Sunday, June 16, 2013

Midsommarmeny


Som ni sedan tidigare vet så är jag inspiratör i gruppen Vegetarian For A Year och nu är det dags för en midsommartävling i gruppen. Vi inspiratörer ska inspirera till en midsommarmeny bestående av 3 maträtter och 2 drycker. Tycker ni ska gå in på gruppens sida här på Facebook för att kunna se alla bidrag och rösta på er favorit. Harkel, harkel och självklart hoppas jag ju på just er röst. :)

För mig är midsommar grillat och jordgubbar. Jag försökte minnas en midsommar de senaste 20 åren som jag inte grillat eller ätit jordgubbar till dessert men tyvärr kan jag inte komma på en enda. Därav blir valet till meny en blandning mellan grillat och typiskt svenska smaker med färsk potatis/nypotatis, sparris och självklart jordgubbar och bär till efterrätten. En sak jag tycker är viktig och som jag har tagit hänsyn till i menyvalet är att man kan förbereda större delen av rätterna i förväg. För mig är det A och O, i synnerhet om man ska ha en lite större tillställning med fler än 10 personer. Är ni med? Nu kör vi!

Förrätt
Grillad zucchini/squash med soltorkad tomat

Huvudrätt
Filé med tomat & oliv med rostad potatissallad

Efterrätt

Jordgubbstårta De Luxe

Drycker
Alkoholfri dryck med jordgubbar
Bubblig dryck med sorbet 

Förrätt
Grillad zucchini/squash med soltorkad tomat
2 små zucchini/squash
100 g soltorkade tomater i olja
ev 2 msk kapris
3 msk olivolja, gärna ekologisk
1 citron
salt och peppar, smaka av med

Skär långa tunna skivor av zucchini/squash (använd potatisskalare). Strunta i det yttersta mörkgröna lagret och bromsa när du kommer in till kärnorna. Lägg skivorna på en plåt och salta dem rejält. Låt stå tills de vätskat sig ordentligt. Skölj och låt rinna av.

Rulla in bitarna av soltorkad tomat och ev kapris i zucchiniskivorna. Varva rullarna på spett, pensla med olivolja och salta/peppra lite lätt.

Grilla några minuter på varje sida på het grill så att rullarna får lite färg. Pressa över citron och servera.

English, Starter
Grilled zucchini/squash with sundried tomatoes
2 small zucchini/squash
100 g sundried tomatoes in oil
2 tablespoons capers, optional
3 tbsp olive oil, preferably organic
1 lemon
season with salt and black pepper

Cut long thin slices of zucchini/squash (use a vegetable peeler). Ignore the ultimate dark green layer and slow down when you come in to the cores. Place slices on a plate and salt them properly. Wait about 20-30 minutes until the zucchini/squash has properly "weeped". Rinse and drain.

Roll the pieces of sun-dried tomatoes and capers in the zucchini/squash slices. Layer the rolls on skewers, brush with olive oil and salt and pepper to taste.

Grill a few minutes on each side so the rolls get a little color. Squeeze some lemon drops over and serve.

Filé med soltorkad tomat & oliv (ca 10 bufféportioner)
ca 900 g filéer (Jag tog Quorn men det går lika bra med soja, seitan eller annan filé som du föredrar)
500 g körsbärstomater
70 g babyspenat
1 dl svarta oliver med kärnor (Jag har använt kalamataoliver eftersom jag tycker de är godast.)

Dagen före:
Grilla filéerna, salta och peppra lite lätt.
Vill man inte grilla så kan man ugnsbaka dom. Bryn i så fall filéerna lite lätt runt om i 1 msk olja i en stekpanna. Krydda med 1 tsk salt och 1 krm peppar. Lägg över i en långpanna och stek i mitten av ugnen i 175 °C i ca 12-18 minuter eller tills filén är klar.

Låt svalna. Täck med plastfolie och ställ kallt över natten.

Dressing
1 dl soltorkade tomater
1 dl olivolja
2 msk balsamvinäger
1 pressad vitlöksklyfta
salt och svartpeppar, smaka av med

Strimla de soltorkade tomaterna och lägg tillbaka i marinaden. Blanda resten av ingredienserna till dressingen. Krydda med 0,5 tsk salt och 1 krm peppar. Låt dressingen stå kallt över natten.

