Monday, December 10, 2012

Vegetarisk korv stroganoff

Måndag och en ny vecka framför oss, härligt! Exakt två veckor kvar till julafton... längtar ni? Och framför allt är ni klara med julklappsinköpen? Hos oss brukar bara de minsta få julklappar medan de vuxna spelar ett julklappsspel med något inköpt för ett mindre belopp. Det mesta är redan klappat och klart för vår del, skönt! :)

För en tid sedan råkade jag se ett recept på korv stroganoff och det receptet har jag tänkt en hel del på... att göra om rätter till vegetariska varianter vet ni som har följt mig ett tag att jag finner ett stort nöje i. Så var även fallet när jag gjorde himmelsk gryta med quorn för några månader sedan. Detta recept påminner lite om den quorngrytan och jag tror att det är därför jag har tänkt extra mycket på rätten. Smakkombinationen av grädde, tomatpuré och sambal oelek tycker jag nämligen mycket om! (Gärna med några droppar sojasås i förstås.) De flesta skulle nog använt quorn falukorv (finns att köpa i affären) men denna gång testade jag sojakorv som vi hade hemma.

Snabblagad, enkel och smakrik vardagsrätt...

Korv Stroganoff (4 port)
500 g quorn falukorv, sojakorv eller någon annan variant av korv som du föredrar
1 gul lök, skalad och hackad
1 msk smör
2 msk tomatpuré
1 tsk dijonsenap
2 dl grädde
1-2 krm sambal oelek
0,5 tsk salt
0,5 tsk peppar
2 msk hackad persilja (färsk eller frusen)

Skär quorn falukorven i 0,5 cm tjocka strimlor eller skiva korven i bitar. Låt smöret bli ljusbrunt i en stekpanna, bryn korv och lök. Tillsätt tomatpuré, dijonsenap, rör om och späd med grädde.

Salta och peppra. Koka ett par minuter. Rör eventuellt i hackad färsk/frusen persilja. Servera med kokt ris och en god sallad till.

Smaklig måltid!

16 comments:

  1. Älskar korv stroganoff! Och kan ett recept göras vegetariskt med bra resultat - inte mig emot alls :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mycket bra resultat men nästa gång gör jag den ännu mera såsig.

      Delete
  2. Du har så himlarns fin och inspirerande blogg måste jag säga! Kom att tänka på den i dagarna igen efter att inte varit in på den på länge. har ätit indisk mat i fredags lagat av en indiska. Så fantastiskt god och fräsch mat. Hon berättade att man i Indien inte bara serverar t ex ris och kyckling utan att det alltid också serveras någon vegetarisk rätt. Man serverar inte pytt-i-panna till middag förklarade hon med ett leende =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja indiskt är verkligen så gott. Nej, ingen pytt i panna men dagens inlägg påminner onekligen lite om det :)

      Delete
  3. Gott både den vegatriska och den köttiga varianten:) Jag var vegetarian i nåstan 9 år och då var det här bland favoriterna:)

    ReplyDelete
  4. Vi har gjort alla klappköpen, fast vi har otroligt få att köpa till och det är skönt.
    Tycker din variant på stroganoff låter som en av de godare, smakerna är verkligen helt i våra:)

    Kramar till dej, denna snöiga måndagskväll.

    ReplyDelete
  5. Har aldrig provat quorn-falukorn, ska köpa hem! Brukar göra vegstroganoff på quornbitar och med massor av paprika, väldigt gott det med!

    Kram!

    ReplyDelete
  6. Stroganoff är gott! Jag har gjort stroganoff på både svamp och tofu, men aldrig testat sojakorv! Ha en fin dag, kram!

    ReplyDelete
  7. åh så gott,en favorit dock aldrig ätit sojakorv.du är så duktig på vegetarisk kost

    ReplyDelete
  8. Har inte provat stroganoff med sambal i förut - det låter riktigt gott! I min stroganoff med korv åker det ner krossade tomater också, paprika, svamp och både grädde och crème fraiche. Ingen har väl sagt att det måste vara fettsnålt :-)

    Längtar inte direkt efter julen. Det är en helg som blir "styrd" av andra för vår del. Vi anpassar oss efter vem som jobbar, är ledig, och var barnen i släkten befinner sig på vilken dag. Så vi hamnar där vi hamnar efter andras omständigheter. Väl på plats är det förstås både trevligt och gott men jag gillar nyår bättre.

    Ha en fin vintervecka!

    Kram Lotta

    ReplyDelete
  9. jag har testat den vegetariska falukorven och den smakar ju nästan precis som "riktig" falukorv, det är lite läskigt nästan för då undrar man ju hur lite kött det är i en falukorv egentligen...

    korv stroganoff gillar vi, gärna som du gör med lite starkare variant :)

    hoppas du haft en bra start på veckan och inte snöat inne helt å hållet!

    ReplyDelete
  10. Dijonsenap sätter ofta pricken över i. Jag har det gärna i stroganoff men också en klick i min köttbullesmet!

    Julklapparna är klara, så när som på något presentkort till ena brorsonen. Vi ger också bara barnen, och jag har bara två så det är lätt. Sedan brorsönerna och kanske en klapp till bästa vännen. I år får dock mamma en lite sak eftersom vi firar jul ihop för ovanlighetens skull. Se där - det blev några i alla fall! Kram!

    ReplyDelete
  11. Tack för ett bra vardagstips! Den är rätten ska jag laga på . Jag har nämligen varit lita lat denna veckan och inte gjort någon matplanering. Får nog lov att skylla på min förkylning och för många utvecklingssamtal:)

    Tack! Vi har också ganska mycket snö här och det är väldigt vackert och vintrigt. Jag tycker det är skönt att snön lyser upp en aning denna mörka årstid. I år har jag köpt ovanligt många julklappar eftersom jag har handlat både åt mina föräldrar och åt min mormor. I helgen ska jag göra en sista check över mina egna inköp av klappar till familjen.

    Ha en bra fortsättning på veckan! kram

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...