Tuesday, January 31, 2012

Himmelsk gryta á la quorn

Jag brukar finna nöje i att göra om kötträtter till vegetariska rätter... ja man kan säga att det rent utav är en utmaning! Vegetariska alternativ var svårare att finna för 15-20 år sedan när vi inte hade quorn, soja, tofu och andra fullvärdiga proteinalternativ.

Kombinationen av soya, sambal oelek och tomatpuré i den här grytan... yum! Originalreceptet har fläskfilé och två paket bacon i sig. Jag använde quornfiléer och kompenserade med extra salt och paprikastrimlor. Blev mycket lyckat och gott!

Uppdaterad text 2012-02-10: Tips från läsarna, istället för att kompensera med extra salt och paprika använd gärna Hälsans Kök á la Bacon (ovo-vegetariska tärningar som kan användas istället för Bacon). Jag testade dom vid ett senare tillfälle och det blev supergott att ha i!


Himmelska grytan (ca 6 port)
600 g quornfilé, skurna i 0,5 cm bitar
2 paprikor, strimlade
1 rödlök, hackad
1 liten crème fraiche 34%
3-4 dl vispgrädde
½ grönsaksbuljongtärning
2-3 msk soya
2 tsk tomatpuré
1 ½ tsk sambal oelek
Salt, smaka av med
Mald svartpeppar
Maizena redning
Ev vatten
(Använd gärna 150 g Hälsans Kök á la Bacon som är ovo-vegetariska!)

Gör så här:
Fräs upp quornfiléer i smör och lägg den i en kastrull.
(Använder du Hälsans Köks á la Bacon så stek i smör och lägg dessa i kastrullen.)
Fräs sen lök och paprika. Blanda ihop allt, krydda och låt småputtra en stund. Red av med maizena och låt puttra lite till. Tillsätt ev vatten om det behövs.

Servera grytan med penne rigate eller ris och en sallad till!

21 comments:

  1. Så gott! Jag har aldrig lagat något med quorn, måste kolla om det finns att få tag på här :) Kram

    ReplyDelete
  2. Perfekt namn:) jag försöker äta vegetarisk minst en gång i veckan så det här receptet var precis vad jag behövde!

    ReplyDelete
  3. Det verkar smarrigt! Angående bacon så finns det faktiskt fejcon, det vill säga vegetariskt "bacon". Hälsans kök har en variant (tärningar a la bacon tror jag deras heter), vissa märken har hela fejcon-skivor (säljs mest i butiker som är specialinriktade på vegetarisk mat). Kan vara kul att veta:-)
    /e

    ReplyDelete
  4. Gör det Hovkonditorn, borde ju finnas att få tag på tycker man....

    Perfekt Ann-Sofi!

    Hur kan jag ha missat detta?! Tack Anonym, detta ska jag omedelbart botanisera :)

    ReplyDelete
  5. Jag åt quorn när det var nytt och tyckte det var helt ok. Kan säkert blivit bättre nu till och med. Originalreceptet kan vara nåt för mig.

    Kram

    ReplyDelete
  6. Låter väldigt gott! Jag gillar quorn även om jag tycker det krävs lite mer kryddor till. Så sambal oelek i måste vara perfekt.

    ReplyDelete
  7. va fin gryta du har gjort
    smakar säkert bra
    kram mamma

    ReplyDelete
  8. Ser gott det ut - kanske skulle prova den icke vegetariska varianten...

    ReplyDelete
  9. Härligt namn!
    Quorn har vi haft vid något tillfälle, men inget som gick hem direkt...

    ReplyDelete
  10. Först måste jag vara be dig om ursäkt gånger 2000 för att jag inte är inne här och läser varje dag längre, tro mig när jag säger att jag önskar att jag kunnat den senaste tiden, det har bara varit SJUKT mycket att ta itu med! Nu har jag dock lite tid att stanna till och dregla lite! Det här låter som en gryta i min smak, jag gör själv något väldigt likt den ibland :) Och jag håller med den anonyma kommentaren om att Hälsans kök "bacon" är värd att testa - jag gillar den verkligen <3

    ReplyDelete
  11. Sådan kan jag vara också, nu jäklar ska jag få till en god (eller godare!) veggorätt av det här receptet.
    Som flera andra här har sagt, så tycker jag att fejkon är helt ok, det är ju just sältan man vill åt.

    ReplyDelete
  12. Det finns faktiskt inget skillnad mellan qournfile och kyckling. Det har jag testat bara genom att grilla båda ingredienser

    ReplyDelete
  13. Det är ingen fara att du missade det, det ligger ju ett nytt tema ute nu som jag hoppas fler hakar på :D
    Ja det är verkligen hur mycket som helst att köpa och välja, men det är bara kul och spännande allting! :D
    Kram

    ReplyDelete
  14. Lagade detta idag, MUMS!
    Roligt att du lägger ut recept med quorn i!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Så kul att du lagade rätten Emelie! Jodå, jag har flera recept på quorn eller soja här på bloggen eftersom jag är vegetarian. Välkommen att kika in fler gånger!

      Delete
  15. Hej! Hittade din blogg igår och testade det här receptet. Hela familjen tyckte att det var jättegott! Blev så glad när jag hittade massa recept med samma matfilosofi som min egen, utan kött men ok med mjölkprodukter, precis när jag suttit och gnällt över att jag alltid lagar samma mat jämt. Varmt lycka till och ser fram emot att testa fler av dina recept!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hej Pernilla, jag blir alltid lika glad när ni läsare kikar in och skriver och berättar om rätten ni lagat! Här på bloggen finner du massor av recept. Ett tips är att du tittar till höger under etiketter eller så söker du recept högst upp till höger. Välkommen att kika in igen! :)

      Delete
  16. Supergott! I brist på sambal tog jag sweet chili och det fungerade fint. Kul med de indiska recepten, ska prova dem vad det lider. Med vänlig hälsning, Anna

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...