Samma dag och 3-4 timmar före serveringen:
Dela körsbärstomaterna. Skär filéerna i skivor och blanda med körsbärstomater och oliver. Häll över dressingen och ställ kallt. Strax innan serveringen blanda i babyspenaten och servera.

English
Fillet with sun-dried tomato & olive (about 10 buffet servings)
about 900 g fillets (I took Quorn but it goes well with soy, seitan or any fillet you prefer)
500 g of cherry tomatoes
70 g baby spinach
1 dl (1/2 american cup) black olives with pits (I used kalamata olives because I think they taste the best.)

The day before:
Grill the fillets, salt and pepper to taste.
If you don't wanna grill you can bake them in the oven. In that case, lightly fry the fillets in 1 tbsp oil so they get color all around. Season with 1 tsp salt and 1 tsp pepper. Place into a roasting pan and roast in middle of oven at 175° Celsius for about 12-18 minutes or until the fillets are done.

Cool the fillets. Cover with plastic wrap and refrigerate overnight.

Dressing
1 dl cup sun-dried tomatoes, shredded
100 ml olive oil
2 tbsp balsamic vinegar
1 garlic clove
salt and black pepper, season with

Mix all the ingredients for the dressing. Season with 0.5 tsp salt and 1 tsp black pepper. Let the dressing stand cold over night.

On the same day and 3-4 hours before serving:
Cut the cherry tomatoes in halfs. Cut the fillets into slices and mix with cherry tomatoes and olives. Pour over the dressing and refrigerate. Just before serving blend the baby spinach and serve.

Rostad potatissallad (ca 10 bufféportioner)
2 kg färsk- eller nypotatis
4 salladslökar
1 knippe rädisor
250 g grön sparris
3/4 dl skuren gräslök
1/2 dl grovhackad persilja
2 msk olivolja
1 tsk flingsalt

Dressing
1 dl olivolja
2 msk vatten
2 msk vinäger
1 tsk timjan
1 tsk salt
2 krm svartpeppar

Dagen före:
Blanda samman dressingen. Strimla salladslöken och skiva rädisorna. Skala och koka sparrisen 2-3 minuter i lättsaltat vatten. Häll av och kyl genast i kallt vatten så den behåller sin gröna färg. Dela sparrisen på längden.

Tidigt samma dag:
Sätt ugnen på 225° C.
Picka potatisen och lägg i en långpanna. Ringla över oljan, vänd runt och strö över flingsaltet. Stek i ca 30 minuter mitt i ugnen. Låt stå framme.

3 timmar före servering:
Blanda potatis, lök, rädisor, sparris, gräslök och persilja. Häll över dressingen.

English
Toasted potato salad (about 10 buffet portions)
2 kg "new" potatoes
4 scallions/green onion
1 bunch of radishes
250 g green asparagus
3/4 dl cut chives
1/2 dl chopped parsley
2 tbsp olive oil
1 tsp sea salt

Dressing
1 dl olive oil
2 tbsp water
2 tbsp vinegar
1 tsp thyme
1 tsp salt
2 pinches of black pepper

The day before:
Mix together the dressing. Shred the spring onions and slice the radishes. Peel and boil the asparagus for 2-3 minutes in salted water. Drain and cool immediately in cold water so it retains its green color. Share asparagus lengthwise.

Early, the same day:
Preheat the oven to 225° Celsius.
Peck the potatoes and place in a roasting pan. Drizzle with oil, turn around and sprinkle with sea salt. Roast for about 30 minutes in the oven. Let them cool down.

3 hours before serving:
Mix the potatoes, onions, radishes, asparagus, chives and parsley. Pour over the dressing.

Marängtårta de luxe (ca 12-14 pers)
3 marängbottnar, färdigköpta från butiken (Både ICA och Willys har bottnar utan ägg.) Se nedan för hembakade äggfria tårtbottnar.
3 dl grädde eller vispbar sojagrädde (Alpro – airy and creamy)
1/2 liter vaniljglass (vanlig eller Oatley)
1 dl nutella eller aranuts (vegansk nutella)
2 bananer, skivade

Garnering
4 dl grädde eller vispbar sojagrädde (Alpro – airy and creamy)
Säsongens frukt och bär; jag har här tagit jordgubbar, röda vinbär och hallon

Vispa grädden och blanda med nutella/aranuts. Lägg en marängbotten på ett tårtfat. Bred ut nutella/aranutsgrädden och lägg på skivade bananer. Lägg på nästa marängbotten och gör likadant.

