Thursday, May 10, 2012

En himmelsk efterrätt... för dig som gillar choklad!

Visste du att för ett kilo choklad krävs mellan 300 och 600 kakaobönor, detta motsvarar mellan 10 och 20 kakaofrukter. Ett kakaoträd ger omkring 50 kakaofrukter per år.

Hemma hos oss älskas choklad i alla dess former av både stora som små... flytande, fast, kall eller varm! Denna chokladfondant gjordes i helgen när fina svärmor var på besök hos oss. Tänk er en skapelse gräddad i skalet och med en härligt krämig mittkärna mmm.

Det bästa med denna chokladiga efterrätt är att smeten kan förberedas dagen innan och sedan är det bara att grädda chokladfondanterna inför själva serveringen, sådant gillas starkt.

Vill du inte använda vetemjöl går det finfint att ta majsstärkelse istället, då blir det en glutenfri efterrätt.


Chokladfondant (6 st)
150 g mörk choklad
150 g smör, mjukt (gärna osaltat)
3 msk strösocker
3 st äggulor + 3 hela ägg
3 msk vetemjöl (eller Maizena majsstärkelse)

Härligt krämigt, mjukt och "chokladigt" i mitten.

Gör så här
Smörj 6 cocotteformar à ca 1 1/2 dl rikligt, eller använd stora pappersmuffinsformar eller stor muffinsplåt. Lägg dessutom tillklippta, smorda bakplåtspappersrundlar i bottnen.

Smält chokladen över vattenbad eller i mikro och låt svalna lite.

Vispa smör och socker mjukt med elvisp.Vispa först ner en äggula i taget, sedan resten av äggen. Vispa ner mjölet och chokladen. Hit kan förberedas dagen innan.

Låt smeten bli rumstempererad, rör den mjuk om den förvarats kallt. Fördela i formarna. Hit kan förberedas samma dag.

Vid servering: Sätt ugnen på 200°. Grädda på galler i nedre delen av ugnen 10 min, kanterna ska vara gräddade och mitten lös.

Ta ut och lossa kanten på en form i taget, stjälp upp på assiett. Pudra ev med florsocker och servera med en glasskula och lite svartvinbärssylt eller enbart ett glas portvin. Jag serverade med en klick grädde och lite hallon.

Tips! Baka chokladfondanten med majsstärkelse så blir den glutenfri!
Sådärja, lite florsocker på också...

32 comments:

  1. Mmm chokladfondant är nog favoriten av alla efterätter!

    ReplyDelete
  2. åh vad läckert! aldrig ätit, men jag ÄLSKAR choklad så den skulle nog bli en favorit :)

    ReplyDelete
  3. Älskar fondant, som kladdkaka fast snäppet lyxigare!

    Kram Malin

    ReplyDelete
  4. Åh så gott det ser ut! Lyxigare kladdkaka var en bra beskrivning. :) Och mycket fiffigt att kunna förbereda i förväg.

    ReplyDelete
  5. Har nog inte heller ätit fondant men det ser verkligen gott ut. Ett extra plus att det går att förbereda dagen innan. Precis som du skriver "sånt gillas stark".

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, det är smidigt att man kan förbereda om det skulle behövas.

      Delete
  6. Vilket kanonbra recept, ääääälskar de där orden "förberedas dagen innan", speciellt när det kan förberedas så långt fram i tillagningen!

    Såg någon på Austalian masterchef som gjorde fondant i veckan, det såg mer än frestande ut när det skars en bit och chokladen bara välde ut:)

    ReplyDelete
  7. Det där är ju så fantastiskt gott. Gäller bara att man inte gräddar för länge, gjorde jag någon gång och det blev lite trist.

    Chokladvulkan såg jag att de hade döpt den till på en restaurang jag var på, tycker jag är ett passande namn.

    ReplyDelete
  8. Jag är ingen chokladälskare (WHAT??!) Men (som Tony Irving säger) när jag ser något gott så känner jag igen det, och då menar jag inte Anton Hysén...

    Skulle aldrig i mitt liv våga mig på detta utan skickar raskt vidare till Mannen som är dessertmakaren i familjen. Tack för möjligheten att få fylla på hans repertoar!

    Kram Amy, du är en klippa. På många sätt!

    ReplyDelete
  9. MUMS : ) say no more gahhhh vad gott tack! kram Sofia

    ReplyDelete
  10. Alltså jag har aldrig gjort chokladfondant... Men jag måste ju snart ge mig på det, inte sant?!

    ReplyDelete
  11. Älskar chokladfondant, med den rinniga chokladen inuti! Supergott! Kram till dig Amy och en fin helg!

    ReplyDelete
  12. Choklad är det bästa som finns, när det gäller sötsaker. Den går att variera i oändlighet och gör en snäll och glad och mild i sinnet. Söt choklad, het chilichoklad, fylld choklad, choklad med flingsalt...

    Fondant är underbart - kanske gör jag dessa till studentkalaset i slutet av maj. Jag funderar fortfarande på vad desserten ska bestå av. Kanske dessertbord med många olika små-saker så att man ta flera...

    Kram!

    ReplyDelete
  13. Mums, fondant är så gott men det vill till att man inte ätit stormiddag innan för då är paltkoman ett faktum ;-).

    ReplyDelete
  14. ser himmelskt gott ut .. har precis plockat ur en tigerkaka special så det får vara en liten stund men oj vad dett alockade!

    ReplyDelete
  15. har gjort fondant en gång och de var riktigt gott,nu påminnde du mig allt och de är ju farligt när man ser den bilden

    ReplyDelete
  16. Jag som älskar choklad har länge varit sugen på att testa chokladfondant, men det vill liksom aldrig bli av... Jag måste verkligen testa. Det ser supergott ut! :-D

    ReplyDelete
  17. Man kan aldrig få för mycket av choklad är vår filosofi! :)
    Har länge funderat på att göra fondant men det har liksom aldrig blivit av, listan på vad jag vill testa är låååång! ;)
    Trevlig helg på dig!

    ReplyDelete
  18. Oj jag har aldrig tänkt på att det går åt så mycket kakaofrukter så man förstår verkligen varför choklad är en sån lyxprodukt! En god fondant är ju dessutom det bästa som finns :D

    Så snäll du är mot oss läsare och köper priserna själv, otroligt gulligt! Kram

    ReplyDelete
  19. nästa år måste du komma! det var verkligen jätteroligt och jag träffade så många trevliga människor :D

    ReplyDelete
  20. oj har aldrig ätit sådan choklad måste prova ser ut verkligen god.
    kram mamma

    ReplyDelete
  21. Smart att byta ut mjöl mot majsstärkelse för glutenfri. Det måste jag testa!

    ReplyDelete
  22. Så gott det ser ut! Och inte alltför svårt att göra, det är alltid toppen :)

    ReplyDelete
  23. nu har vi smaskat i oss denna goda fondant som en god avslutning på ett soligt 1:a maj:) jättegod! dottern åt till och med två stycken. kram Sara

    ReplyDelete
    Replies
    1. Så kul att den uppskattades vännen! Det är bara så gott med choklad... :) Kram!

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...