Rajmah är en populär nordindisk maträtt. Kidneybönor blandas i en tjock tomatcurrysås med massor av härliga indiska kryddor i. Den här rätten går snabbt att göra så när andan faller på (läs vardag och vad ska vi äta som går snabbt?) brukar jag tillaga denna enkla, snabba och goda gryta. Lite kuriosa; kidneybönan togs med till den indiska subkontinenten från Guatemala och Mexico. Kidneybönor är ett mycket bra alternativ till kött och har många fördelar. De skyddar hjärtat, håller igång tarmen och bidrar till att hålla diabetes i schack. Kidneybönor är proteinrika och det finns dessutom fibrer, tiamin, järn, mangan, koppar, fosfor och K-vitamin i dessa bönor. |
|
Rajmah (ca 4 port) 2 konservburkar kidneybönor, sköljes (eller blötlägg själv 200 g kidneybönor i 3-4 dl vatten över natten) 1 röd lök, finhackad (gul lök går också bra) 1 vitlöksklyfta, riven (valfritt) 1-2 tsk färsk ingefära, finriven 3-4 färska kvisttomater, finhackade (eller 1 burk krossade tomater) salt, smaka av med 2 tsk rajmah masala (har du inte går det bra att blanda ihop malen spiskummin, koriander, chili, svartpeppar, muskotnöt, kanel, kardemumma, torkade bockhornsklöver- och lagerblad) olja 1-2 dl vatten |
Gör så här Hetta upp olja i en kastrull och lägg i lök och vitlök. Stek lökhacket tills det är gyllene ca 5-7 min. Tillsätt ingefära, tomater, salt och resten av de torra kryddorna/rajmah masala. Blanda och koka ihop till en "massa". Lägg i kidneybönor och ca hälften av vattnet. Rör om och låt småputtra i ca 15 min. Häll i mer vatten under tiden om det behövs (konsistensen ska dock inte vara för lös). Smaka av och lägg i mer salt om det behövs. Servera Rajmah tillsammans med vitt indiskt basmatiris, chapati eller naan! |
Monday, January 23, 2012
Rajmah - indisk kidneybönsgryta
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Mums, så gott!
ReplyDeleteDet är det Hovkonditorn!
ReplyDeleteSnabb och enkel vardagsmat som dessutom är god! Tack! ser jättegott ut.
ReplyDeleteVarsågod Tant Gul! :)
ReplyDeleteVilken härlig mat!
ReplyDeleteVilken bra rätt, om jag bara får tag på kryddblandingen så blir detta snart tillagat i Russin-köket.
ReplyDeleteJag älskar kidneybönor och blir mycket ätande här,nyttigt och gott,och de säger ja aldrig nej till.dock brukar jag ha högrev kött i,mums
ReplyDeleteoch din ser inte pjåkig ut,smått dreglande här
Kul att du ska testa Kim!
ReplyDeleteTack Smulan och MMCake!
Smarrigt! Du bjuder på så många goda indiska recept härinne! :-)
ReplyDeleteTack Helena, vad glad jag blir! :)
ReplyDeleteHej Amy, det där ska jag prova. Älskar indisk mat och den här rätten verkar lätt att laga. Glad för att du beskrev hur man blandar masala kryddor. Men vad är bockhorn? Kan man bara ta lagerblad?
ReplyDeleteTack.
Enkel och god maträtt! Egna kryddblandningar är ju kanon!
ReplyDeleteTjoho, gissa om brevbäraren hade ett riktigt fint kuvert att lägga i vår låda idag? Vilka dofter som spreds hemma hos oss. Tack, fina du.
ReplyDeleteAnna, bockhornsklöverblad eller frön använder vi mycket i Indien. Har inte sett dem i vanlig matbutik i Sverige. Kallas även för methi och är jättenyttiga! Indian food house (i Göteborg) har säkert dom!
ReplyDeleteVisst är det så Katja :)
Varsågoda och lycka till med kockandet Mårtenssons! De indiska kryddor man köper i matbutik i Sverige tycker jag doftar/smakar ingenting. This is the real stuff! ;)