Jag är nog inte ensam om att ha en massa kokt färskpotatis över efter en midsommarafton. Visst kan man göra gratäng på rå färskpotatis men har man som jag en hel drös med kokt nypotatis över kan man lika gärna passa på att göra den här goda gratängen. Annars, har ni haft en bra midsommarafton? Själva hade vi det fantastiskt! Vi har njutit av underbart sällskap i form utav familj och vänner med god mat, vacker natur, strålande solsken och värme hela dagen lång. Precis som sig bör en midsommar alltså. :) |
||
|
||
Färskpotatisgratäng på kokt färskpotatis ca 500 g kokt och kall färskpotatis i skivor 2 dl vispgrädde 150-200 g körsbärstomater, halverade en knippe salladslök, strimlad riven parmesan eller annan smakrik ost salt, peppar och lite grillkrydda, smaka av med Smörj en form och lägg i potatisskivorna. Salta, svartpeppra och ha lite grillkrydda över skivorna (även om potatisen är kokt med salt). Häll över grädden. Strö över salladslöken och lägg på tomathalvorna. Massor med ost överst och in i ugnen på 225 grader i ca 15-20 minuter. Proportionerna är inte så viktiga eftersom potatisen är färdig. Det handlar bara om hur mycket du vill ha av varje ingrediens och att låta gratängen bli varm och få fin färg i ugnen. Inspirationen kommer från finfina Lotta, kika gärna in hos henne! English New potato gratin (made of boiled new potatoes) 500 g of boiled and chilled new potatoes into slices 2 dl whipping cream 150 to 200 g cherry tomatoes, cut them in half a bunch of green onion, shredded grated cheese, parmesan or other cheese you prefer salt and pepper Grease a form and add the potato slices. Put some salt and black pepper over the potatoes (although potatoes are boiled with salt). Pour over the cream. Sprinkle with greem onion and add the tomato halves. Put lots of cheese on top and in the oven at 225 degrees Celsius for about 15-20 minutes. The proportions are not so important because the potatoes are boiled. It's just about how much you want of each ingredient and let the gratin warm up and get a nice color in the oven. |
Saturday, June 22, 2013
Kokt färskpotatis över? Gör färskpotatisgratäng!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Mmm...gratängen ser otroligt smarrig ut! Mums! :)
ReplyDeleteHa en underbar midsommardag!
Kramar!
//Lana
Först tänkte jag nä, men det ser ju gudomligt gott ut!! Hoppas du har en fin midsommar!
ReplyDeleteDen är riktigt god! Fick ingen potatis över från midsommar men det lär ju bli fler kokta potatisar över i sommar och då får det bli gratängen med en massa ost.
ReplyDeleteTack för länkningen och god fortsättning på midsommarhelgen!
Kram!
Ingen potatis över, men det innebär inte att inte kommer att pröva receptet ... // UllanBullan testar i köket
ReplyDeleteEtt fint recept, tack för det! Här blev det bl.a stekt potatis av överbliven färskpotatis :) Kram
ReplyDeleteVi åt inte potatis på midsommar, men jag kokar gärna lite till denna enkla men raffinerade gratäng. Mums!
ReplyDeleteJust nu sitter jag och den lille hunden i köket och njuter av tidig semestermorgon. Sex veckor framåt nu - sååå skönt! Kramar till dig, goa Amy!
Låter verkligen smaskigt gott. Måste testas :-D. Ha en bra dag! Mvh Gittan
ReplyDeleteDet lät himla gott och måste testas.
ReplyDeleteJust nu är all potatis uppäten :)
Hoppas er midsommar var fin.
Lena från make a head food
Det här låter ljuvligt! Och som något som kan passa mig, som inte är överförtjust i de vanliga potatisgratängerna. Vi hade en finfin midsommar, börjar precis känna mig som människa igen, hoho. Kram!
ReplyDeleteBra restmat det där! Jag är, som Charlotta, inte så förtjust i traditionell potatisgratäng men den här kan nog slinka ner en portion eller två ;)
ReplyDeleteHa en skön söndag Amy! Kram!
Inte en endaste potät kvar har vi, de stannade kvar på festen:) Men det finns ju vissa chanser till att det kommer att kokas några fler denna sommar och en smarrig gratäng tackar vi aldrig nej till!
ReplyDeleteHelgen har varit hur bra som helst, tackar som frågar. Avkopplande och (nästan) helt datorfri:)
Ha nu en riktigt bra vecka Amy,
kramar