Monday, April 30, 2012

Falooda

Falooda är en populär och traditionell kall dessertdryck/glassdrink i södra Asien. Falooda är förmodligen en av världens godaste glassdrinkar kan jag nästintill lova er! Originalet är så smarrigt så man ibland bara kan längta ihjäl sig efter det. Tänk er rose syrup, mjölk, glass, hackad pistagemandel, torkad falooda sev samt tukmariafrön. Vänta, vänta, hänger ni inte med nu? Jag förstod nästan det! ;) Låt mig förklara lite närmare...

Bildkälla

Falooda sev är en nudelliknande produkt (jämförs med vermicelli men jag skulle nog vilja tillägga glasnudlar också). Tukmaria är en typ av basilikafrön som får en geléaktig konsistens när de blötläggs. De har egentligen ingen särskild smak men har en ypperlig funktion som innebär att de kyler ner blodet och det behövs ju i våra hemtrakter i dessa tider när det är riktigt varmt (40-50 grader är mer vanligt än ovanligt i Indien under perioden april-juli).

Tukmariafrön

Blanda nu inte ihop dessa tukmariafrön med den basilika vi äter och odlar här i Sverige, det är absolut inte samma sak.
Blötlagda tukmariafrön som efter ca 30 min har en geléliknande konsistens!

Oftast används färdigköpta Faloodapaket som finns i varierande smaker såsom pistage, mandel, banan, passionsfrukt etc. Torra ingredienser i paketet kokar man med mjölk och lite vatten och efter att det har småputtrat ett tag ställer man det svalt över natten. Därefter serveras faloodan i fina glas tillsammans med några kulor glass (pistage, mandel, vanilj etc.) och garneras med hackade pistagenötter.

Vill du göra Falooda helt från grunden kommer receptet här:
Indisk glassdrink aka (also known as) Falooda (1 portion)
2,5 dl mjölk
2-3 msk rose suryp (rosensirap)
eventuellt 2 msk valfri smak på glassen (testa gärna pistageglass istället för den vanliga vaniljglassen, så smarrigt!)
1/2 tsk tukmariafrön
2 msk vatten
30 g falooda sev 
ev isbitar

Gör så här
Värm upp mjölken och lägg i falooda sev. Låt sjuda i några minuter tills den blir mjuk. Låt det svalna helt.

Blötlägg tukmariafröna i 2 msk vatten så att de sväller. Det tar en liten stund ca 10-15 min.

Rör ut rose suryp i mjölken, tillsätt tukmariafrön och valfri glassort (alla gillar inte glass i sin falooda så det är som sagt valfritt att ha det med). Garnera med hackade pistagemandlar.

Servera med några isbitar i (valfritt).

Njut av er falooda!
Min falooda som denna dag fick bli en enkel variant, dvs utan glass och pistagenötter.

27 comments:

  1. Åh, det där skulle jag vilja smaka!

    ReplyDelete
  2. Det ser ut som en jättegod dryck! Och tack för presentationen av ingredienserna! :)

    ReplyDelete
  3. Här lär man sig alltid en massa nya grejer! Spännande!

    ReplyDelete
  4. Jätte intressant :) Tack att du förklarar, jag gillar sådana här recept. Kram.

    ReplyDelete
  5. Jösses! det ser väldigt gott ut. Men jag måste nog läsa om inlägget en gång till. Ha en bra valborg så länge...:-)

    ReplyDelete
  6. Häftigt! De där basilikafröna verkar vara i samma stil som tapiokakulor i bubbletea, men detta låter desto godare!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Har aldrig hört talas om tapiokakulor... ska googla på det!

      Delete
  7. Låter fantastiskt gott, men var handlar dessa ingredienser?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Det kan inhandlas på Indian Food House i Göteborg... säkert i de större städerna Stockholm och Malmö också i någon orientalisk livs/affär skulle jag tippa Milla!

      Delete
  8. that looks sooooooooper good...fantastic cliks
    thanks for your lovely invite to your place..:)
    Tasty Appetite

    ReplyDelete
  9. Låter gott men jag som är skeptiskt till att dricka slemmiga saker ;-) hade skippat fröna och bara kört allt det andra goda. + extra pistage!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan förstå dig, jag tycker egentligen heller inte om slemmiga saker... men just detta är svårt att inte tycka om! ;)

      Delete
  10. Du har alltid en massa spännande kryddor som man aldrig hört talas om!! Men det låter gott det här!! Trevlig 1 maj!! Kram

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jag tycker som sagt det är roligt att andra får ta del av lite annorlunda recept och kryddor :)

      Delete
  11. Den drinken såg ju minst sagt spännande ut, måste man ju prova någon gång!
    sv: Ja visst är pastasallader perfekt för såna tillfällen, man kan ju ha i så mycket gott!
    Hoppas ni hade en trevlig valborg :)

    ReplyDelete
  12. jo, lchf har ju blivit lite poppis;). Men du verkar ju duktig med mat och bak så du kan väl skicka med lite tips hur man gör bakverken utan socker (och sötningsmedel) ;) lättare sagt än gjort ibland=))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Knivigt det där... hmm får tänka till lit innan jag kan svara dig!

      Delete
  13. vilken spännande drink.ser hur gott som helst

    ReplyDelete
  14. Hej Amy! Dina Falooda drinkar ser jättegoda ut! Jag tänkte också prova och göra Falooda nästa vecka. Är väldigt sugen nu när det är så varmt ute.

    ReplyDelete
  15. Tack ska kolla upp detta
    Ha en bra helg

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...