Lägg på den sista marängbotten och bred ut grädde över hela tårtan. Garnera med säsongens frukt och bär. Ev kan mörk choklad rivas över.

Vill man inte ha marängbotten har jag ett enkelt recept på äggfri tårtbotten, se nedan.

Äggfri tårtbotten
100 g smör eller mjölkfritt margarin
2,5-3 dl dl mjölk eller sojamjölk
3 dl vetemjöl
1,5 dl potatismjöl
3 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver eller vaniljsocker
2,5-3 dl socker
1,5 dl mosad banan

Smält smöret/margarinet och låt det svalna. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.

Blanda mjölk/sojamjölk och smör/margarin och häll ner det i mjölblandningen. Tillsätt de mosade bananerna och blanda försiktigt tills smeten blir slät.

Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant (ca 22 cm i diameter). Grädda i nedre delen av ugnen i ca 200° C i ca 30-35 minuter. Känn med en sticka så kakan är torr.

Låt svalna i formen. När kakan svalnat helt, dela den i 3 delar. Följ ovan recept gällande fyllning och garnering.

English
Egg free cake base
100g butter or dairy-free margarine
2.5-3 dl of milk or soy milk (1 american cup is 2,4 dl)
3 dl flour
1.5 dl potato flour
3 tsp baking powder
a few drops of vanilla extract
2.5-3 dl sugar
1.5 dl mashed banana

Melt the butter/margarine and let it cool. Put all dry ingredients in a bowl.

Mix milk/soy milk and butter/margarine and pour it into the flour mixture. Add the mashed bananas and stir gently until the batter is smooth.

Pour batter into a greased and floured mold with removable rim (about 22 cm in diameter). Bake in the lower part of the oven at about 200° Celsius for approx. 30-35 minutes. Feel with a stick so the cake base is dry. Let it cool in the pan. When the cake base is completely coole, divide it into 3 parts.

Cake De Luxe
Egg free cake base, 3 parts
3 dl cream, whipped
1/2 liter of vanilla ice cream
1 cup nutella (hazelnut chocolate spread) or aranuts (vegan nutella)
2 bananas, sliced

Garnish
4 dl cream
fruit and berries for the season, I have used strawberries, redcurrants and raspberries

Whip the cream and mix with nutella/aranuts. Place one cake base and spread the nutella/aranut cream mix and put some sliced ​​bananas on top. Add the next cake base and do the same thing.

Add the last cake base and spread whipped cream over the cake. Garnish with seasonal fruit and berries. Even a sprinkle of grated dark chocolate over the cake tastes great!


Jag fullkomligt älskar det alkoholfria mousserande vinet Chapel Hill så ska jag rekommendera någon god dryck till så är det just denna och med några jordgubbar i och lyckan är gjord.

Vill man lyxa till det så ta antingen vanlig cider eller Chapel Hill med en kula sorbet i glaset och tillsammans med några fruktkulor i. För er som inte vill ha alkoholfritt så passar vilket mousserande vitt vin eller cider som helst bra till detta.

Bubblig dryck med sorbet (2 glas)
2 kulor sorbet i valfri smak (jag tog äppelcider)
ca 4 dl cider/vitt mousserande vin i valfri smak
fruktkulor av melon, kiwi etc. eller 6-8 vindruvor

Ta martiniglas och ställ dem gärna i kyl eller frys så de är kalla. Lägg i frysta fruktkulor/vindruvor. Kula upp sorbeten och lägg den i glasen, slå på cidern. Servera omgående.

English, to drink
Alcohol free sparkling wine with some fresh strawberries or

A bubbly drink with sorbet (2 glasses)
2 scoops sorbet in any flavor (I took apple cider sorbet)
about 4 dl alcoholfree cider/sparkling wine in any flavor
fruit balls of melon, kiwi, etc. or 6-8 grapes

Take the martini glasses and put them in the refrigerator or freezer so they are cold. Add frozen fruit balls/grapes, scope up sorbet and place it in the glass, pour cider or sparkling alcohol free wine over and serve immediately.

