Ojojoj, vilken mathelg vi haft. Det känns som vi inte gjort något annat än ätit, fikat och njutit av livets goda... som sig bör. Livet är alldeles för kort för att inte njuta av allt det goda som finns, eller hur? Och för att inte tala om alla härliga bloggvänner man återsett igen, alldeles alldeles underbart! Mer om vår träff kommer framöver när jag haft tid att gå igenom alla foton och smälta alla fyra dagars intryck. Idag bjuder jag på en enkel och smidig vardagsrätt som blir klar på relativt kort tid. Att det mesta dessutom sköter sig själv i ugnen gör det hela än mer tilltalande. Jag har sett liknande recept för många herrans år sedan men sedan glömt av dom. Ack vad minnet är kort ibland. ;) Men nu fick jag påminnelse och inspiration igen från en härlig bloggkollega och vän. |
||
|
||
Färsbiff i ugn med lök, tomater och ost (4 portioner) 1 dl ströbröd 1,5 dl mjölk 400 g färs (jag tog quorn) 1,5 tsk salt 2 krm svartpeppar 2 gula lökar, skivade i halvmånar smör 3 dl grönsaksbuljong 0,5-1 msk kinesisk soja (jag tyckte att 0,5 räckte till quornfärsen) 3-4 tomater (beroende på hur stora de är), skivade 150 g riven ost, gärna prästost eller annan smakrik ost Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ihop ströbröd och mjölk och låt det svälla i ca 10 minuter. Blanda färsen med salt. Blanda sedan med ströbrödsblandningen och svartpeppar. Tryck ut färsen i en smord ugnsform (eller i en gjutjärnsgryta). Stek i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Under tiden steker du den gula löken tills den mjuknat utan att ta färg. Blanda buljong och soja. Skiva tomaterna. Riv osten och ta ut färsen och fördela löken längs kanterna runt om biffen som nu har krympt ihop lite. (Min gjorde inte det men jag tror att vegetarisk färs inte krymper så mycket. Jag fördelade löken över färsen och fungerade fint.) Häll buljongblandningen över färs och lök. Fördela tomater ovanpå och strö sist över riven ost. Ställ in i ugnen igen, ca 20 minuter (15 min räcker för quornfärsen) tills osten har smält och fått fin färg. Skär färsbiffen i bitar och servera med potatis eller pasta. Receptet och inspirationen kommer från härliga Lotta, spana gärna in hennes fina blogg! |
Wednesday, April 24, 2013
Färsbiff i ugn
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Vad gott det låter! Jag ser fram emot att höra om helgen. Jag förstår att det blev en hel del gott, med tanke på instagram bilderna :) Kram vännen!
ReplyDeleteMmm....smaskens! Gott och enkelt! Precis som mat ska vara på vardagarna! :)
ReplyDeleteHa en fin kväll!
Kram kram
//Lana
Låter så gott med quorn. Provar själv då och då!
ReplyDeleteHa en fin kväll!
Gosia
Färsbiff i alla dess former är gott... sparar receptet!
ReplyDeleteSka bli spännande att läsa och se bilder på er helg i Göteborg. Hade jag vetat om detta hade jag nog tagit bussen och ställt mig i ett gatuhörn för att kika lite på hur ni ser ut i "verkligheten". ;)
Jag älskar att laga mat i ugnen. Det sköter sig själv liksom. Färs finns ju alltid hemma och man kan ta den man gillar bäst, kött eller vego.
ReplyDeleteJag sitter på jobbet och läser bloggar i väntan på elever som ska börja här till hösten. Bra tidsfördriv i väntan på hemgång. Kram, kära Amy!
Toppen att det går att göra den goa biffen vegetariskt också! Eller goda. Jag har kvar lite av Göteborg i mig :-)
ReplyDeleteTack för länkningen och tack för helgen! Ska bli spännande att se vad du har att berätta om söndag-måndag också!
Kram!
jag har inte heller riktigt hämtat mig från helgen ännu, och då var jag ändå bara med på hälften av alla grejerna :) trodde jag var bakis i lördags för jag kände mig så hängig, men nu har jag insett att det var en förkylning som lurade. annars är jag fortfarande bakis ;)
ReplyDeleteFavorit av olika de slag hos oss med. Riktigt enkelt och gott!
ReplyDeleteLena från make a head food
Färspizza ju! Meatza ;) Gott som tusan, tack för påminnelsen!
ReplyDeleteFina rara Amy gahhh vad du är duktig : ) När kommer boken ut? ; ) kram Sofia
ReplyDeleteJag har ju sett en massa galet goda och njutbara bilder på Instagram. Blir spännande att läsa mer om er träff!
ReplyDeleteDen här färsrätten har jag också gjort för flera år sedan och dags för ny renässans:) Hur kan man glömma bort smidiga vardagsrätter egentligen???
Ha en bra fortsättning på veckan fina du! Kram
Ser gott ut! Det ska jag prova. Jag kanske tar lite älgfärs ;)
ReplyDeleteMm gott och enkelt, det gillas:)
ReplyDeleteHa en fin dag
Kram från www.victoriasprovkök.se