| ||
Paratha äts i Indien till frukost, lunch eller mellanmål/snacks och gärna med en kopp masala chai. De är smidiga och rätt så enkla att göra. Det bästa med dessa godingar är att du kan fylla dem med i stort sett vad du vill! Tips på kombinationer förutom de jag gjort nedan med potatis och div kryddor:
| ||
Lite kuriosa angående namnet paratha som härstammar från två ord; parat och atta vilket bokstavligen betyder tillagad deg. Aloo betyder potatis men även ordet batata används till potatis, kärt barn har många namn! | ||
| ||
Aloo paratha (ca 12 st) Aloo curry fyllning: 4-5 potatisar 1 msk olja ½ msk spiskummin ¼ tsk gurkmeja 1 grön chili, finhackad (valfritt eller lägg i ett stänk av chili-, paprika- eller cyennepepparpulver.) ½ tsk garam masala Lite färsk koriander, finhackad ½ gul lök, finriven 1 tsk finriven färsk ingefära Salt Lite olja för att steka paratha i. För recept till degen se här, det är nämligen samma deg som till chapati. En sats av chapatidegen räcker till dessa 12 parathas eftersom de kavlas tjockare än chapati. | ||
Gör så här: Koka potatis tills de mjuknar. Häll av kokvattnet. OBS! Skölj inte potatisen i kallt vatten! Mosa potatisarna med en gaffel. Blanda i samtliga ingredienser och rör ihop allt. När röran har svalnat rulla ihop till bollar stora som pingisbollar. Gör rundlar av degen, ca 10 cm i diameter, och lägg en rund boll i. Knyt sedan ihop så hela bollen omsluts av degen. Var noggrann här så ni knyter ordentligt, vi vill ju inte att röran ska komma ut vid kavlingen! Vänd upp och ner på knytet, platta till och kavla ut till härliga parathas! Mjöla gärna under kavlingen så de inte fastnar på bakbordet. Stek paratha i het stekpanna med lite olja i. Jag brukar använda en silikonborste och doppa i olja och sedan föra borsten runt hela paratha i kanten. Stek varje paratha ca 1-1,5 min på varje sida. | ||
Gillar ni inte några av kryddorna som jag använt i det här receptet så gör era egna kombinationer! Här kan man laborera en hel del både med innehåll och kryddning. (Men klart vill man ha indisk touch på det ska man nog inte ta bort samtliga indiska kryddor ;) | ||
Servera gärna paratha med raita, en indisk yoghurtsås. Används ofta för att svalka heta rätter men här passar den fint i syftet som tillbehör och dippsås. | ||
| ||
Gurkraita 2,5 dl yoghurt (10 %) 8 cm gurka, finhackad färsk koriander och/eller mynta, finhackad (eller använd gräslök om du tycker det är godare) Salt och peppar Jag har även i lite spiskummin, cayennepeppar/paprikapulver och vitlök. Man kan variera kryddningen efter tycke och smak! | ||
Smaklig måltid! |
Wednesday, January 11, 2012
Aloo paratha - smakrika indiska "potatispannkakor" med gurkraita
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Ser gott ut : ) ha en bra onsdag kram Sofia
ReplyDeleteDet är så roligt med alla indiska rätter och namnen på dem! Tack så mycket! Kram
ReplyDeleteAlltså, jag ÄLSKAR temat på den här månaden, det är SÅ roligt att få alla dessa goda indiska recept - maträtter som låter så underbart goda men som man aldrig skulle ha hittat utan dig <3 Jag MÅSTE prova det här!!
ReplyDeleteAlltid lika spännande att titta in hos dig! Man blir såå inspirerad!
ReplyDeletekramkram
Tack detsamma Sofia!
ReplyDeleteVarsågod Hovkonditorn :)
Klart du ska testa Alex!
Tacktack Vardaxlyx!
Wow, en liten kurs hos dig hade inte varit fel.
ReplyDeleteKram Malin
Malin, du är hjärtligt välkommen!
ReplyDeleteSå kul med din indiska recept, får se om man vågar sig på att laga dessa. Eller om jag ska nöja mig med att dregla och sen gå ner till närmaste indiska restaurangen och hoppas att han har dessa goingar på menyn.
ReplyDeleteVad kul det ska bli att läsa om paneer. Kanske har du något bra recept på palak paneer att dela med dig av? Det hade gjort mig, och framförallt min kille, överlycklig.
gurkraita älskar vi,speciellt doppa naan i detta,mums.men de där var nåt nytt.man lär sig alltid nåt här,så härligt och se.
ReplyDeleteSå intressant läsning, en riktigt härlig månad (även för sådana som Anki:)) med mycket nytt att lära! Raita skulle vi ju kunna laga till, känns som tzatsiki lite grann.
ReplyDeleteDet här gillar jag! Jag älskar indisk mat men har inte direkt hittat några bra recept, så jag blev jätteglad när jag hittade till din blogg.
ReplyDeleteDu får en liten award från mig :)
mums, det vattnades i munnen!
ReplyDeleteOj så mycket gott du bjöd på i detta inlägget! Mycket som man vill prova :D
ReplyDeleteTack för att du tycker det var en fin krönika, är som sagt väldigt lätt att drömma sig bort även om man vet att det kommer jobbiga dagar också!
Hej! Jag hittade nyss din blogg och blev så glad att jag nästan trillade av stolen. Jag älskar Indien och dess mat, kom nyligen hel från min senaste resa till varma Goa.
ReplyDeleteTack för tipsen och jag hoppas det kommer fler goda indiska recept snart, det finns ju så otroligt mycket! Är du haj på att göra samosas? Jag letar efter en bra beskrivning på det nämligen. =)
va fina parata har blivit duktigt
ReplyDeleteav dej kram mamma
Åh! Som av en händelse har vi har pratat om indiskt idag, jag och en väninna. Jag tror minsann att det kommer bli en buffé med dina recept inom väldigt väldigt kort :D
ReplyDeleteTack alla för fina kommentarer! Klart ni ska testa de olika indiska recepten!
ReplyDeleteAnonym, samosas... vi får se, det kanske dyker upp på bloggen framöver vem vet! :)
Tack Anna för awarden, jag blir SÅ glad! :)
mmmmm, vad gott! ska bli kul att få veta hur man gör palak paneer, det är så gott!
ReplyDeleteDet där ser ju supergott ut, det ska jag testa någon gång! Här är paratha som de gör den på Trinidad & Tobago, man bankar på den så att den blir "flikig" inuti, som en trasig skjorta därav kallas den för "Buss up shut" och man äter de gärna med curry aloo & kyckling och pepparsås som är stark så in i döden! :-)
ReplyDeletehttp://www.youtube.com/watch?v=vsJGRtGRByM
Tvättäkta paratha! Kul! Jag ska absolut laga det fler gånger!
ReplyDelete