör/osaltat smör (Behövs egentligen inte men degen känns lite smidigare att arbeta med.)

Börja med att finmala/mixa cashewnötterna till pulver/mjöl. Tips! Ta lite cashewnötter åt gången. Det är lätt hänt att nötterna bli oljiga om man mixar de för länge.

Blanda socker och vatten i en kastrull och koka upp ca 3-5 minuter. Tillsätt saffran, ev kardemumma och låt allt koka ihop till en sirapsliknande konsistens. Testa genom att ta lite avsvalnad massa mellan tummen och pekfingret. OBS! Var försiktig så du inte bränner dig, det blir riktigt varmt! Bildas det 3 "trådar/strängar" mellan fingrarna är det klart.

Tillsätt därefter de cashewnötspulvret och rör om väl. Se till så att inga klumpar finns.
Tillsätt ghee/osaltat smör om du önskar och låt degen svalna något. Kavla ut till valfri tjocklek (ibland gör jag tunna 0,5-1 cm och ibland lite tjockare, 2-3 cm).

Om det fastnar och blir kladdig så testa att kavla mellan två silikonbakplåtspapper. För att få en riktigt slät yta i slutet kan du ta lite smör på bakplåtspapper och stryka över med jämna rörelser.

Låt svalna och skär med en kniv till diamantformade kakor. Förvaras i rumstemperatur upp till en vecka och i kylskåp för längre tid.

Njut av de goda cashewnötskakorna!


Önskar er alla därute en riktigt bra Diwali - Happy Diwali! :)

24 comments:

  1. Alltid lika kul att ta den av den indiska kulturen. Ha en fin kväll!

    ReplyDelete
  2. Happy new year:) Det är så otroligt spännande kultur! Jag har varit med om iransk nyår som infaller i mitten av mars har jag för mig. Det var otroligt givande.

    ReplyDelete
  3. Åhhh vad det ser gott ut fina Amy jag älskar nötter! kram Sofia

    ReplyDelete
  4. Merry New Year som Eddie Murphy säger i Ombytta roller för hundra år sedan! Nej, happy Diwali ska det ju vara. Vad härligt med en sån fest så här i november! Ha det så himla mysigt och gott!

    Kram Lotta

    ReplyDelete
  5. Vad kul med en massa firande! Gott att baka med saffran :)

    ReplyDelete
  6. Så goda kakor! Och åh vad spännande att läsa dina inlägg om din kultur. Jag har läst både historia (har magisterexamen i historia)och religionsvetenskap men det går inte att jämföra med att läsa (eller höra någon berätta) om sin egen kultur och tradition. Så spännande. Och en nyårskram till dig.

    ReplyDelete
  7. Härligt, fira ljusets högtid vid just denna tiden! Happy Diwali!
    Så fint att ni för vidare seder och traditioner till barnen, så viktigt att hålla det vid liv.
    Hoppas ni har en fin kväll och firande.

    Kramar

    ReplyDelete
  8. Så spännande med olika kulturer,och häftigt att ni firar nyår i morgon.Ska bli kul och få se hur ni gör.
    Älskar cashew och kan äta hur mkt som helst av de nötterna,så tycker de är konstigt att ja inte har ätit cashewkakor,låter ju hur gott som helst

    ReplyDelete
  9. Happy Diwali! Vi hade helgdag igår i Singapore pga Diwali! Jag har ätit sådana kakor här på indisk restaurang, men inte bakat själv! Tack för inspirationen! Kram

    ReplyDelete
  10. Happy Diwali. När vi bodde i Kanada var det underbart med alla ljus som kom upp utanför husen till Diwali, behövs när det är som mörkast. Hoppas du fick en härlig dag/kväll med familjen. Kram

    ReplyDelete
  11. Happy Diwali!

    Att samlas för att fira, äta gott och umgås är mysigt och att fira ljuset i grått novembersverige känns verkligen extra bra.

    Fattar jag rätt att kakorna inte ska gräddas och att det ska vara osaltade och orostade nötter?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Du har fattat helt rätt LiLo, ingen gräddning, osaltade nötter och ej rostade. Man kan dock rosta om man vill men jag tycker smaken blir bäst på detta viset. :)

      Delete
  12. Vad spännande att få ta del av dina indiska traditioner, tack för att du delar med dig fina Amy! Vilken bra tajming att fira ljusets högtid när det verkligen är som allra mörkast.

    ReplyDelete
  13. Roligt att du delar med dig av indiska traditioner!

    Du har fått en blog award av mig! Kram :)

    ReplyDelete
  14. Önskar er ett gott nytt indiskt år i Småland!

    ReplyDelete
  15. Ganesha är så klart min favorit, lärare som jag är. Jag skulle gärna vilja närvara vid en puja - det verkar så oerhört stämningsfullt och vackert. Lite som julottan i det avseendet. Kristen är jag inte men mitt hjärta svämmar över när man spelar Nu tändas tusen juleljus på juldagsmorgonen. Ha en riktigt fin Diwali.kram!

    ReplyDelete
  16. Diwali/divali är helgdag även i Trinidad & Tobago tack vare alla hinduer där. Det ser fantastiskt vacker ut, men jag har dessvärre aldrig varit med och firat! Happy divali på dig och de dina!

    ReplyDelete
  17. Tack alla för era hälsningar, vi har firat och njutit!

    ReplyDelete
  18. Så himla kul att få recept från andra kulturer!
    Keep it up! :)

    ReplyDelete
  19. Fin kaju katli du har gjort, gott.
    Jättefina bilder!
    kram mamma

    ReplyDelete
  20. Testade receptet och vilken flashback till Indien det blev! väldigt goda.

    ReplyDelete
  21. Kakorna blev fantastiskt goda. Tack för ytterligare ett recept som får mig att längta till Indien

    ReplyDelete
    Replies
    1. Så roligt Andreas :) Ska se om jag inte kan få mammas recept på laddu också...

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...