Tuesday, May 15, 2012

Thaigryta med röd currypasta

Idag bjuder jag på en riktigt snabblagad rätt som vi ofta lagar hemma som vardagsrätt. Grönsakerna går att variera med det man har hemma. Ibland lägger jag till quornbitar för att få rätten mer matigare. Denna vegetariska röd currygryta serveras med antingen ris eller nudlar.

Lagar ni thaimat ofta eller blir det mest take away? Alltid kul att veta hur andra gör. Själva tar vi take away ibland men mestadels lagar vi vår egna thaimat hemma.


Vegetarisk thaigryta med röd curry
1 gul lök
2-3 tsk röd currypasta (mer om du vill ha starkare)
lite olja att steka i (jag tog rapsolja)
1 burk kokosmjölk
0,5-1 dl vatten
1 burk vattenkastanjer, skivade
1 burk bambuskott, strimlade
1 gul/röd/orange paprika
100-150 g färska gröna bönor, (String beans 0,5 m långa köpte jag i den orientaliska butiken i stan, kallas även för snap beans. Haricot verts fungerar fint.)
thaibasilika
salt, smaka av med
ev lite soya

Variera gärna när det gäller grönsakerna i grytan, både broccoli och morot är gott att ha i. För att få grytan matigare kan man även lägga i quornbitar.



Gör så här
Hetta upp olja i en wok/gryta och stek currypastan en aning. Detta gör att smakämnena frigörs från kryddorna i currypastan.

Lägg i löken och stek i några minuter tills löken känns mjuk.

Häll i kokosmjölken, lite av vattnet, vattenkastanjer, bambuskott, paprika, gröna bönor och thaibasilika. Lägg i mer vatten om det behövs och låt småkoka i ca 10 min. Smaka av med salt och ev några droppar soya.

Garnera gärna med thaibasilika (vilket jag glömde att göra fastän jag hade färsk hemma!). Servera grytan med ris eller nudlar.


För ett tag sedan mottog jag en finfin award från Sofia bakar, nämligen Liebster award! Tack fina Sofia, jag blev så glad ska du veta! Måste erkänna att jag har erhållit awarden tidigare. Läs gärna om det här.

Meningen är att man ska ge awarden vidare. Känner att jag vill ge den till så många inom mat- och bakbloggsvärlden så jag ger den helt enkelt till er alla underbara därute som lagar/bakar, fotar och passionerat skriver om era eskapader i köket.

Tycker ni alla är så underbara som ger mig sådan härlig inspiration varje dag, tack för att ni finns!

11 comments:

  1. Snälla Amy, Det är så roligt att laga mat, baka och bli uppskattat av nära och kära och nätvänner

    ReplyDelete
  2. Jag lagar väldigt sällan thai själv, tycker inte att det blir riktigt samma sak som att köpa. Men å andra sidan kom jag just på att jag inte köper thaimat speciellt ofta heller... Åt det ganska mycket förut, vi har en precis nedanför här på gatan, så jag misstänker att det blivit overload! Men en riktigt fin currygryta säger jag sällan nej till.

    ReplyDelete
  3. Mums, jag gillar både röd och grön thai curry, fast på senare tid tror jag att jag har börjat gilla den röda bättre!

    ReplyDelete
  4. Gott! Köpethai gillas av Mannen, vi har en konverterad korvkiosk som blivit thaikiosk runt hörnet. Det händer att jag gör egen thaigryta men då via genvägen färdig currypasta, gillar både röd och grön - med massor av grönsaker och kyckling. Lagom het och inte för mycket bara, då protesterar min mun...

    Grattis till awarden - väl värt!

    ReplyDelete
  5. Thaimat lagar jag ibland går lite i perioder.
    Röd curry är så gott

    ReplyDelete
  6. Thaimaten ser urgod ut : ) Kul att du gillade awarden finis! kram Sofia

    ReplyDelete
  7. En variant på denna rätt brukar vi också göra fat då med lite kyckling i ;-) Mycket gott, älskas av alla!

    ReplyDelete
  8. Jag älskar thaimat och lagar gärna själv. Ibland är det dock tiden som avgör att vi köper färdig. Imorgon kväll ska jag och yngsta dottern till kolonistugan för att mysa och sova över. Då tar vi en tur till thaimatstället i närheten för att spara tid, eftersom vi ska ha lite fest dagen efter och då blir det matlagning i stället. Din gryta ser väldigt god ut. Kram!

    ReplyDelete
  9. Jag lagar väldigt sällan thai mat och köper inte det heller. Varför? Det vet jag faktiskt inte :) Kram

    ReplyDelete
  10. Thaitakeaway har vi nog aldrig haft, men thaiinspirerat lagar vi väldigt gärna till:) Så gott, friska smaker och hetta, mums!

    Visst finns det så många härliga inspiratörer där ute, fint med lite uppmuntran! Du är väl värd din award Amy,
    kram

    ReplyDelete
  11. Mygod, vad gott det låter! Allt som är lättlagat och med thaikänsla står högt i kurs hos mig :=)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...