Wednesday, June 26, 2013

Frusen banandröm

Jag har kikat lite mer på det här med raw food eller som det på ren svenska heter råkost (eller som det på 70-talet i Sverige hette; levande föda). Detta är en kosthållning som innebär att äta rå, obehandlad och ofta ekologisk mat med syftet att uppnå en god hälsa och må bättre. Råkost innehåller ofta, som ni förstår, mycket vegetabilisk mat som t ex färska frukter, bär, grönsaker, örter, bladgrönsaker, torkade frukter, nötter, frön etc. Råvarorna får inte bli upphettade över 42 °C vid tillagningen. Jag har bestämt mig för att prova råkost/raw food i några dagar på min semester i sommar. Mest för att testa hur det känns i kroppen helt enkelt och dessutom tycker jag det är skönt att äta "kall" mat när det är sommar och varmt ute... för vi hoppas väl på en varm tropisk sommar i Sverige? ;)

Tillbaks till dagens frusna banandröm... egentligen är detta en nyttigare variant av glass kan man väl säga. När jag gör nyttig glass hemma brukar jag oftast frysa yoghurt med bär (eller frukt). Denna variant där man istället använder frusen banan som bas blir hur gott som helst och är ett mellanting mellan glass och smoothie.

En riktigt god efterrätt/smoothie/glass som toppas med nyttiga chiafrön. Chiafrön sägs vara rika på Omega-3, fiber och protein. De innehåller dessutom en hel del nyttiga mineralämnen såsom fosfor, kalcium och kalium. Gott och nyttigt i en härlig kombination, kan det bli bättre?
Frusen banandröm (1 portion)
1 banan, skivad och frusen i en dag
1 liten avokado
4 msk kokosmjölk
0,5 msk kakao
1 krm vaniljpulver, ekologiskt
1 krm chiafrön + någa för garnering

Mixa med en mixer till ett härligt fluff. Toppa med några chiafrön och servera omedelbart.
Njut, njut, njut av den här godingen!

English
Amy's Frozen Banana Dream (1 serving)
1 banana, cut into pieces and frozen for a day
1 small avocado
4 tbsp coconut milk or coconut water
0.5 tbsp cocoa
1-2 drops of vanilla extract
1 pinch of chia seeds + some to garnish with

Mix everything together. Top with some chia seeds and serve immediately.
Enjoy this lovely frozen dream!

16 comments:

  1. Största felet med raw, ur min synvinkel, är att det verkar vara kakao i precis ALLT! Jag kan inte äta kakao, tål inte eländet. Frågan är om det behövs kakao för att maskera annan smak, eller varför det ska vara med jämt.
    /Trollmamma

    ReplyDelete
    Replies
    1. Där har du helt fel trollmamman :) Jag har sett många recept (luncher, middagar etc.) och de är definitivt inte med kakao i. Du får kika in senare i sommar för jag tänkte även hitta på lite indiska raw-recept! :)

      Delete
  2. Fryst banan blir så krämig och god i "glass"! Kul att höra sen hur du gillade raw food och dela gärna med dig av recept om du vill! Kram

    ReplyDelete
  3. Spännande : ) min assosiation till raw food är från TV seriens värld. Då samantha går på raw food rest bara för att servitören är snygg ; )) Hoppas du får en bra onsdag! När börjar din semester? kram Sofia

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha, ja Samantha ;) Jobbar några veckor till och sen är det dags Sofia!

      Delete
  4. Gott! Det här ska jag göra och servera till min familj! Själv aktar jag mig för bananer...ont i magen... :(
    Ha en toppen dag!
    Kramar!
    //Lana

    ReplyDelete
  5. Vilken ljuvlig glass och dessert! Jag har själv skrivit om raw food, som jag snart ska publicera. Dock hittade jag ett annat gradantal (gränsen för upphettning alltså). Svårt att veta vad som är rätt :S

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, det där med gradantalet varierar. Har själv sett många olika varianter hmm. Vilken ska man följa? :)

      Delete
  6. Ser jättegott ut! Jag gillar den naturliga sötma som både banan och avokado ger.
    Rawfood är spännande. Ska bli kul och se vad du testar för recept.

    ReplyDelete
  7. Låter helt underbart gott! Jag har gjort en enklare version, men din variant med kokosmjölk blir nog mer krämig = godare. Måste testas! /Eva

    ReplyDelete
  8. Jag har aldrig testat rawfood, men det låter ju väldigt nyttigt!

    Håll utkik i din brevlåda! Man vet aldrig vad som an dyka upp. Kram!

    ReplyDelete
  9. Kul! Glass på fryst banan gör jag också ibland.Det är gott. Rawfood är ett spännande och intressant område. :-)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...