Sunday, June 23, 2013

Bakad färskpotatis

Visst är det underbart med sommarsolen som har kommit och värmen med den. Jag fullkomligt älskar svensk sommar och allt som hör därtill. Det blir mycket färskpotatis nu på bloggen men det är ju en så kort tid vi har den fina potatisen i butikerna så jag tycker inte det är dumt alls att ni får ett färskpotatisrecept till. Den här gången blir det bakad/grillad färskpotatis. Har ni testat det? Om inte så gör det för det är hur gott som helst. Dessa passar bra antingen som tilltugg, förrätt eller tillbehör till en huvudrätt... ja ni väljer själva, huvudsaken är att ni testar de små rackarna för goda det är de! :)
Två varianter bjuder jag på; en typisk svensk och en medelhavsinspirerad.
Bakad färskpotatis (10 st)
10 st färskpotatisar, tvättade och skrubbade
2-3 msk gräddfil
80 g vegetarisk tång caviar (i originalreceptet stod det löjrom)
dillkvistar till garnering

Alternativ 2
10 st färskpotatisar, tvättade och skrubbade
80 g fetaost
3-4 soltorkade tomater i strimlor
färsk basilika till garnering

Sätt ugnen på 200° C.

Lägg potatisarna på en plåt. Baka i ugnen i cirka 25-40 minuter eller grilla färskpotatisarna på grillen. Känn med en sticka så att de är klara. Skär ett kryss i potatisen.

Lägg i gräddfil, sedan tångcaviar och toppa med lite dill eller alternativ 2:

Lägg i fetaost, sedan strimlad soltorkad tomat och garnera med färsk basilika. Njut!

English:
Baked new potato (10 pieces)
10 new potatoes, washed and scrubbed
2-3 tbsp sour cream
80 g vegetarian seaweed caviar (the original recipe said roe)
dill for garnish

Option 2
10 new potatoes, washed and scrubbed
80 g feta cheese
3-4 sun-dried tomatoes, sliced into strips
fresh basils for garnish

Preheat oven to 200 degrees Celsius.

Place potatoes on a baking sheet. Bake in the oven for about 25-40 minutes or bbq them on the grill. Feel with a stick that they are ready. Cut a cross in the potatoes.

Add the sour cream, then vegetarian seaweed caviar and top with a little dill or option 2:

Add feta cheese, then sliced ​​sundried tomato and garnish with fresh basil.
Enjoy lots!

11 comments:

  1. Vilka fina söta potatisar! Goda är de säkert också! :)
    Ha en fin kväll!
    Kram kram
    //Lana

    ReplyDelete
  2. Perfekt med olika tips på godsaker att göra med färskpotatis. Blir så lätt bara olika sorters potatissallad. Men varför inte dessa små godingar eller din gratäng du lade upp igår. Det gäller att frossa i potatisen nu medan de är extra goda.
    Och snart kan ni skörda era jordgubbar! Både våra gubbar och smultron är bara gula knoppar än så länge, men snart!
    Kramar.

    ReplyDelete
  3. Låter så gott och enkelt. Färsk potatis älskar jag!

    Kramar och tack för midsommarhälsningar. Ser att du hade det bra också!

    ReplyDelete
  4. Har aldrig testat, men det låter hur gott som helst. Vi är nu tillbaka i Amsterdam. Idag har vi regn och kallt, brr. Kram

    ReplyDelete
  5. Perfekta små drinktilltugg verkligen! Vi har testat att ha lite matjessill och hackad lök på, också så gott men det gäller ju att man käkar sill:) Kul med nya idéer, den italienska faller vi för som furor.

    Kramar till dej, denna härliga sommardag!

    ReplyDelete
  6. Ugnsbakad färskpotatis gjorde jag senast igår. Älskar när de blir nästan lite lite brända...

    ReplyDelete
  7. Tar tacksamt emot tips på vad man kan göra med nypotäten då jag inte är så förtjust att äta den som en är, bara kokt... Låter jättegott att baka, gärna med lite salt i botten kanske på plåten och sedan fylla med en massa gott. Jag kan gissa att smaken blir lite mer koncentrerad när man tillagar en längre tid än att "bara" koka den. Tack för tips - blev jättesugen nu!

    Ha en fin vecka också!

    Kram Lotta

    ReplyDelete
  8. Även om jag undviker potatis så lite färskpotatis så här på sommaren måste man ju bara äta. Ditt tips ser jättegott ut!

    ReplyDelete
  9. Jag blev så inspirerad av detta så jag slängde in några potatisar i ugnen. Väldigt gott blev det, men de behövde dubbelt så lång tid i ugnen som det stod i ditt recept. Helt oavsett så var det värt det. Jag blandade creme fraiche med körbärstomater, salt&peppar och täckte en linsbiff med röran. Den fick åka in i ugnen en stund och när allt var klart fyllde jag potatisarna i röran. Fantastiskt gott och väldigt lättlagat!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Det kan vara lite olika tid i ugnen men jag justerar min tid lite... alla ugnar blir ju både lite olika varma och sedan är det väl olika beroende på vilken storlek på färskpotatisen det är osv. Kul att du gjorde en egen variant, den låter jättegod!

      Delete
  10. Tack alla för era kommentarer. Det är ju verkligen så gott med färskpotatis så man får passa på att äta när det finns en kort tid. :)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...