Ugnsbakad aubergine med vitlök och tomat eller som rätten även kallas imam bayildi (Osmansk präst - en imam - som svimmade antingen av övermättnad när han satt i sig för mycket av den, eller av snålhet då han insåg hur mycket dyr olivolja som använts!) ;) En rätt så rolig historia att berätta i samband med att man bjuder på rätten. För bjöd på den det gjorde vi när självaste familjen var på besök nyligen. Ojojoj, denna rätt fick väl godkänt av samtliga som åt den. Auberginen smälte på tungan och smaken vara verkligen god. Dock behövs den lite mer krydda så var inte rädd att använda lite chili i detta recept. Oven baked eggplant/aubergine gets really tasty with garlic and tomatoes. This dish is called imam bayildi (Ottoman priest who fainted either by overfeeding or of avarice when he realized how much olive oil that was used in this dish!) It's a fun story to tell to your guests while eating this dish. The eggplant/aubergine melts and the taste is really good. Make sure to spice it up a bit with chili if you wish! | ||
| ||
1 ½ dl kallpressad olivolja 800 g eller 3 medelstora auberginer, sköljda och halverade på längden Havssalt och nymald svartpeppar Fyllning: 2 gula lökar, finhackade 4 vitlöksklyftor, fnhackade 1 tsk mald spiskummin 5 mogna tomater (500g), hackade 1 msk torkad oregano Havssalt och nymald svartpeppar ½ tsk strösocker 1 ½ dl vatten 3 msk färsk slätbladig persilja, hackad 1 msk tomatpuré utrörd i 1 ½ dl hett vatten | ||
Gör så här: Hetta upp hälften av olivoljan i en stor stekpanna. Lägg i 3 auberginehalvor och fräs dem gyllenbruna runt om, ca 10-15 min. Låt rinna av på hushållspapper. Gör likadant med de resterande 3 halvorna. Lägg halvorna sida vid sidan med skalet nedåt i en ugnsfast form och krydda med salt och peppar. Fyllning: Hetta upp resten av oljan i en gryta. Tillsätt lök och fräs sakta tills den börjar få färg. Blanda ner vitlök och kummin och bryn i 2-3 min. Tillsätt tomater, oregano, salt, peppar, socker och vatten. Täck med lock och låt koka i 15 min. Rör om då och då. Rör i persiljan och fördela därefter fyllningen på auberginehalvorna. Häll över den utspädda tomatpurén och ugnsbaka i 45 min i 190 grader. Ös auberginerna en gång under tiden. Servera rätten het eller rumstempererad. Jag serverade rätten med basmatiris och en klick vitlöksyoghurt (5-7 dl turkisk yoghurt, pressa i en vitlöksklyfta, salta och peppra). Receptet kommer från boken Meze - smårätter från Grekland och Libanon av Rena Salaman. English | ||
1 ½ dl (1/2 US cup) cold pressed olive oil 800g or 3 eggplants/aubergine, washed and cut in half Sea salt and cracked black pepper Filling: 2 yellow onions, chopped 4 garlic cloves, finely chopped 1 tsp ground cumin 500g ripe tomatoes, chopped 1 tbsp dry oregano Sea salt and cracked black pepper ½ tsp cane sugar (optional) 1 ½ dl (1/2 US cup) water 3 tbsp fresh flat leafed parsley, chopped 1 tbsp tomato puré blenden with 1 ½ dl (1/2 US cup) hot water | ||
Method: Heat half of the olive oil in a pan (grillpan). Put the eggplant halves and fry them golden all around for about 10 minutes. Lay them over a paper for resting. Line the eggplant halves in a ovenproof form and season with sea salt & black pepper. Filling: Heat up the rest of the olive oil in a saucepan. Add onion and fry golden. Then add garlic & cumin powder and let gry for 2-3 minutes. Add tomatoes, dry oregano, sea salt, cracked black pepper, cane sugar (optional) and water. Cover with a lid and let simmer for about 15 minutes. Stir now and then. After about 15 minutes add parsley and put the tomato sauce on the eggplant halves. Also pour over the tomato puré mixture on it and bake375F for about 45 to 50 minutes or until the eggplants seem ready Serve with basmati rice and som tzatziki, enjoy lots! | ||
Wednesday, February 1, 2012
Imam bayildi
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Ååååh, jag ÄLSKAR fylld aubergine - jag brukar äta på en grekisk restaurang där de gör den SÅ god att jag är i himlen varje gång vi går dit :D Tyvärr blir min egen aldrig riktigt lika god, mina kanter brukar bli så hårda... Dock brukar jag aldrig fräsa mina halvor i olja innan - det kanske är där jag gjort fel hela tiden?! Kanske har du löst mitt mysterium! I så fall är jag dig evigt tacksam ;)
ReplyDeleteDet låter gudomligt gott <3
Alltså, snart måste vi laga till Indiskt var och varannan kväll i vårt kök, du bjuder ju på så många rätter som vi känner att vi måste prova! Nu är det dock som så att just Aubergine har H. svårt för så därför måste vi ju prova just detta och se om du kan lyckas omvända en Mårtensson till:) :)
ReplyDeleteJA TACK! Kan du skicka den med expressbud? Jag betalar frakt! Fast det lär väl inte finnas någon kvar...?
