Sunday, September 9, 2012

Veckomatsedel 1

Tänk att enbart gå och handla en gång i veckan och då ha både en färdig matsedel och inköpslista med sig! Min svägerska Susanne är grymt duktig på det här med veckomatsedlar och att veckohandla. Hon har ett 4-veckors rullande schema som hon kör med och handlar all sin mat enbart en gång i veckan. Ni förstår nog inte hur mäkta  imponerad jag är av hennes system. Första gången jag hörde talas om det var jag nog lite skeptisk. Vill man inte vara lite spontan? Laga det man känner för osv. Men ju mer jag tänker på det desto bättre verkar idén vara.

Har ni veckomatsedel och planerar maten in i minsta detalj? Respekt till er som gör så!

Som ni vet är jag en av inspiratörerna i Vegetarian For A Year projektet. Förutom att inspirera med vegetariska recept då och då ska vi inspiratörer ca en gång i månaden utforma en veckomatsedel. Här kommer min veckomatsedel för kommande vecka och det är inte bara sju maträtter utan två fika/efterrätter som jag tipsar om också. Känns som en bra balans! Ni som följer mig troget känner nog igen rätterna men deltagarna har ju aldrig sett dom (antar jag iallafall).

Under varje bild finns länk till receptet, det är bara att klicka sig vidare!

Måndag
Indisk linsgryta  - blir många portioner, smidigt att ha som lunchlåda till tisdag och onsdag.
Tisdag
Spenatrisotto - en italiensk variant. Testa gärna med färsk babyspenat i.

Onsdag
Vegetarisk lasagne - smakrik lasagne gjord på squash/zucchini.

Torsdag
Italiensk citronpasta - enkel och smidig att tillaga.

Fredag
Tacotårta till fredagsmyset, rekommenderas varmt. Är så god!

Lördag
Mattar paneer - de som är veganer kan ta tofu istället för paneer/halloumi.

Söndag
Ugnsbakad aubergine - testa gärna, rekommenderas varmt!

Fika/Efterrätt
Spröda plommonflarn - så enkla att göra och det blir gott!

Fika/Efterrätt
Ljuvlig äppelkaka - med saffran och mandelmassa i... mmm!
Lycka till och hoppas att veckomatsedeln kommer till nytta!

25 comments:

  1. Låter som en mycket bra veckomatsedel! Jag planerar inte i förväg, men har tänkt på att det skulle underlätta ibland! Kram

    ReplyDelete
  2. Jag har alltid en veckomatsedel som jag utgår ifrån, men aldrig vilken dag jag ska äta vad utan fem rätter för veckan som kommer. Varken orkar eller hinner laga mat innan maten efter jobbet, då hade det bara blivit smörgås till middag hela veckorna ;) sen tycker jag att det är roligt att planera middagarna på söndagsmorgonen innan vi handlar för veckan ;)

    ReplyDelete
  3. Låter ju så gott alltihopa!

    Jag är verkligen ingen veckoplanerare och instämmer med dig med respekten för dessa människor. Hos oss är det nog värre än hos de flesta, värsta häjkon bäjkon alltså. Jaså, är det redan middagstid, vad vill ni äta barn? Ja, typ så är det hos oss. Jag lagar inte lagad mat varje dag heller för den delen. Barnen tycker om smörgås och yoggi så det blir det ibland. Ludvig äter som mest när han får leverpastejmacka, och Ella älskar äggamacka.

    Kram på dig!

    ReplyDelete
  4. Här är det strikt planering och veckomatsedel som gäller. Och handlar bara det som står på matlistan. Jag fixar inte det med att inte veta vad man ska äta, jag blir bara rörig i huvudet. Avsätter en liten stund på lördagen till matplanering och handlar på söndagar.

    ReplyDelete
  5. Himmel vilken underbart god veckomeny! Får man hyra in dig som kock?! ;)

    ReplyDelete
  6. Jag planerar sällan för en hel vecka utan handlar nästan dagligen, tyvärr. Försöker åtminstone att hålla mig till inköpslistan...

