Indiens många religioner gör att landet har en uppsjö av religiösa festivaler, helgdagar samt olika nyårsfiranden. Allmänna helgdagar kan variera från delstat till delstat. En viktig nationell helgdag är Republikens dag som firas den 26 januari till minne av antagandet av den indiska grundlagen. En tv-sänd parad hålls i New Delhi, där Indiens militär visar upp sin styrka och varje delstat deltar med kulturuppvisningar. Tycker det är passande denna indiska månad som jag har på bloggen att fira med en smarrig äkta indisk glass, nämligen elaichi kesar kulfi! (Elaichi = kardemumma, kesar = saffran och kulfi = glass!) Jag har ju gjort en del indiska efterrätter tidigare på bloggen, bl a gajar ka halwa - indisk morotsdessert och shrikand - indisk yoghurtdessert. Denna glass är minst lika smarrig med sin lena krämiga konsistens och med saffran, kardemumma och pistagenötter i en härlig kombination... det kan inte bli bättre jag lovar! :) |
|
Kulfi - indisk glass (6 port) 1 burk (ca 4 dl) sötad kondenserad mjölk 1 dl mjölk (helst gammaldags) 3 dl vispgrädde 1/2 msk rismjöl 1 tsk kardemummafrön (ej malda) 1 nypa saffran (helst trådar) 1-2 msk pistaschnötter |
Om du är riktigt lat kan du hoppa över rismjölet och kokningen och bara vispa samman alla ingredienser. Rismjölet och sjudningen ger en trevligare konsistens och fylligare smak. Rismjöl hittar du på asiatiska affärer och i hälsokostaffärer. Gör så här: Vispa samman kondenserad mjölk, mjölk, vispgrädde, rismjöl och saffran i en kastrull. Koka upp och låt sjuda i två minuter. Mortla kardemumman fint och blanda ner den i smeten. Krossa nötterna fint i mortel och blanda ner dem. Låt svalna, kyl gärna i kallt vatten. Häll upp i formar och frys i minst tre timmar. Låt kulfin tina något före servering. Garnera gärna med grovt hackad pistage eller mandel (valfritt). Tips! Om du vill kan du göra roliga glasspinnar av glassen. Formar finns bland annat på IKEA. |
Denna efterrätt åt vi när min familj var på besök för ett tag sedan. Behöver jag säga att den uppskattades av samtliga? Goa mamma har så många fina barndomsminnen förknippade med just denna glass :) Receptet kommer från den fina bloggen Taffel. |
Kulfi är även mitt bidrag till månadens sötsak som den här månaden har temat klassiker. |
Thursday, January 26, 2012
Republikens dag och en riktigt smarrig kulfi!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Ser verkligen gudomligt god ut, mums! Saffran och nötter, kan inte bli annat än gott!
ReplyDeleteKram
Va gott det ser ut! Är såå kul att följa din braiga recept. Inspirerande tycker jag :-)
ReplyDeleteKramkram i massor!
Ännu ett härligt recept från dig, mums!
ReplyDeleteOj så god! Min flatmate har utlovat rosenvattenskulfi och pistagekulfi på lördag, jag väntar med spänning!
ReplyDeleteSå gott det låter! Kram
ReplyDeleteTack snälla ni för fina kommentarer!
ReplyDeleteåh mums de här låter spännande och riktigt gott
ReplyDeleteTack för ditt inlägg hos mig.:-) Hade inte en aning om att indiska republikens dag och min födelsedag firades på samma dag. Häftigt! Och ditt glassrecept ser ju underbart gott ut!
ReplyDeleteÅhh... man blir alltid så hungrig när man tittar in till dig och jag älskar (!) indisk mat!! Är dock tråkig och köper mixer eftersom där är så många ingredienser man inte har hemma. Man skulle varit bästis med dig haha!!
ReplyDeleteDet är gott Smulan!
ReplyDeleteBra sammanträffande Tant Gul ;)
Haha Maria :D
Låter riktigt gott det där!!
ReplyDeleteDet är sällan jag äter efterrätt på indisk restaurang (blir jämt proppmätt), men om jag gör det så blir det alltid kulfi. Gärna med kardeumma!
ReplyDeleteMums ser urgott ut : ) kram Sofia
ReplyDeleteHerregud så gott det där såg ut! har aldrig hört talas om kulfi faktiskt.
ReplyDeleteVad ljuvligt och härligt det både ser ut och låter! Säkert en smaksensation!
ReplyDeleteVarför har alla andra länder en massa fina högtider de firar hela tiden och inte vi. Känns som Sverige har få helgdagar jämfört med många andra länder.
ReplyDeleteDetta låter ju helt fantastiskt gott! Och snyggt dessutom.
Hoppas du får en härlig helg. Kram.
Tror faktiskt att jag ätit kulfi någon gång och det var nog så gott som det verkar enligt ditt recept! Roligt att du skrivit så mycket om indisk mat, det är alltid skojigt att få lära sig om andra matkulturer. :)
ReplyDeleteTror nog vi får ta och låna en bil och ta en tur upp i Småland när vädret tillåter till våren! Bjuds det på sådana här rätter så:)
ReplyDeleteHa en riktigt skön helg,
kram!
Vilken fin blogg du har.
ReplyDeleteKulfi är ju så gott, har aldrig gjort den själv men ska nog våga prova. Tack för receptet
ReplyDeleteSer så gott ut =)
ReplyDeleteKom på att jag skulle testa kulfiglass och tänkte att eftersom du har så många smarriga indiska recept måste det gå att hitta kulfi här på bloggen - och mycket riktigt. Här fanns det! :) Verkar jättegott. I andra kulfirecept jag läst brukar det vara massor av mjölk som ska stå och reducera i flera timmar. Förstår att den kondenserade mjölken är en genväg och sådana är bra att känna till :)
ReplyDeleteSpännande!
ReplyDeleteGår det att göra kulfin lactosfri?
ReplyDeleteJag vet inte om det finns laktosfri kondenserad mjölk (tror inte det). Problemet att använda laktosfri mjölk är ju att den inte är så tjock i konsistensen. Testa att koka och reducera ner den tillsammans med socker men jag kan inte lova att det blir bra eftersom jag själv inte testat det. Om du testar får du gärna skriva här hur det gick. Lycka till! :)
DeleteTestade göra kulfi häromdan (för första gången och med hjälp av ett annat recept), blev inte helt lyckat... Det här receptet ser mer lovande ut, imorrn blir det ett nytt försök! :)
ReplyDeleteTestade du och hur blev det tycker du? Jag har smakat många olika varianter men det här receptet är min givna favorit! :)
Delete