Tuesday, April 16, 2013

Nutella mug cake

I helgen som gick fick vi långväga gäster som skulle resa vidare mot Hong Kong. Dessutom oväntat besök precis som i Gevalia reklamen. Som maken brukar säga: ibland är det bra att vara spontan! Vad bjuder man på för godsaker när man knappt har något hemma och inte har planerat för något avancerat till dessert? I mitt bakhuvud minns jag att jag läst om mug cake. Jajamän, mug cakes är busenkla att göra och de blir verkligen klara på 5 minuter... dessutom kan vem som helst röra ihop dessa jag lovar.

Eftersom det är min tur att inspirera i gruppen Vegetarian For A Year och det finns många veganer där så bjuder jag på två varianter av denna dessert; en med ägg och en vegansk variant utan ägg. Jag har testat båda och de är verkligen supersmarriga!

Härligt kladdiga i mitten... mmm, fler beskrivande ord behövs då inte!
Nutella mug cake (2 koppar)
0,5 dl nutella
1 ägg
3 msk olja
3 msk mjölk
4 msk mjöl
4 msk socker
3 msk kakao

Blanda ihop alla ingredienser och rör till en jämn smet. Fördela i två koppar. Lite mer än 3/4 i och det är riktigt snyggt om lite av chokladen bubblar över på sidorna. Kör sedan en och en i mikron på högsta styrka. Hur länge beror på mikro men mellan 1,30 - 2 minuter. Ni får helt enkelt prova er fram. Mina mug cakes var perfekta efter 1 minut och 38 sekunder (lite kladdiga i mitten).

Serveras genast med lättvispad grädde eller vaniljglass och gärna lite chokladsås över... njut, njut, njuut!

Vegan nutella mug cake (2 koppar)
0,5 dl aranuts (vegansk nutella utan mjölk i)
1 rågad tesked No egg blandat med 2 msk vatten (låt vila några minuter). Läs mer om produkten No egg här.
3 msk olja
3 msk sojamjölk (Alpro soya)
4 msk mjöl
4 msk socker
3 msk kakao

Samma tillvägagångssätt som ovan men lite mindre tid i mikrovågsugnen. I min mikro ca 1 minut och 33 sekunder. Servera genast. Här serverade jag med en kula Oatley glass över... mmm!

English
Nutella mug cake
(2 cups)
0.5 dl nutella (hazelnut chocolate spread)
1 egg
3 tbsp oil
3 tbsp milk
4 tbsp flour
4 tbsp sugar
3 tbsp cocoa

Mix together all ingredients and stir until smooth. Distribute the batter in two cups. A little more than 3/4 and it's really neat when a bit of the chocolate is bubbling over the sides. Then run one cup at a time in the microwave on high power. How long depends on the micro but between 1.30 to 2 minutes. Simply try out the time in your micro. My mug cakes were perfect after 1 minute and 38 seconds (I like it a little doughy in the middle).

Serve immediately with whipped cream or vanilla ice cream and perhaps a little chocolate sauce over ... mmm enjoy lots!

Vegan nutella mug cake (2 cups)
0.5 dl aranuts (vegan nutella without milk)
1 heaped tsp No egg mixed with 2 tbsp water and let rest for a few minutes. (No egg is a natural egg replacer product.)
3 tbsp oil
3 tbsp soy milk (Alpro soya)
4 tbsp flour
4 tbsp sugar
3 tbsp cocoa

The same approach as above, but a little less time in the microwave. In my microwave about 1 minute and 33 seconds. Serve immediately. I served with Oatley ice cream ... mmm enjoy lots!

18 comments:

  1. Yummy! Ska definetivt provas här hemma, tack för en vegan-vänlig :)

    ReplyDelete
  2. Jag har också läst om dessa mug cake och tänkt att jag måste testa. Dina ser så goda ut och fint när det rinner över. Kram vännen!

    ReplyDelete
  3. Wow vilken grej! Du är ett geni Amy:)

    ReplyDelete
  4. Gaaah jag måste prova detta! Perfekt för mig som inte har ugn heller :D Tror du man kan göra i större form?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jag vet faktiskt inte... eftersom man gör i en mugg så är jag skeptisk... men vågar du så testa. Tror att det blir så bra resultat just för att det är i en avgränsad mugg de görs.

      Delete
  5. De ser sjukt goda ut, din lilla fresterska där!

    ReplyDelete
  6. Så sjukt gott det ser ut:)
    Ha en fin dag!
    Kram från Victoria på www.victoriasprovkök.se

    ReplyDelete
  7. No egg har jag. Använt mycket och tycker att det funkar bra. Dina mig cakes är rent av genialiska. Kram!

    ReplyDelete
  8. Oj, oj, oj! Det där ser smarrigt ut!! Ska definitivt prova att gör nångång.

    ReplyDelete
  9. ahmen guuuud, vad gott det ser ut! kan man göra såna till frukost idag kanske? det blir ju en bra start på dagen ;)

    ReplyDelete
  10. Vilket spännande sätt att baka och servera kakan! :)
    Nu bäst att stänga ner inlägget för jag blir sååååååå sugen! ;)
    Ha en fin kväll!
    Kram kram
    //Lana

    ReplyDelete
  11. Jag har sett detta på så många håll nu, det är ju helt galet att det funkar så bra. Ser så gott ut på din bild med! Får skaffa mig en micro först... ;)

    ReplyDelete
  12. Hörde talas om dessa mug cakes förra veckan, från Mannen (!) av alla människor :-) Det är tydligen poppis bland folk som tränar mycket (förklarar varför jag missat det hö hö). Ett sätt att snabbt och enkelt fixa relativt goda desserter som inte har så mycket socker. Man kan tydligen blanda ihop nästan vad som helst, t.o.m. proteinpulver. Det har tydligen varit poppis länge bland utländska bloggar, till slut hänger vi på trenden här i Sverige också :-)

    Det ser urgott ut och verkligen toppen att göra både till sig själv om man vill fixa något gott snabbt och lätt - och om man skulle få oväntat besök!

    Jättefin bild!

    Kram Lotta

    ReplyDelete
  13. Har sett några andra innan också som skrivit om dessa muggar men usch nej, fy för det låter inte alls gott och frestande... :)
    Eller hur? Vansinnigt gott och vansinnigt frestande däremot låter det!!! En burk nutella måste köpas hem fortast möjligt!

    Kramar

    ReplyDelete
  14. Hej hoppsan vad detta såg syndigt gott ut. Läste faktiskt härom dagen om det nya, mug cake, i Metro och så dyker det upp här.

    ReplyDelete
  15. Genialt! det är allt jag har att säga!

    ReplyDelete
  16. Så himla smidiga, dessa! Perfekt om man skulle råka bli akut sötsugen ;)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...