Friday, December 28, 2012

Nyårsmiddag - huvudrätt

Fortsätter på temat nyårsmeny och vandrar raskt vidare till vår huvudrätt som på nyårsaftonen bestod av soja- och ingefärsmarinerad quornfilé (i originalreceptet har man använt sig av fläskfilé) med röd lök, paprika och fetaost. En mycket smidig rätt eftersom (nästan) allt bakas tillsammans i ugnen och blir klart samtidigt.

Ingen bra bild tyvärr men rätten är riktigt smakrik och god, det lovar jag!

Soja- och ingefärsmarinerad filé eller grekisk pytt i panna (ca 5-6 personer)
1 kg filé (Quorn-, soja- eller annan valfri filé som du föredrar.)
ca 1,8 kg potatis i klyftor
1 gul paprika
1 röd paprika
2 röda lökar (eller gul)
rikligt med fetaost

Marinad
3-4 vitlöksklyftor, pressade
2-3 dl olja
2-3 tsk sambal oelek
4 msk soja
4 msk ingefära, riven
salt och svartpeppar

Skiva filén (jag lät quornfiléerna vara hela) och lägg det i marinaden, ca 1 dygn (ju längre desto bättre).

Smörj en form eller långpanna. Lägg potatisklyftor i botten och lägg filén över. Toppa med strimlad paprika, tunt strimlad lök och fetaost i små bitar. Gräddas 30-40 min i 210-220 grader.

I och med att quornfilé inte behöver värmas länge i ugnen lät jag potatisarna gräddas först i ca 15-20 min tills de var halvklara. Sedan lade jag på resten och lät alltihop gräddas i ytterligare 15-20 minuter.

Servera rätten med kall sås... blir som pricken över i:et. Njut!

Kall sås
8 dl crème fraiche
8 msk majonnäs
3-4 pressade vitlöksklyftor
4 tsk italiensk salladskrydda
några droppar pressad citron eller limesaft

13 comments:

  1. Mmm, låter hur gott som helst. Påminner om Grekisk pytt, riktigt gott det också.

    Kram och gott nytt år!
    //Malin

    ReplyDelete
    Replies
    1. Malin, den heter även grekisk pytt i panna som du ser i receptet :)

      Delete
  2. Ah, så smidigt med allt i en form. Sån mat gillar jag skarpt :) Quornfilé har jag inte testat men har tankar på att äta mer (inte helt men mer) vegetariskt efter nyår - de där löftena du vet... Har du några generella tips gällande quorn eller annat "ersättningskött" som du kanske kan dela med dig av på bloggen? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Absolut Sara, jag ska klura och dela med mig av min kunskap gällande "ersättning"... vilket ord egentligen hu!

      Delete
  3. Det här har jag lagat några gånger,fast med fläskfile och det blir så himla "plättmättsgott". Dvs... så gott att man äter tills man knappt kan stå,gå, ligga eller ens prata;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, originalreceptet är med fläskfilé precis som jag skrev ovan men det gick jättebra att använda sig av quornfilé och du har rätt, det är så gott så! ;)

      Delete
  4. ser jättegott ut,mmm älskar fläskfile så det ska ja nog testa.

    ReplyDelete
  5. Smaskigt! Du gör så mycket härlig mat! Gott nytt år på dig! Kram!

    ReplyDelete
  6. Bra med allt i en form, underlättar massor! Kram fina du!

    ReplyDelete
  7. Ser väldigt smaskigt ut måste jag säga.

    ReplyDelete
  8. Fetaost i maten som är så gott, det blir verkligen en helt annan smak på den när den blir varm. Marinaden låter god även den, läggs på minnet för vår del, säkert god till kyckling också!

    Hoppas du har en härlig helg Amy,
    kramar till dej

    ReplyDelete
  9. Vad gott det låter och en smidig rätt till att förbereda!
    Jag ska testa den med kycklingfilé.

    Tack för din fina kommentar! Ett gott nytt år önskar jag dig Amy!
    Kramar:)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...