Wednesday, January 25, 2012

Hemmagjord paneer - indisk färskost

Paneer/panir är en indisk fast färskost som i sig inte smakar så jättemycket. Men när den får dra i kryddig sås suger den åt sig och blir mycket smakrik och god!

Vill man inte göra egen paneer kan den ersättas med köpt halloumi. Det blir inte likadan smak (i och med att halloumin är mer salt i smaken) men duger ändå hyfsat som ett substitut.

Paneer tillagas genom att man kokar upp mjölk under omrörning varefter en syrahaltig ingrediens som exempelvis citronsaft, vinäger eller yoghurt tillsätts. Mjölken skär sig och man får en ostmassa som man låter rinna av i en silduk. Massan sätts sedan i press och efter det är osten klar.

Populära paneerrätter i Gujarat är palak paneer, muttar paneer och chili paneer.

Hemmagjord paneer (räcker till en gryta på ca 4 port)
3 liter standardmjölk (3%)
0,5-1 dl (ev mer) citronsaft (färskpressad)/vinäger/yoghurt

Tips! Smaksätt paneer med ex spiskummin (halvt mortlade eller hela) om du vill variera dig från den vanliga naturella smaken.

Hetta upp mjölken i en stor tjockbottnad kastrull. Var försiktig här så inte mjölken bränns vid. Ska du smaksätta paneer gör du det nu. När mjölken precis börjar koka lägg i lite citronsaft åt gången. (Alternativt lägger du i 0,5 dl först, sedan resten.)

Ganska snart bildas det små klumpar, men fortsätt tillsätta citronsaft tills du får stora klumpar och vattnet är blekgenomskinligt. Det går på ett ögonblick när syrakoncentrationen blivit så hög i mjölken att proteinerna bestämmer sig för att koagulera.
Bildkälla

Häll alltihopa genom en silduk som ligger i en sil/durkslag. (Vasslen kan du om du vill spara och använda som degvätska till matbröd, bullar eller varför inte till chapati - det blir jättegott mjukt bröd av det, testa så får du se!)

Skölj sedan massan i kallt vatten (så får du bort smaken av citron/vinäger). Pressa ut så mycket vätska du bara kan  genom att vrida handduken runt massan och trycka tills du blir helt blå i ansiktet ;)
Bildkälla

Lägg ett fat på massan och ställer något tungt ovanpå så att den sista vasslen pressas ut. Osten blir mer kompakt och lättare att skära i skivor/kuber.
Bildkälla

Mortel funkar finfint som tyngd!
Bildkälla

Låt stå under tyngd i några timmar eller över natten! Skär paneer i kuber.

Paneer kan frysas upp till en månad om du så önskar.
Stek dina paneerkuber innan du använder dem i någon smarrig gryta.

Lycka till!

25 comments:

 1. oj de lätt jättelätt.kommer ihåg då min mamma gjorde hemmagjord ost,den godaste.synd att ja inte hann lära mig.vet att hon köpte ost från en kogård och så var de ostlöpe,gräslök,salt.sjukt gott.
  vill också lära mig ju

  ReplyDelete
 2. Det lät som en jättegod kombination Smulan! Kanske kan du fråga någon annan äldre inom familjen?

  ReplyDelete
 3. Intressant! Jag brukar köpa paneer från affären, men att laga egen låter inte alltför svårt. Tack!

  ReplyDelete
 4. Men det där verkar ju inte så jättekompilcerat, det kanske jag skulle ge mig på? Inga svåråtkomliga ingredienser heller.

  Toppen!

  ReplyDelete
 5. Skulle uppskatta om du kunde hjälpa mig med vad som gått fel nu när jag testat mig på detta.
  Jag använde 3% mjölk och citronsaft från dem gula plastcitronerna som finns att köpa i de flesta mataffärer.
  Värmde upp mjölken och precis när den började småkoka sprutade jag i lite citronsaft, lät det småkoka lite till. Sen i med lite mer citronsaft.
  Du har skrivit att till sist blir syrahalten så hög att mjölken koaguleras i stora bitar på ett ögonblick men jag höll på rätt länge och det var bara små bitar hela tiden.

  Jag lät det rinna av i ett durkslag (med en skål under) sen sköljde jag med kallt vatten och la det i en handduk och pressade ur all vätska sen ner i en skål, på med tryck och in i kylen. Men nu är osten helt smulig.

