Tuesday, June 11, 2013

Overnight oatmeal eller davosgröt

Har ni hört talas om overnight oatmeal eller overnight oats som det också kallas? Det svenska namnet är davosgröt för er som inte redan visste det. Gröten kallas tydligen så för att skidlandslaget brukar äta det till frukost och Davos är ju också en vintersportort. Davosgröt är en riktigt smidig kall gröt att fixa kvällen innan och sedan bara plocka fram ur kylskåpet på morgonen och toppa med det man vill ha. Enkelt, nyttigt men framför allt är det riktigt gott!

Har ni testat/vågar ni testa att göra davosgröt?

Perfekt frukost för den som inte har någon tid på morgonen.
A perfect and healthy breakfast for those who don't have the time in the morning.
Davosgröt (1 portion)
1 dl havregryn/fiberhavregryn
2 dl naturell yoghurt
1,5 krm vaniljpulver, gärna ekologiskt
1 tsk agavesirap/honung
2 msk mango, skuren i bitar
2 msk blåbär
1 tsk pumpakärnor
0,5 tsk solroskärnor

Garnering
frukt och bär som du tycker om
pumpakärnor
solroskärnor
ev kokosflingor

Rör ihop alla ingredienser i en skål/burk och täck med plastfolie/lock. Låt stå i kylen att svälla över natten. Nästa morgon är det bara att ta fram, garnera och njuta av den goda kalla gröten. Jag toppade med solros- och pumpakärnor, kokosflingor, mango och blåbär.

English
Overnight oatmeal (1 serving)
1 dl rolled oat / fiber rolled oat (1 american cup is about 2,4 dl)
2 dl plain yogurt
a few drops of vanilla extract
1 tsp agave nectar (or honey)
2 tbsp mango, cut into pieces
2 tbsp blueberries
1 tsp pumpkin seeds
0.5 tsp sunflower seeds

To garnish with
your favourite fruit and berries
pumpkin seeds
sunflower seeds
coconut flakes, optional

Stir together all ingredients in a bowl/jar and cover with plastic wrap/lid. Leave in the fridge to swell overnight. The next morning just take out the overnight oats, garnish and enjoy it! I garnished with sunflower, pumpkin seeds, coconut flakes, mango and blueberry pieces.

18 comments:

  1. jag har faktiskt inte testat att göra davosgröt, även om jag hört mycket gott om det. Däremot brukar jag fixa chiagröt som får stå till sig över natten!

    ReplyDelete
  2. Jag har hört om gröten, men inte ännu testat. Det får bli en ändring på det nu. Din gröt ser mycket god och färggrann ut. Kram vännen!

    ReplyDelete
  3. Åå som jag letat efter ett recept som detta, trodde det var mycket svårare. Men nu ska det allt testas, ska se om man kan mixa med blåbär, hur det smakar får vi se imorn :)

    ReplyDelete
  4. skulle man tycka om det om man avskyr vanlig havregrynsgröt tror du? jag är sämst på att göra nåt kul till frukost och jag avskyr gröt, samtidigt är jag less på flingor & fil eller yoghurt och macka... borde beställa hem sån där frukostkasse!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jag gillar inte heller havregrynsgröt Pernilla men detta var faktiskt riktigt gott! Kanske var det vaniljpulvret och agavesirapen som gjorde att det blev en godare smak. Våga testa för det var gott!

      Delete
  5. Jag är ju en grötmänniska men gillar davos sådär. Har gjort några gånger med både vaniljyoghurt och med vanlig naturell yoghurt. Serverat med både sylt och färsk frukt. Men får nog ge det en chans till för det är väldigt smidigt!

    ReplyDelete
  6. Har aldrig hört talas om detta, låter ju i och för sig praktiskt att slippa stå med det på morgonen ;-)

    ReplyDelete
  7. Nej, den varianten har jag inte hört talas om! Däremot äter jag mina havregryn med bara mjölk så här på sommaren. Orka koka gröt när man kan äta grynen direkt med mjölk. Gärna lite jordgubbar eller så till.
    Men, den där Davosgröten får jag nog testa!
    /Trollmamma

    ReplyDelete
  8. Annelie i GeneveJune 12, 2013 at 9:29 AM

    Detta ska provas! Låter riktigt härligt att få gröt, utan att behöva laga den, liksom.

    ReplyDelete
  9. Gott! Det måste jag prova att laga! Fint presenterat också :)

    ReplyDelete
  10. Låter väldigt spännande! Måste testas! :)
    ha en underbar dag! Kramar!
    //Lana

    ReplyDelete
  11. testar gärna finis! kram Sofia

    ReplyDelete
  12. Sett på några andra ställen har vi gjort men aldrig provat egen. A som äter gröt till frukost varje morgon brukar istället förbereda sin genom att på kvällen ställa fram tallriken, hälla rågflingorna i, ställa dl-måttet redo sidan om för att fyllas med vatten på morgonen, in i mikron med tallriken för att 3 minuter senare ta fram färdiga gröten.
    Kul att äntligen få förklaringen till varför det heter just Davos! Tror du det funkar med just rågflingor också?

    Kramar till dej, Amy

    ReplyDelete
  13. Borde passa mig, jag som är så seg på morgonen... Men jag har sällan sån framförhållning. Men får ta och skärpa mig tror jag, har testat det en gång och gillade det så varför har jag inte fortsatt? Hmmm....

    ReplyDelete
  14. Jag tycker det ser jättegott ut, men så gillar jag ju havregryn också, det här ska jag absolut testa!

    ReplyDelete
  15. Har velat testa dettta sååååå länge nu. Nu är det nog dags. Himla gott med färska blåbär också!

    ReplyDelete
  16. Tack alla för era fina kommentarer. Har ni inte testat davosgröt tycker jag att ni ska göra detta. Så gott det var!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...