Hope you got some inspiration for midsummer and don't forget to go to VFAY page and vote. :)

Hoppas ni har fått inspiration och idéer till er midsommarmeny och glöm nu inte att gå in på VFAY sidan och rösta. Lycka till med midsommarmenyn! :)

20 comments:

  1. Mums vilken meny! Ska genast gå in och rösta ;-)

    ReplyDelete
  2. Mmm, så mycket gott Amy! Blir riktigt sugen på allt.

    Kram kram

    ReplyDelete
  3. Ser (i vanlig ordning) jättegott ut, Amy! Kul med vegetariska alternativ till midsommar :)

    ReplyDelete
  4. Vad gott allt låter och fina bilder. Wow vilket långt inlägg, hur många dagar tog det att skriva detta??? ;)
    Kram

    ReplyDelete
  5. Oooh den röstade potatissalladen lät väldigt intressant! Tack för massa härlig midsommarinspiration. Snart är det dags:)

    ReplyDelete
  6. Vilken ljuvlig meny, jag röstar på dig såklart! Kram

    ReplyDelete
  7. Jag/vi har bara prata lite löst om vad vi ska äta till midsommar. Men, det är dags att ta tag i det i början på veckan. Tack för tipsen och inspirationen. Självklart går jag inte och röstar på dig. Ha en bra vecka. Kram

    ReplyDelete
  8. Skojar du, klart det är du som får vår röst! Nu håller vi tummarna så hårt vi bara kan.
    Alla rätterna och drinken skulle vi absolut kunna tänka oss att servera, hela menyn faller oss i smaken. Det där med att förbereda och ha allt jobbet gjort är vår melodi:)

    Spark där bak, bästa Amy
    kramar

    ReplyDelete
  9. Så gott allt ser ut! Jag föredrar den här typen av potatissallad, utan vitt mojs med majonnäs och/eller gräddfil. Den typen blir lätt så stabbig... Och jättefina bilder!

    Hoppas du får en riktigt fin midsommarvecka!

    Kram Lotta

    ReplyDelete
  10. Jag ska absolut rösta på dig! Ser ljuvligt ut, och så kul att allt är vegetariskt :)

    ReplyDelete
  11. Tuuur att jag nyss har ätit annars hade jag fått spader av hunger när jag läser dessa ljuvliga recept!!! Du är så duktig Amy! Klart att jag ska rösta på dig!

    Vad skönt det är med rätter som går att förbereda i förväg så man inte behöver tillbringa all tid i köket på självaste midsommarafton. Det är alltid trevligt när man är flera som firar tillsammans och har en mysig gemenskap. Vad har ni för planer till midsommar?

    Jag önskar dig en jättebra midsommarvecka! Goa kramar till dig Amy

    ReplyDelete
  12. Vilken underbar midsommarmeny Amy! Tyvärr kan jag inte rösta på dig eftersom jag inte har FB, men jag hejar och håller tummarna!

    ReplyDelete
  13. Mums! Vilken meny! Så underbara bilder. De andas verkligen sommarfest. Vilken tid ska vi komma? :-P
    Röstat har jag självklart gjort. Håller nu alla tummar jag har. Heja heja!

    ReplyDelete
  14. Vilken underbar meny! Grillade aubergine måste jag testa! :) Och det här receptet påfilén ska jag göra på kycklingfilé! Låter helt i min smak!
    Ha en toppen måndag!
    Kram kram
    //Lana

    ReplyDelete
  15. Vilken meny Amy! Det vattnas i munnen direkt! Heja på dig!
    Kram/Gosia

    ReplyDelete
  16. Ja, tack! Vilken tid ska jag komma till er på fredag?

    ReplyDelete
  17. Så mycket gott! Som vanligt kära vännen. Det är inte svårt att bestämma sig för att rösta på just dig. Du är en stor inspiratör, som jag tidigare skrivit, och dina inlägg så härliga och fulla av såväl humor som bra tips för både nybörjare och kunniga inom matlagning.

    Ha en riktigt fin midsommar, käraste Amy, så ses vi snart hoppas jag. Fredag 5 juli åker vi från Karlskrona och om vi får tid och du är hemma kan vi kanske ses om så bara helt kort, när vi passerar Värnamo. Kram!

    ReplyDelete
  18. oj oj vilken härlig meny :) det resulterade till ett utmärkt inlägg må jag säga! /Manish

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...