  Vet du vad som har gått fel? Skulle uppskatta svar snabbt eftersom det är tänkt att detta ska njutas av på fredag!

  Tack för en bra sida, gillar verkligen dina Indiska recept!

  Mvh
  Christian

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hej Christian, attans nu ser jag att jag har skrivit måtten fel! Det ska naturligtvis stå 3 liter standardmjölk (3 %) och inget annat! Jag ber så hemskt mycket om ursäkt!

   Alltså 3 liter mjölk kokas upp och man lägger i ca 0,5-1 dl (eller mer) citron. Jag ändrar omedelbart i receptet.

   Dock om du vill testa en liten mängd så kan du ju minska ner mängderna proportionerligt! Jag hoppas innerligt att du får det att fungera.

   När du pressar ur vätskan med handduken måste du pressa oerhört hårt. Jag brukar vira och sno handduken riktigt mycket. Detta för att osten inte ska bli smulig i slutändan.

   Lycka till och berätta gärna hur det gick!

   Delete
  2. Hej! Jag gjorde om det igår men denna gången med mer mjölk och yoghurt istället för citronsaft och nu är det verkligen ost!
   Ska tillagas snart och sen avnjutas av hela familjen, tack!

   Delete
  3. Så bra att det blev bra till slut. Hoppas ni njöt av middagen och att det blev gott!

   Delete
  4. Jadå, det blev jättebra och jättegott. Jag gjorde Paneer Butter Masala efter ditt recept och det gick hem hos familjen. Vi hade även egna chapati till, även de efter ditt recept, rågsikt/mjöl.
   Och jag tyckte det smakade väldigt genuint, paneer butter masala var nämligen det första jag åt när jag kom ner till Indien!

   Det blir nog defintivt att jag gör detta igen, tack!

   Delete
 6. Underbart!
  Paneer är en av mina favoriter efter att jag besökt Indien i somras.
  Det här receptet skall definitivt testas.
  Jag har 5 kollegor från Chennai, Tamil Nadu som jag får använda som betygssättare efteråt. :-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Härligt, hoppas du testade receptet och att kollegorna var nöjda!

   Delete
 7. Jag har fortfarande inte kommit mig för att göra egen paneer, måste bli ändring på den saken snarast!

  ReplyDelete
 8. Jag lagade Kakis palak paneer till middag, det blev lyckat. Men jag måste nog vrida mig blå också osten blev inte så där fast som den ska vara...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Attans, ibland är det svårt att få till den där osten... det gäller att vrida så in i vassen! :)

   Delete
 9. Åh, Amy, är så glad att jag hittade din blogg.
  Bästa matbloggen!

  ReplyDelete
 10. Hej! Vet du om det går att få ett liknande resultat med vegansk mjölk, typ soya eller havre?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hej, nej det går inte tyvärr. Däremot kan du använda tofu i mina paneergrytor. Det gör vi ofta!

   Delete
 11. Jag trodde väl att du skulle ha recept på paneer på din blogg. :) Jag har lagat det två gånger tidigare och lyckades väldigt bra med råmjölk men misslyckades totalt när jag gjorde om det med "gammaldags mjölk". Nu gör jag ett nytt försök med Arlas "Lantmjölk" enligt ditt recept. Den ligger under press...
  Hur stor ost får du av 3 liter mjölk i vikt? Påverkas osten av att frysas? Hur länge håller sig osten i kylen?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hej Helena, själv har jag aldrig testat med råmjölk men med gammaldags mjölk flera gånger. Det blir jättebra resultat. Standardmjölk funkar också brain det blir lite mindre mängd ost bara. Det blir ca 200-250g ost har jag för mig. Själv har jag aldrig testat att frysa osten men vet att min farbrors fru har gjort det fast då steker hon paneerkuberna först. Ärligt så har jag inte haft osten längre än 2 dygn i kylskåpet men tror att den borde åtminstone hålla i 4 dygn väl paketerad/försluten. Berätta hur den blev sen! :)

   Delete
 12. Jag fick nästan 200g ost av 2 liter lantmjölk. Nu ligger den i frysen utan att ha stekts först. Vi får se hur den är när jag tar fram den...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Spännande! Berätta gärna om du orkar och vill :)

   Delete
  2. Det fungerade utmärkt att steka osten efter att den tinat. Mycket praktiskt. :-)

   Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...