Thursday, December 20, 2012

Sötsalt tofu/halloumi med ingefära

Häromdagen såg jag ett recept med något helt annat i fokus men hjärnan började genast arbeta för fullt för att göra om det till ett vegetariskt/veganskt recept. Nu tror ni jag har blivit galen men nej, vi har testat denna sidorätt som passar ypperligt att ha på julbordet. Maken gillar inte tofu så till honom gjorde jag med halloumi istället. Båda versionerna rekommenderas och den är lika god varm som kall!

Passar riktigt bra på julbordet med en härlig mix av sött och salt...

Tofu/Halloumi med ingefära och honung/agavesirap (ca 7-8 bufféportioner)
ca 750 g fast tofu/halloumi, skurna i tärningar och stekta i olja

Låt de stekta tärningarna vila på hushållspapper så överflödig olja "rinner av".

Marinad:
1 msk äppelcidervinäger
1,5 msk flytande honung/agavesirap
1 msk soja
1 msk olja (jag tog rapsolja)
1-2 krm svartpeppar
1-1,5 msk riven färsk ingefära
0,5-1 tsk salt

Blanda alla ingredienserna till marinaden. Smaka av så att balansen mellan sött och salt är bra. Lägg tofu-/halloumitärningarna i dubbla plastpåsar. Häll på marinaden. Knyt ihop och vänd påsen så att marinaden kommer åt alla bitar.

Marinera i minst 4 timmar men helst över natten i kylskåp. Servera bitarna varma (värm i ugnen 175 grader i 6-8 minuter) eller kalla.

Enjoy!

8 comments:

  1. Jag gillar både halloumi och tofu, kanske en landing för mig? :)

    ReplyDelete
  2. Så gott med sött och salt ihop. Ha en bra helg! :)

    ReplyDelete
  3. Det här låter gott! Jag har för länge sedan använt apelsinsaft med tofu, gott det också. Det här verkar också vara en god marinad! Kram

    ReplyDelete
  4. Åh vad gott det där lät! Ska nog ta och testa det med halloumi till jul, tänkte öka på antalet vegrätter i år (igen) då vi i huvudsak äter vegetariskt här hemma :-)

    Tack för et bra recept! Som alltid :-)

    Kram!

    ReplyDelete
  5. tycker inte alls du verkar galen, tycker bara det verkar galet gott :) allt med ingefära är ju mums!

    ReplyDelete
  6. Detta låter ju jättegott, perfekt till julbordet! Kan behövas fler vegetariska rätter till jultycker jag, tur att man äter fisk och sånt iaf :)
    Jo jag känner mig helt iordning för julen nu. Visserligen har vi inte handlat någon julmat än och hoppas vi hinner till affären innan den värsta julruschen kommer :) Är ni redo för julen, mysigt att fira hos svärmor!
    Passar på att önska dig en riktigt god jul :D Kramar

    ReplyDelete
  7. Åh, det låter ju helt underbart gott, det salta och det söta ihop blir ju alltid bra. Roligt tillskott till julbordet!

    ReplyDelete
  8. Vad gott det ser ut! Jag har faktiskt aldrig tillagat tofu själv, men gillar att äta det i wok och liknande på restaurang :)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...