Jajamän, tillsammans med hembakade pitabröd passar falafel alldeles ypperligt. Falafel är friterade veganska kikärtsbollar/kikärtsbiffar blandade med persilja och kryddor som serveras med grönsaker och olika såser såsom hummus, tahini- eller yoghurtsås. Falafel är också vanlig som en smårätt på buffébordet eller meze som det också kallas. Falafel are so easy to make and a good protein and fiber rich dish. We usually serve it with lots of veggies and different sauces like hummus, tahini or yogurt sauce. |
||
|
||
Falafel (ca 25 st kikärtsbollar) 10 dl kokta kikärtor (cirka 3 burkar konserverade), sköljes om de varit konserverade 4 vitlöksklyftor, pressade 1,5 dl persilja, klippt 4-6 msk vetemjöl/potatismjöl (eller annat mjöl du önskar) 2-2,5 tsk salt 2-2,5 tsk mald spiskummin 1,5 tsk mald koriander 1,5 krm cayennepeppar olja (för stekning) Mosa eller mixa kikärtorna och blanda med övriga ingredienser. Forma till små bollar/biffar och stek i oljan tills de fått en gyllene färg. Servera falafel med skivade tomater, gurka, röd lök, sallad, hembakta pitabröd och kall yoghurtsås. Kall sås 5 dl Sour Supreme (eller turkisk yoghurt/grekisk yoghurt/matlagningsyoghurt) 1-2 vitlöksklyftor, pressade 0,5-1 tsk italiensk salladskrydda 1 krm paprikapulver (valfritt) salt och peppar, smaka av med English Falafel (approx. 25 falafel) 10 dl (4,3 american cups) boiled chickpeas or canned (rinse them thoroughly if canned) 4 cloves of garlic, crushed 1,5 dl (1/2 cup) parsley, cut 4-6 tbsp potato flour (all-purpose flour or other flour of choice) 2-2,5 tsp salt 2-2,5 tsp ground cumin 1,5 tsp ground coriander/cilantro a pinch of two of cayenne 1-2 tbsp oil for frying Mash and mix the chickpeas, add the rest of the ingredients. Shape to small patties and fry in oil until golden. Serve the falafel with veggies like tomatoes, cucumber, red onion, lettuce etc. |
||
|
Thursday, April 4, 2013
Falafel
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Falafel äter vi gärna hemma hos oss! Och tillsammans med pita passar de ypperligt! Kram
ReplyDeleteJavisst gör det, kram!
DeleteDina falafel är så smaskiga! Jag måste bara göra de!
ReplyDeleteDet tycker jag! :)
DeleteFalafel är så galet gott! I en av Göteborgs förorter, där jag jobbade ett tag, köpte man stans bästa falafelrulle. Stark sås och en massa gröna pepparfrukter. Underbart!
ReplyDeleteJag pratade om dig ikväll när vi satt på en indisk restaurang. Rekommenderade din blogg. Jag åt lamm i sås med mynta, koriander, chili, tomat, lök... Och så vidare. Jättegoda garlic naan till. Mums så gott! Kram!
Låter som en riktigt god rulle det där.
DeleteJag tackar så mycket för rekommendationen :) Härligt med bloggvänner in deed. Jag fullkomligt älskar garlic naan mums, kram!
Jag gillar det men ICKE Lars. Han är så där förtjust i kikärtor... Jag hade slukat allt, det vet du!
ReplyDeletekram kram
Du är så välkommen så... och Lars kan få något annat han ;)
DeleteFalafel är otroligt gott! Sådant som jag skulle kunna äta typ varje dag resten av mitt liv :=)
ReplyDeleteHoppas ni får en fin helg!
Absolut supergott, tack detsamma!
DeleteVilka fina falaflar (eller vad det nu heter i plural..)! Har bara provat från något grekiskt hål i väggen men det smakade sådär. Att göra själv måste ju bli så mycket bättre. Känns nyttigt också!
ReplyDeleteÖnskar dig och familjen en riktigt trevlig helg. Så ses vi snart!
Kram Lotta
Att göra egna blir mycket godare Lotta, testa vetja! Trevlig helg på dig med och snart snart ses vi, kram!
DeleteJag har aldrig gjort egna falafel men jag tycker det är å gott. Vi köpte det i Jönköping minns jag i en vagn utanför ÖB och de var himla goda. Tack för receptet Amy!
ReplyDeleteÖnskar dig en skön och härlig helg! Kram
Jag har gjort sånna en gång, väldigt gott!!
ReplyDeleteHa en riktigt bra dag
Stor kram från Victoria på www.victoriasprovkök.se
Hemlagad falafel är sååå gott, gillas hos oss.
ReplyDeleteVi har också tänkt prova på att baka egna pitabröd, för särskilt svårt verkar det ju inte.
En fin helg till dig!
Till min stora förtjusning upptäckte jag att Oliver gillade Kikärtor. Inte varit så förtjust i andra bönor jag försökt med. Så kikärtsbiffar ska jag nog testa. Det gillar jag också!!:)
ReplyDeleteFalafel - älskar det. Gjorde egna för sisådär femton år sedan, har jag fortfarande inte glömt för det blev så vansinnigt dåligt! Men nu är jag ju visare och dessutom har ett recept från dig, så det ska nog gå bättre om jag ger mig på det!
ReplyDelete(eller så går jag 50 meter över gatan till falafelstället som ligger där...)
Ha det så fint, vi ses snart! Kram!
Vi har också provat egna för säkert lika många år sedan som Kim och vårt resultat blev säkert som hennes... vi gillade det inte alls, smakade som sågspån vill vi minnas att vi tyckte:) Men äldre, visare och mer erfarna och med ditt recept som hjälp skulle det säkert bli andra bullar nu!
ReplyDeleteVi får väl testa helt enkelt!
Kramar
Jag har (peppar, peppar - kommer säkert inte lyckas igen) faktiskt fått till riktigt bra falafel hemma i höstas. Det är ju så sjukt gott! :)
ReplyDeleteJag bara måste testa att göra det här hemma. Har velat göra det länge men inte blivit av. Nu är det slut på ursäkter :)
ReplyDeleteIdag gjorde jag kikärtsbullar för första gången. Jag hade inbillat mig att det var svårt och kanske inte så gott, men det var ju jättesmidigt och riktigt gott! Det här kommer jag göra igen!
ReplyDelete