    Men när det blir lite långledigt, typ jul och påsk har jag ett flertal gånger storhandlat och gjort en liten "meny" - med krusiduller och restaurangspråk ;-) - som hängts upp på köksdörren. Där kunde vi då välja vår mat, samtidigt som det såg riktigt trevlig ut med tomtar eller påskägg på matsedeln ;-)

    Tacotårtan ska jag titta närmare på, det låter gott. Men jag tror inte att jag kan förklara för en tysk vad fredagsmys är, det vet bara vi svenskar ;-)

    ReplyDelete
  7. Oj så mycket gott och spännande! Gillar att det är vegetariskt med, ska allt ta och prova några av rätterna :)
    Vi är ganska bra på att storhandla och planera maten för veckan faktiskt. Dels för att det är lättare när man väl ska laga maten men också för att man sparar in massa pengar då man slipper allt småspring i affären och deg slinker ner en massa i korgen som man inte behöver ;)

    Jo det känns då skönt att det snart är dags för flytt. Nog för att jag gillar Karlskrona och de fina vännerna man fått men jag känner mig liksom klar med staden och längtar "hem" :) är nog en riktig storstadstjej som behöver att det händer saker hela tiden och alltid är öppet på stan :D

    ReplyDelete
  8. Vilken fin veckomatsedel du lagt upp! Lördagensmiddag kan jag skriva under på att den är supergod!, i alla fall tillagad i ditt kök :-) Jag är så dålig på att följa matsedlar även om jag brukar göra upp en viss plan.

    ReplyDelete
  9. Hallå så gott! Jag kommer och äter middag hos dig hela veckan lång! Själv botaniserar jag också bland mycket vegetariskt så här på höstkanten för att utbudet är så stort. Betor lockar, det måste jag hinna med och i onsdags blev det en soppa med butternut pumpa, morötter och ingefära.
    Önskar dig en fin söndag kväll och en bra start på nya veckan!

    ReplyDelete
  10. Så mycket gott! Som sagt ett mycket bra initiativ, jag äter själv nästan enbart vegetariskt.

    ReplyDelete
  11. vi har alltid veckomatsedel, jag tycker det är roligt både att göra den och veckahandla till den :) vi brukar försöka se till så att vi har 2-3 vegetariska rätter i veckan och så brukar vi försöka se till att testa någon ny rätt som vi aldrig testat förr varje vecka! och är man inte sugen på det som står på matlistan just den dagen så brukar jag bara byta dagarna lite så i slutänden brukar det bli bra. sen ska det erkännas att det brukar bli en extrahandling på fredagen eller lördagen då man kanske vill ha lite chips eller godis också :)

    ReplyDelete
  12. Åh risotto och vegetarisk lasagne blir det absolut någon dag!
    Dock inte denna vecka eftersom jag ska bo borta några nätter på hotell i Göteborg dit jag ska på utbildning.
    men veckan efter :)

    ReplyDelete
  13. Beror lite på årstiden, på sommaren blir det lite hipp som haver av någon anledning. Men när hösten kommer så veckoplanerar vi alltid en meny, mest för att det underlättar när det ska handlas. Vi brukar alltid diskutera menyn under söndagsfrukosten, kolla lite vad som finns hemma och vad som behövs plockas hem. Lördagen och söndagens middag lämnar vi dock alltid tomt på och kör på gehör.
    Men i är absolut inga slavar under menyn, känner vi inte för det som står så tar vi det vi känner för istället...

    Vegetariskt står återigen på menyn en dag i veckan och på torsdag kör vi på din linsgryta, tack för tipset!

    ha en riktigt fin vecka kära Amy,
    kram

    ReplyDelete
  14. Åh va mycket gott =)
    Vi är ganska duktiga på att ha veckomatsedel emellanåt men har sedan i somras lessnat på att laga mat eller rättare sagt så har fantasin trytit =) Så nu har vi börjat ha matkasse, denna veckan från citygross och imorgon testar vi coop =)

    ReplyDelete
  15. Så mycket gott på en och samma gång! Toppen inspiration för alla.

    Jag har varit väldigt duktig på att veckohandla. Tycker om att sitta en bra stund typ på söndagkvällen och planera menyn och det är så himla skönt att inte behöva stanna på vägen hem för att handla och ha allt hemma redan. Men det har slarvats mycket på sista tiden. Det ska bli bot och bättring på det när det är klart hemma. Fast veckohandlar gör jag iofs nu, genom att plocka på mig färdigmat från frysdisken och fylla frysen. Inte särskilt kul men det funkar :-)

    Ha en fin vecka och kram till dig!

