Wednesday, May 2, 2012

Pistage macarons

Den allra första gången jag bakade macarons (för ett litet tag sedan) gjorde jag hallon och rose essence macarons. Dessa pistage macarons gjorde jag nyligen och är mycket smidiga att baka då grundreceptet nästan är detsamma. Istället för mald mandel så använde jag malda pistagenötter. I smörkrämen har jag använt pistage essens som köpts i England.

Lite kuriosa om pistagenötter kommer här; Frukten är en stenfrukt som innehåller ett avlångt frö. Som livsmedel kallas fröet pistagemandel eller pistagenöt, men botaniskt är det alltså ingen nöt, och många nötallergiker är inte känsliga mot den här frukten. Dessutom är pistagen mycket nyttiga då de motverkar farligt kolesterol och är riktigt rika på antioxidanter. De innehåller massor av nyttiga näringsämnen som lutein, betakaroten, E-vitamin och verkar väldigt antioxiderande.

Jag använde även till dessa macarons setet från Ninas mat innehållandes en Léuké silikonmatta för att göra stora macarons/whoopies samt en stor dekoreringspenna Léuké Decomax med sex munstycken i silikon.

Som jag skrev tidigare är silikonmattan ett grymt bra hjälpmedel, macaronsen blev sådär segmjuka inuti och krispiga på ytan.


Pistage makroner blev inte lika fina som rose makroner, men som man säger: i magen blir allt ändå smulor! ;)

Leilas franska macarons (25 macarons/50 pistagekakor)

Grundrecept pistagekakor
4 st ekologiska äggvitor
0.5 dl strösocker
150 g malen pistagemandel
4 dl florsocker

Gör så här
Sätt ugnen på 150 grader.

Vispa äggvitorna på låg hastighet i en bunke och öka efter hand. Tillsätt strösocker, lite i taget och vispa till en toppig maräng.

Blanda försiktigt ner malen pistagemandel och florsocker. Jag siktade pistagemandel och florsocker två gånger. Detta för att det inte ska vara större pistagemandelbitar i makronerna samtidigt som det ger mer släta och fina makroner.

Spritsa eller klicka ut smeten till 50 runda klickar, stora som femkronor, på en Léuke macaronmatta. Vanligt bakplåtspapper kan användas men risken är att kakorna blir torrare. OBS! Använder du bakplåtspapper, se till att du har en rak plåt annars "glider" de i ugnen!

Låt kakorna vila på plåten 15 minuter (helst lite längre, jag lät kakorna vila i 40-45 min). Att vila kakorna innebär att de torkar lite på ytan, på detta vis förhindras dem från att spricka i ugnen och ytan blir glansig/krispig och inkråmet blir mjukt.

Grädda kakorna i nedre delen av ugnen cirka 12 minuter, de skall vara lite mjuka i mitten. Här gäller det gäller att känna sin ugn. Är det för varmt så spricker dom och är den för kall spricker de också. Olika ugnar bränner lite olika. Det gäller att ha fingertoppskänsla helt enkelt!

Låt kakorna svalna.

Grundrecept smörkräm
100 g mjukt smör
1.5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 st ekologisk äggula
Några droppar valfri hushållsfärg

Pistage macarons
grön hushållsfärg/pastafärg
1-2 droppar pistage essens

Smörkräm
Vispa smör, florsocker och vaniljsocker vitt och pösigt. Vispa ner äggulan.

Färga macaronsmeten med grön hushållsfärg/pastafärg. Smaksätt krämen med 1-2 droppar pistage essence.

Spritsa/bred ut krämen på undersidan av pistagekakorna. Lägg resten av pistagekakorna över som lock.

Tips! Macarons bör inte bakas när det regnar, eller när det är regn på gång, eftersom de spricker mycket lättare då!

Kika gärna in på hallon och rose essence macarons som jag bakade för ett tag sedan.
Pistage essence

Receptet kommer från Leila Lindholm och finns således på recept.nu.

13 comments:

  1. Åh, jag tycker att de blev jättefina! Men jag gillar ju grönt mycket mer än rosa förstås! Jag funderade på att köpa en sådan matta men ärligt talat tycker jag ju att macarons är mer snygga än goda... De är för söta för min smak så jag avstår nog. De gånger jag bakar dem kan jag leva med att de blir lilte mindre perfekta. Men silikonformar är superbra. Jag köper till mina praliner och de är helt outstanding!

    Ha en fin kväll, Amy! Kramar!

    ReplyDelete
  2. Kul att du provat mattan, aldrig provat själv men har kört så länge på "mitt sätt" att jag inte vill byta :P Blev jag supersugen på att göra Macarons bara för det ;) Härlig grön färg du fått til, superfina!! Kram

    ReplyDelete
  3. Jag häpnar verkligen över och avundas sådana som dig som orkar och kan göra sådant här... Så fint!

    Härligt att även du fick en fin valborg, det verkar ha varit nästan hela landet som fick njuta av solen. Nu är det vardag igen men det är skönt det också. Snart är det ju dessutom helg igen :-)

    ReplyDelete
  4. Jag tycker de är jättefina! Men jag har själv väldiga problem med att få till mina. På gränsen att ge upp faktiskt.

    Kram Malin

    ReplyDelete
  5. Jättefina och gott med pistagemandel! Kram

    ReplyDelete
  6. fabulous recipe with lovely presentation ..:)
    Tasty Appetite

    ReplyDelete
  7. De ser jättefina ut! Härligt grön färg.

    ReplyDelete
  8. oj, va du bakar=)) Nä, socker är jättesvårt, men i en del recept går det bra;)
    Buzza är kul, synd att man kommer med så sällan;)

    ReplyDelete
  9. Detta är min absoluta favoritsmak på macaroons! Så goda de ser ut att vara :D
    sv: Jag är också ganska liten sen innan, 164 så lika lång som dig nästan. Men har redan gått upp 11 kilo så man kan ju undra var alla de kilona sitter :P

    ReplyDelete
  10. Jag älskar pistachionötter och de här ser fruktansvärt goda ut! Jag har inte vågat försöka mig på macarons än men det dessa är på min to-do lista.

    Får jag bara fråga dig var du köpte tukmariafrön och Falooda sev? :) Var det i Sthlm eller Indien? Jag gick till en arabisk butik nu under lunchrasten och frågade men de bara skakade på axlarna. Hon i kassan sa att man kunde hitta falooda nudlar i kina butiken (jag tror hon menade vanliga nudlar). Jag lyckades dock hitta rosensirap. :)

    ReplyDelete
  11. Pistagemacrons, vad gott tänker jag som är mycket svag för just pistagenötter. :-)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...