Thursday, January 5, 2012

Papadum, papad, pappadum eller poppadom - kärt barn har många namn!

Papadum, eller papad som vi från delstaten Gujarat kallar det, är en populär snacks/chips/förrätt i Indien. Oftast köper man färdigtorkad papadum som steks, friteras eller värms (på platta eller i micro) till härlig frasighet.


Har ofta fått frågan om det går att göra papadum helt från grunden. Det gör det även om det kan tyckas vara lite omständligt när de färdiga torkade köpepapadums är smidiga att förvara och tillaga samt prisvärda.

Papadumrecept varierar mycket beroende på var i Indien man kommer. De görs bl a på kikärts-, lins-, urad-, ris- eller potatismjöl.

Uradmjöl görs från torkade svarta urad dal som är skalade och sedan delade. Mjölet går att köpa i asiatiska livsmedelsbutiker (främst i storstäderna här i Sverige).
Hel urad dal.
Bildkälla


När urad dal skalas (och delas) kommer det vita gräddiga fram.


Hemmagjorda papadums (ca 10-12 st)
2 dl uradmjöl (eller blanda 1 dl linsmjöl och 1 dl uradmjöl)
1 krm salt
0,5-1 dl vatten
svartpeppar, spiskummin, torkad vitlök eller torkad chili att krydda med, valfritt

Gör så här
Blanda mjöl och salt i en bunke. Krydda med valfri ovan krydda om så önskas.

Blanda i vattnet (precis tillräckligt för att göra en rätt så fast/hård deg). Gör små rundlar och kavla ut så tunt du vill ha/är möjligt.

Tips! Gör mindre så går det enklare att kavla. Jag har ännu inte sett någon levande människa som har kunnat äta en hel stor papadum, utan att först ta isär den i mindre bitar! ;)

Tips 2! Är det fortfarande svårkavlat så klipp isär en liten påse och testa att lägga rundeln mellan "plastpåsebitarna" och kavla. Det går lite enklare att kavla på detta viset!

Fritera i olja tills de är gyllenbruna. Lägg på hushållspapper så oljan rinner av.

När våra släktingar i Indien gör papadum torkar de dessa i solen (innan de steks, friteras eller värms), på detta vis blir de som de torkade man köper i affärerna med längre hållbarhet!

Papadum brukar oftast serveras med mango chutney, pickles eller olika dipsåser.

Enjoy!

22 comments:

 1. Gud, så sugen jag blir på indiskt nu, Amy!!

  ReplyDelete
 2. Åh, så gott! Visste inte att du kommer från Gujarat. Har en vän från studietiden som också är därifrån. Blivit bjuden av väldigt goda rätter. Och fått lite recept också. Papadams är så goda!

  ReplyDelete
 3. Det har jag aldrig ätit, låter gott

  ReplyDelete
 4. Mums : ) kram Sofia

  ReplyDelete
 5. In our house papads are a must, fried or roasted especially with biryani. This is amazing that you made it at home. Very impressive.

  ReplyDelete
 6. Jag har ätit på restaurang dessa, men aldrig bakat själv. Duktig du är! Kram

  ReplyDelete
 7. ÅH jag som älskar indisk mat och deras bröd! Kul med ett genuint recept och tips från indien :D Men favoriten är ändå naanbröd måste jag säga, gärna med vitlök!
  Ja det här med sömnen känns som det kommer bli bristvara på så jag passar på att sova mycket nu när jag inte jobbar så mycket :) Några små tupplurar på eftermiddagen händer med :P
  Åh tomat- och mozzarellasallad låt ju som en härlig craving! Undrar var jag kommer få dille på :D
  Kramar

  ReplyDelete
 8. MUMS, så gott! Jag gillar inte de tjocka bitiga mango chutney som jag har ätit i Sverige utan jag vill ha den lite lösare varianten- det är så gott!

  ReplyDelete
 9. Så smarrigt det låtet. Skulle kunna tänka mig att rpva men då steka dem. Är det lika gott? Steker man då olja? Tack för din feedback på min blogg. Ändrar och ändrar utseendet. Blir inte nöjd. Har ändrat idag igen...:-)

  ReplyDelete
 10. Känns som det kanske påminner lite om de platta bröden man brukar få i Turkiet innan maten att dippa i vitlökssås. Håkan dreglar när han läser om Indisk mat, det är något vi aldrig har här hemma för Anki är inte alls förtjust i Indiska kryddor tyvärr...

  Ha en riktigt underbar helg Amy,
  kram!

  ReplyDelete
 11. Vad kul att få höra lite om papadums, dessa gudomliga godbitar! Jag tror inte jag vågar mig på att göra egna, men det var intressant att få veta lite mer.

  Ha en bra helg!

  ReplyDelete
 12. Mmm... Det är ju så gott! Inser också hur länge sedan det var vi åt indiskt. Frågan är om jag skulle våga ge mig på att göra egna papadums.

  ReplyDelete
 13. Tack alla för fina kommentarer!

  Tant Gul, har faktiskt aldrig testat att steka dom. Fritera är vanligast... men testa gärna och berätta!

  Det är trixigt med egna papads, kan ni köpa färdiga torkade så gör det istället är mitt tips!

  ReplyDelete
 14. Nu fick jag flashbacks till när vi var i Indien. 12 år sedan nu! Tiden går!!

  //Linda

  ReplyDelete
 15. vilka finna papadums är det
  smakar nog lika god
  duktigt av dej
  kram mamma

  ReplyDelete
 16. Gottegrisen, flashbacks är alltid trevliga!

  Tack mamma, kram!

  ReplyDelete
 17. Ok. Tack för information. Kanske ändå ska börja med att köpa först...:-)

  ReplyDelete
 18. Åt dem för första gången idag och var tvungen att googla efter recept... Hitta dem såklart hos dig, misstänkte att du hade receptet:) så gott men kanske svårt att göra!
  Ha en riktigt bra dag
  Stor kram från Victoria på www.victoriasprovkök.se

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jo, de är lite svåra att få till. De man kan köpa rekommenderar jag :)

   Delete
 19. Hej
  Har du ett recept på papadums på potatis eller Rismjöl? Tack på förhand! (mamma till multiallergiskt barn som saknar papadums något fruktansvärt)

  ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...