    ReplyDelete
  16. Vilken härlig veckomeny! Allt såg gott ut i mina ögon och det kan jag lova, brukar inte hända. Tack för inspirationen!

    ReplyDelete
  17. Jag gör aldrig veckomenyer, men min yngsta dotter gjorde det i somras när hon jobbade som hembiträde (typ) i en familj. Det gjorde allt mycket lättare eftersom hon var tvungen att skriva inköpslista till familjen varje vecka.

    För mig är det så olika från vecka till vecka. Ibland äter jag ute vissa kvällar, ibland äter jag på jobbet. Vissa dagar är vi två i hushållet, vissa dagar tre och ibland är jag ensam. Ibland äter jag hos min fästman. Det gör det mer komplicerat, men det är enormt ekonomiskt att göra veckoscheman. Tack för dina härliga recept! Glöm inte att kika in hos mig och vara med i min tävling!Kram!

    ReplyDelete
  18. Vilken härlig vecko meny. Jag handlar till ca5 maträtter som är helt kompletta + lite annat som man kan ha till andra spontan rätter. Funkar hur bra som helst handlar ordentligt bara en gång i veckan ibland var 10e dag. Kompletterar bara med mjölk under veckan.
    Ha det gott

    ReplyDelete
  19. Vad mycket goa grejer! Jag har aldrig kört veckomatsedel, jag brukar oftast gå in i affären och kolla vad för råvaror som har bra priser för just den veckan och så får jag lite idéer. Däremot brukar jag försöka att ligga steget före och laga/förbereda maten dagen innan vi ska äta den, jag avskyr att komma hem hungrig efter jobbet och laga mat!

    ReplyDelete
  20. Den här matsedeln kan jag ta rakt av. Det låter jättegott:))

    Denna veckan har jag planerat upp vardagarnas middagar och skrivit shoppinglista. Måste säga att det känns otroligt att ha struktur på veckan. Jag är imponerad av mig själv...hihi:) Sen är det skönt att va fri i helgen och äta vad som faller i smaken.

    I helgen som var lagade jag fyllda kycklingfiléer som du tipsade mig om. Det var väldigt gott och uppskattades av gästerna.

    Tack snälla, goa du för din gulliga kommentar! Jag blev så glad:) Kramar

    ReplyDelete
  21. Amy du kommer att gå långt snart är du på framsidan av en massa matmagasin i Sverige : ) Så fort Buffé är ute så kommer din telefon gå varm tror jag : ) finis kram o tack för matinspirationen kram Sofia som ska vara hemma med febrig dotter idag

    ReplyDelete
  22. Kul projekt!
    Är periodare med ständig ambition att göra veckomenyer:-) Nu i höst har det gått riktigt bra och vilken "win-win" det är att ha allt ordentligt planerat - man spar massor av tid och får äta ordentligt varierat!
    Ett av mina höstprojekt är att köra veckomenyerna på bloggen - vilken vecka som helst;-)

    ha en fin dag,
    kram!

    ReplyDelete
  23. Den veckomatsedeln såg riktigt lockande ut. Kan man beställa den som Amys matkasse kanske ;).
    Jag är dålig på det där med veckoplanering. När jag gör det kommer jag oftast på att jag inte alls är sugen på det som står på dagens meny. Men det är bra att ha lite ideer att utgå från och sedan ändra lite som man känner. Så var det även när vi hade matkasse. Bytte dagar och någon rätt blev något helt annat fast av samma råvaror. Man måste få vara lite spontan annars blir det trist i köket.

    ReplyDelete
  24. Allt låter så gott! Vi kör ett 8-veckor långt rullande matschema. Alla middagar utom fredag och lördag är planerade men ibland händer det att lite saker byts ut. Fungerar jättebra :)

    ReplyDelete
  25. Vi har varit väldigt duktiga på att veckohandla och planera matsedeln flera veckor i förväg. Men i samband med renoveringen har allt sånt runnit ut i sanden. Vi har för avsikt att återuppta det så snart vi har vårt nya kök för jag längtar verkligen efter att få sitta och bläddra bland nya recept att planera in. Som det nu är handlar vi nån dag fram och då känns det som att man ränner i affären varje dag, trist och det tar så mycket tid i anspråk... Härligt inspirerande med din veckomatsedel Amy!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...