Friday, January 20, 2012

Nyttig shaak - indisk mangoldgryta och färska pickles på mitt vis

Här kommer recept på en enkel, god och smidig indisk gryta att laga. Jag har använt mig av mangold från fina mammas kolonilott men det går lika bra att använda babyspenat eller fryst spenat om man hellre vill det.

Mangold som också kallas bladbeta, spenatbeta eller romersk spenat är en tvåårig släkting till rödbetan, men den saknar den karaktäristiska, uppsvällda roten. Mangold har stora, friskt gröna, oftast buckliga blad, med uppsvällda vita eller röda bladstjälkar.

Har ni ätit mangold? Om inte så gör det, den är både nyttig och god!


Mangold, nyttigt och gott!

Indisk mangold/spenatgryta(4 port)
ca 700 gr mangold/spenat, tvätta och skär grovt (Använd gärna stjälkarna, här finns det mycket näring!)
1 lök, hackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 burk krossad tomat eller 4-5 färska tomater, hackade
1-2 msk olja
1 tsk hela spiskummin (jeera)
1 krm hing (asafoetida) (Kan vara svårt att få tag på i Sverige men kolla i orientaliska butiker i storstäderna. Man kan göra grytan utan hing också.)
1 tsk ingefära, finriven
2-3 tsk garam masala (mer om du vill ha mer styrka i grytan)
1-2 tsk malen koriander (dhaniya)
1-2 tsk malen spiskummin (jeera powder)
1 tsk gurkmeja (haldi)
2-3 dl vatten
salt

Gör så här
Börja med att göra en sk vaghar. Värm upp olja i en kastrull/wok. Lägg i hela spiskumminen och vänta tills de börjar "låta" och hoppa omkring.

Häll i hing (om du har) annars lägger du direkt i lök- och vitlökshacket, ingefära och de malda kryddorna (garam masala, koriander, spiskummin, gurkmeja, salt). Låt lökhacket och kryddorna stekas gyllene på medelvärme i ca 5-7 minuter.

Häll i färska/krossade tomater, mangold och vatten. Låt allt puttra ihop i ca 20-25 min på svag värme. Efter ca 10-15 min, smaka av och se om mer salt/kryddor behövs.

Servera med vitt indiskt basmatiris och färska pickles.
Mango pickles, yum!

Färska pickles är smidigt att göra om man har en kryddblandning som heter Achar Masala hemma. Achar Masala (indisk pickle kryddblandning) kan man köpa i indisk livsmedelsbutik (Göteborg har Indian Food House, det enda stället som jag vet om man inte vill åka till England/Indien för att köpa denna kryddblandning.) Finns ett antal indiska kryddbutiker på nätet också.

Du kan göra färska pickles på i stort sett vilken syrlig/favorit frukt/grönsak du har. Vi brukar mest göra med äpplen, morötter, mango eller paprika hos oss (var för sig eller en mix exempelvis morötter/paprika).
Mmm äppel pickles...

Färsk indisk pickles
1-2 mango/äpple/morot/paprika, skärs i lagom stora bitar
0,5-1 msk achar masala (smaka så det inte blir för starkt, 1 tsk kan räcka ibland!)
salt
några droppar lime- eller citronsaft/några klick med ketchupflaskan (!)

Låt stå och dra i ca 30 min så kryddorna gottar till sig (gärna längre!)

Njuuut!

8 comments:

  1. Så gott det låter och mangold finns det gott om här i Singapore :) Mango pickles låter spännande. Jag har inte hört om achar masala, men kan tänka mig att det finns i affären här. Ha ett bra veckoslut, kram!

    ReplyDelete
  2. Kan tänka mig att det finns gott om Mangold där nere och Achar masala hittar du säkerligen där med skulle jag tippa, kram!

    ReplyDelete
  3. Vi ska faktiskt ta och kocka till detta så får vi helt enkelt se om frun överlever:) Ska bli riktigt spännande!

    Ha en härlig helg,
    kram.

    ReplyDelete
  4. Amy, dina indiska recept gör mig så glad och så sugen på mat! Underbart, tack!

    ReplyDelete
  5. Spännande Mårtenssons, lycka till kram!

    Oh, Kim tack tack!

    ReplyDelete
  6. va fin har blivit din mangold sak eller
    grytta de smakar nog lika god
    kram mamma

    ReplyDelete
  7. herregud vad jag älskar din blogg, klockan är nio på morgonen och jag blir sugen på indiska mat haha :)

    ReplyDelete
  8. Låter supergott! Har precis fått hem massa mangold så jag googlade lite snabbt på vad jag kunde göra för gott av det, ska testa detta ikväll :) /Jasmine

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...