Har ni ätit er första semla för säsongen ännu? Vi har hittills inte varit sugna på att smaka men idag så var det dags för premiären! Receptet hittade jag i tidningen Hembakat som damp ner i veckan i brevlådan. Där intervjuar man bagaren Håkan som förra året åt 450 semlor på tre månader, jisses! Jag tycker det är mycket om jag en säsong äter 10 stycken! (Vilket jag gjorde när jag var gravid och väntade äldste sonen.) Hur som helst, hans recept såg riktigt bra ut så idag har jag bakat med mina små hjälpredor i köket. De fick sin deg att göra sina egna semlor av vilket uppskattades. Den yngste sonen (snart 2 år) fick även en bagarmössa i form utav en upp och nervänd blöja på huvudet haha! Ibland vet jag inte vart de små liven får allt ifrån... tror han hade sett reportage på TV4 nyhetsmorgon från kocklandslaget eller något liknande :) "Dessa kalljästa semlor blir försvinnande goda. Bullarna kan bakas i förväg och förvaras i frysen. Godast blir semlorna så klart om de är nybakade och äts samma dag!" | ||
| ||
| ||
| ||
Jag halverade receptet nedan för så många semlor äter inte vi. Vill man ha ännu mindre antal kan man halvera en gång till så får man ca 9-10 st semlor. | ||
Håkans semlor (35-40 st) 50 g jäst 5 dl mjölk 200 g smör, rumsvarmt 200 g strösocker 15 g havssalt 20 g kardemumma, helst nymortlad 1 ägg ca 1,2 kg vetemjöl (Tillägg 2012-02-03 efter kommentar i inlägget: tillsätt lite mjöl i taget, vid behov lägg i mer mjölk.) Fyllning: 400 g mandelmassa av god kvalité eller gör egen hemgjord mandelmassa 1-2 dl vatten 8-10 dl grädde Garnering: Florsocker | ||
Gör så här: Blanda alla ingredienserna i en köksassistents bunke. Kör på långsam hastighet i 20-25 min. Degen ska bli riktigt blank. Har du ingen assistent så får du knåda för hand - minst lika länge. Jag har ingen assistent (hör och häpna!) men jag har degkrokar på elvispen så jag körde där. Väg upp bitar på 60 g. Forma dem till runda bullar. Lägg dem på bakpappersklädda plåtar. Låt bullarna jäsa till dubbel storlek, ca 2 tim. Sätt ugnen på 210 grader. Grädda bullarna mitt i ugnen i 5-7 min. Låt dem svalna på plåten. Blanda mandelmassan med lite vatten i taget - gärna i en assistent. (Det gjorde inte jag.) Den är färdigblandad när den har konsistensen ungefär som mannagrynsgröt. Skär eller klipp av ett lock på bullarna. Gröp inte ur dem. Fyll en spritspåse med mandelmassa och spritsa rejält med masssan, ca 20 gram på varje bulle. (Jag tog med en sked och cirkelformade.) Vispa grädden. Den ska inte vispas för hårt utan när du spritsar den så ska en stjärntyll ge mönster, utan att "spricka" i sin form. Fyll en spritspåse, försedd med stjärntyll, med grädde. Spritsa rejält med grädde ovanpå mandelmassan. Lägg på locket och pudra florsocker över.
***
Spritsning är inte min starka sida men idag gick det helt ok tyckte jag. Blåbärsvarianten spritsade jag inte utan bara la på med en sked. Bären gjorde nog att grädden inte blev så fast och "spritsbar". Blåbärssemlor (mosa och sila blåbären och blanda med den vispade grädden) har jag hört så mycket om. Intressant och gott för den som vill ha variation men den traditionella är ändå klart godast tycker vi! | ||
|
Sunday, January 29, 2012
Semlor, både vanliga och blåbärsvarianten
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Wow, vilka bullar! Jättefina, och spännande med blåbär.
ReplyDeleteKram
De ser jättegoda ut båda två, men vanliga, traditionella, är nog min favorit ändå.
ReplyDeletevilka fina bullar du fick.. runda och gämna. det gillar jag.. mycket bra recept med.. detta skall jag testa
ReplyDeleteMycket intressant och gott med blåbär Malin :)
ReplyDeleteInstämmer Från jäst t gäst, de traditionella är bäst!
Carola, ja de blev runda och receptet är mycket bra. Helnöjd!
ÅH semlor är ju verkligen en favorit här, är redan uppe i 6 st denna säsong och jag skyller enbart på graviditeten(även om jag brukar ära ca 10 under en säsong hihi). Ska allt ta och baka det någon dag!
ReplyDeleteDu får en chans till den sista att göra inlägget och skicka in, är mest för att jag ska hinna lägga upp allt i ett inlägg men om det bara är du så hinner jag ju lägga till dig innan jag publicerar ;) Är inte alls många denna månaden nämligen!
Kramar
Låter väldigt gott med lite blåbärsvariation på semlorna tycker jag. Hemmagjorda bullar är klart godast!
ReplyDeleteJag har faktiskt aldrig ätit semlor,har bakat men inte ätit.Dina blev ursnygga och de med blåbär låter väldigt intressant,älskar blåbär så dem skulle jag mer än gärna vilja smaka
ReplyDeleteSå fint runda du fik till dom, finare än köpebular ju!
ReplyDeleteVi är väl inga fastlagsbulle-fantaster någon av oss egentligen. Men en eller två blir det nog oftast, och då gärna i varm mjölk (sk. hetvägg).
Så fina semlor och så goda :)
ReplyDeleteKanon fina semlor du har gjort!
ReplyDeleteKramkram denna måndag!
vilka fina semlor jag åt en semla
ReplyDeleteföra veckan men dina ser ut jätte goda
kram mamma
Du din... Jag kikade in här vid 6-tiden i morse innan jag skulle kila i väg till jobbet, hujeda mig så semlesugen jag blev och det före frukost!!
ReplyDeleteDet tycker jag låter som en toppenkategori att ha i bloggen, kör på det tycker jag :D Det är ju alltid kul att prova nya recept!
ReplyDeleteJag mår bara bra, känner mig väldigt lyckligt lottat som hittills är utan krämpor. Börjar dock märka att tempot när jag går inte är som det varit haha. Än har jag inte känt sparkar eller någon sprattlande fisk hihi men det kommer väl, är ju så olika det där :)
Stor kram
Den spritsade semlan ser ju konditorsbakad ut - riktigt fin!!
ReplyDeleteSå gott med semlor och har tänkt baka i helgen,
ReplyDeletekanske testar det här receptet.
Perfekt med kalljäst så man kan ta fram och "baka" när man ska äta. Är ju som du säger godast nybakat.
Allvarligt - ska det verkligen vara 1,2 kg mjöl? Har bakat enligt ditt recept och det blev super fast deg som nära nog tog kål på assistenten... Jäser inte upp alls. Ledsen :-(
ReplyDeleteElin, jag gjorde halva receptet och det blev kanon. Vet inte vad som kan ha felat för dig... vet att vissa dagar behövs det mer eller mindre mjöl när man bakar beroende på vädret. Min deg blev faktiskt jättebra och måtten stämmer när jag bakade.
ReplyDelete