Monday, April 29, 2013

Säsongens första grillning

Jajamän, igår var det dags för säsongens första grillning hemma hos oss. Visst är det något speciellt med just grillat? Självklart är dofterna och smaken något utöver det vanliga men även själva stämningen när man känner solen som värmer i ansiktet och för att inte tala om fåglarna som kvittrar så fint i bakgrunden. Igår var en en sådan härlig dag då allt bara var perfekt för grillning. Fina svärmor var på besök hos oss och naturligtvis bjöd vi på en massa smått och gott.

Att marinera och få smak på quornfiléer är inte det enklaste men detta är en av mina absoluta favoritmarinader som jag fick tips om för många herrans år sedan. Allt eftersom åren gått har jag modifierat receptet... testa gärna med smoked paprika kryddan, det blir något alldeles extra jag lovar!

Att grilla majs är det bästa som finns... får mig att minnas Kenya där man på Nairobi:s gator kunde köpa grillad majs på Nagara Road... himmel, godare grillad majs har jag nog aldrig ätit!
En god marinad till grillat (Räcker till ca 4-5 quornfiléer)
3 msk olja
0,5-1 msk soja
0,5-1 tsk sambal oelek
1 vitlöksklyfta, riven
0,5 cm färsk ingefära, riven
1 krm grillkrydda
ev lite cayennepeppar eller smoked paprikakrydda (Testa gärna smoked paprika för den kryddan är riktigt god!)
salt och peppar

Blanda ihop samtliga ingredienser och häll i dubbla påsar över filéerna. Låt gärna stå och dra i några timmar för ännu bättre smak.

Tips! För variation, marinera gärna champinjoner eller andra grönsaker i marinaden. Smakrikt och gott!

Potatisgratäng är ett bra tillbehör till grillat. Receptet till denna krämiga och gräddiga potatisgratäng hittar du här.

Vår Webergrill är makens stolthet... jodå, vi tvistar här hemma om det ska vara gasolgrillat eller gammalt hederligt kolgrillat. Need I say att jag föredrar det sistnämnda? :)
Till sist bara måste jag berätta en anekdot om grillad majs och Indien. Jag var i New Delhi för några år sedan och köpte grillad majs från ett gatustånd. Tänk er att jag hade längtat efter den här grillade majsen efter sisådär 10 år eller liknande... jag tar några få bett och fortsätter gatan ner och riktigt njuter av den... rätt som det är så blir jag attackerad av 3 apor som bara vill ha min majs. Envis som jag är vill jag INTE släppa majskolven men till slut ger jag upp och slänger den ifrån mig, puhh. Tur att jag inte blev riven för de där aporna är tydligen inte att leka med fick jag senare höra. Så kan det gå, tur att det i vår (trygga) trädgård inte finns några vilda apor... ;)

14 comments:

  1. Det är verkligen härligt och gott att grilla igen. Sen när man har grillat hela sommaren så kan man vara nöjd ett tag, och sedan plocka fram grillen på vintern också. Det är häftigt!

    Blev jättesugen på grillad majs nu och även på att testa quornfiléer att grilla! Marinaden verkar toppen och rökt paprika är ju suveränt.

    Då ser vi fram emot fler goda grilläventyr nu då, säsongen har ju bara börjat!

    Kram!

    ReplyDelete
  2. Hej finis HJÄLP vad gäller aporna!!!! Ha ha kan se det framför mig : ) Vi hade grillpremiär i lördags mums mums mums kram Sofia

    ReplyDelete
  3. Vi har sett nåt tvprogram om aporna som lever i samhällen och hur tjuvaktiga dom är. Bäst att dela med sej av gotterna, annars vet man inte hur det kan gå, tydligen är de rätt duktiga på att bitas också...

    Förstår att maken är förtjust i sin grill, det ligger säkert något i generna:) Här grillar vi på elgrillen i brist på uteplats att hålla till på. Elda på balkongen är inte poppis:)

    Ha nu en riktigt fin valborg,
    kramar

    ReplyDelete
  4. Så mysigt att grilla och maten ser god ut! Och vilken tur att det inte finns vilda apor där i er trädgård :) Kram

    ReplyDelete
  5. Vill också grilla! Längtar till grillade grönsaker eller sojafilé!

    ReplyDelete
  6. Usch, vilka envisa och fräcka apor! ;) Tur att du inte blivit biten av dem!
    Grillat är så gott! Recept på marinaden sparar jag! :)
    Ha en fin Valborg!
    Kram kram
    //Lana

    ReplyDelete
  7. Så härligt att grilla igen! Det är inte bara gott, det är ju som att man vaknar upp ur en dvala! Hållermed dig om kolgrillen dock, det ska det vara! :)

    ReplyDelete
  8. Åh härligt!
    Jag brukar göra liknande marinad men jag har sweet chilisås ist för grillkrydda:) supergod till räkor;)
    Ha en fin Valborg
    Stor kram från Victoria på www.victoriasprovkök.se

    ReplyDelete
  9. Åh vad jag vill grilla, vi har haft lite tråkigt väder här - men snart så hoppas jag på att kunna dra igång grillsäsongen.. Det ser riktigt gott ut :)

    ReplyDelete
  10. Det är något jag verkligen saknar att grilla. När vi hade hus hade vi en stor weber gasolgrill och jag älskade den grillen!!! Så jag blir väldans avundsjuk på alla som kan grilla när dom vill.
    Vi bor i lägenhet nu och kan inte grilla på samma sätt längre:(
    Ha en trevlig valborg!!
    Kram

    ReplyDelete
  11. Just de där första grillkvällarna är så speciella, nästan lite religiöst efterlängtade efter vintern.
    / Lena från make a head food

    ReplyDelete
  12. Jag är verkligen ingen grillfantast- tycker den största behållningen med att grilla är att man slipper matoset inne, men grillad majs slår det mesta :-)

    ReplyDelete
  13. Så underbart att grillsäsongen är här! Majs är nog mitt favorittillbehör :)

    ReplyDelete
  14. Tack alla för era kommentarer, grillat är ju bara så gott och allt som är förknippat med grillning andas och doftas sommar... underbart!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...