Sunday, June 9, 2013

Basilikaglass

Nu var det längesedan jag gjorde glass här hemma. Ni minns väl den senaste glass jag gjorde, nämligen avokadoglass som jag fortfarande kan drömma om. Mmmm, visst är det gott med glass? I synnerhet i den här sommarvärmen vi har fått. Helt underbara dagar har vi haft med långledighet som bara har flugit iväg. Vi har gjort några mindre utflykter och dessutom har den indiska familjen varit på besök hos oss. Mycket gott har det ätits och vi har njutit i fyra dagar till fullo, härligt härligt! Önskar er en riktigt fin fortsatt söndag och en härlig kommande vecka.

Basilikaglass (ca 4-6 portioner)
1,5 dl socker
5 äggulor (Här kan ni få tips om vad ni kan göra med de överblivna äggvitorna.)
1 vaniljstång
4 dl vispgrädde
1 dl mjölk
2 krukor basilika

Vispa socker och äggulor tills det är pösigt. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp grädde och mjölk med vaniljen och basilikablad från en av krukorna.
Häll den varma vätskan över ägg- och sockerblandningen och häll tillbaka i kastrullen.

Låt sjuda till strax under kokpunkten, sila och låt svalna. Mixa blandningen fint tillsammans med bladen från den andra basilikaplantan i en mixer. Sila och kör sedan smeten i glassmaskin.

Häll över i en bunke med lock och ställ sedan in i frysen några timmar innan servering. Njut!

Inspirationen och receptet har jag hittat inne hos Charlotta som i sin tur har hittat det i boken "Aromatiska blad: en bok om färska örter i maten".

English
Basil Ice Cream (4-6 servings)
1.5 dl of sugar
5 egg yolks
1 vanilla pod
4 dl whipping cream
1 dl milk
2 pots of basil

Whisk the sugar and egg yolks until it is fluffy. Split the vanilla pod lengthways and scrape out the seeds. Warm cream and milk with vanilla and basil leaves from one of the pots. Pour the hot liquid over the egg and sugar mixture and pour back into the saucepan.

Simmer until just below boiling, strain and let cool. Blend the mixture finely together with the leaves of the second basil plant in a blender. Strain and then run the mixture into ice cream maker.

Pour into a bowl with a lid and then set in the freezer for a few hours before serving. Enjoy lots!

15 comments:

  1. Basilika glass har jag läst om i en tidning för ett par år sen, låter spännande!!
    Kram

    ReplyDelete
  2. Åh, vad spännande. Jag har hört om glass med basilika, men aldrig smakat själv. Kram vännen!

    ReplyDelete
  3. Vi såg också glassen hos Charlotta och sparade den genast, låter väldigt spännande! Glassmaskinen kanske tar sej ner från hyllan på egen hand snart och då kan det ju vara bra med ett recept på lut:)

    Visst har det varit en härlig ledighet, vi har knappast hunnit med att vara inomhus alls, än mindre suttit vid datorn men det får vi ta igen i veckan... det ryktas om regn:(

    Ha det så bra i veckan finaste Amy,
    kramar

    ReplyDelete
  4. Låter mycket spännande med basilikaglass ... // UllanBullan testar i köket

    ReplyDelete
  5. Wow, vilken glass! Låter spännande! :)
    Ha en toppen dag!
    Kram kram
    //Lana

    ReplyDelete
  6. Wow spännande Amy : ) måndagskram Sofia

    ReplyDelete
  7. Låter verkligen spännande! Jag kan känna doften och smaka den härliga basilikan på tungan. Nu har det regnat och åskat ganska rejält några dagar, jag hoppas att sommarvädret snart är tillbaka...

    Kram!

    ReplyDelete
  8. Den kombon har jag inte set förut - Basilika och glass-spännande!

    ReplyDelete
  9. Glass med örter låter så himla spännande! Nu äter jag sällan glass eftersom jag får så himla ont i tänderna av kall mat, men denna låter supergod. Kanske får det vara värt lite tandvärk att smaka!

    Kramar till dig!

    ReplyDelete
  10. Hej!
    Jag vill bli vegetarian. Har du några tips? Kosttillskott som behövs eller hur mycket bönor och dyl man behöver för att tillgodose proteinbehov och sådär? Eller funkar det att gå på känn? Du har ju massor av trevliga recept som jag ska testa!
    Kram/ Julia

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hej Julia, kul att du ska bli vegetarian. Tycker inte du ska tänka på kosttillskott utan äter man linser, bönor och annat så tillgodoser man ju oftast det dagliga behovet. Jag äter även mycket quorn och det innehåller fullvärdigt protein. För mig fungerar det att gå på känn men jag vet inte hur det är för dig som kanske inte är så van vid vegetarisk mat. Är du osäker så kontakta gärna en dietist eller liknande. Jag hade nog börjat och gå på känn och märker du att det inte räcker så kan du då börja tänka på det lite mer genomgående. Lycka till och som du skriver, här finns ju en hel del recept!

      Delete
  11. Tack alla för era fina kommentarer. Glassen är riktigt smarrig så det är bara att testa den!

    ReplyDelete
  12. Vad spännande! Jag är galen i basilika! Kram!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...