ReplyDeleteDetta ska jag bannemig göra snart! Har beställt Middagskasse till nästa vecka, men sen!
Oj, oj, oj, den prällen måste jag testa att sätta tänderna i!
ReplyDeleteUnderbara bilder som alltid mums : ) kram Sofia som borde vara mätt ; )
ReplyDeleteAlex, testa att steka auberginen. Mina kanter blir aldrig hårda utan så mjuka att de smälter i munnen.
ReplyDeleteMårtenssons, klart ni ska testa denna rätten! Smakrik och riktigt god. Dock är den inte indisk utan härrör från Mellanöstern.
Kim sorry, allt tog slut på en gång :) Men jag kan skicka nästa gång ;)
Haha Moma, du är för härlig :))
Tack Sofia, kram.
Åh, det här var frestande, så smakfullt och färgrikt! Kram
ReplyDeleteTack Hovkonditorn, det är smakfullt kram!
ReplyDeleteÅh, så gott. Jag borde testa både fler indiska och mezerecept. Gemensamt har de väl att det ofta är spännande kryddningar, men på olika sätt. När ska jag hinna laga all mat jag vill testa?!
ReplyDeleteJätte gott med indiskt. Jag brukar laga själv indisk mat också som t.ex kyckling tikka sizlar
ReplyDeleteSå gott det här ser ut! Och låter. Älskar indiskt, så läggs till laga-listan :)
ReplyDeleteTrevlig helg!
Mums vad gott det ser ut,
ReplyDeleteserverar du det som en huvudrätt?
Mums så gott det lät med denna aubergine!
ReplyDeleteJa indier finns det gott om i staden, så kul att din lillebror och hans fru är några av dem. Därför är det extra konstigt att det inte finns någon indisk restaurang :) Du får be din lillebror starta en!
Kram
Remsa, du får lägga på ett kol helt enkelt ;)
ReplyDeletePralin och Cecilia, dock är denna rätt inte indisk!
Marion, jag serverar den som huvudrätt eftersom det blir en hel del (halv aubergine + ris och vitlöksyoghurt.
Eleonore, jag ska hälsa honom detta :) Kram!
Jaäm du har helt rätt. En rätt som jag skulle gilla! Påminner om min rätt jag la ut på bloggen här om dagen. Kanske man kan ha lite fetost på också..:-)
ReplyDeleteså gott ser ut dina auberginer
ReplyDeletejag tror vi åt hos de var jätte goda
kram mamma
Den rätten är toppen! Länge sedan jag lagade, så du ska ha STORT TACK för tipset!
ReplyDeletevad spännaned att du har testat på denna. Det är en av mina favoriter antigen vegetariskt eller med köttfärs.
ReplyDeleteSuper bra min vän! Vi brukar göra den med köttfärs eller med kyckling. blir super gott!! :))
ReplyDeleteEn imam är inte en osmansk präst utan en präst i religionen islam. Osmansk är en från från osmanska riket som svenskar är från sverige =)
ReplyDeleteEn imam tyckte att den var så god att han svimmade
Det stod så i boken från Rena Salaman så jag skrev så. Hon kanske inte visste det rätta :)
Delete