Sunday, October 28, 2012

Kikärtsgryta med röda linser och saffran

Vilken härlig helg vi har haft! Vädret har varit helt underbart. Igår hade vi så varmt och soligt vilket jag inte trott med tanke på att den första snön kom till oss i torsdags. Dock försvann den lika snabbt som den kom... tur kanske? Vi har firat en del inom familjen och mer om det kommer i ett senare inlägg.

Dagens recept har jag sett på några olika engelska matsidor men även på någon svensk blogg för ett bra tag sedan och som jag tyvärr inte minns vart. Originalreceptet innehåller även squash men det tog jag helt sonika bort. Jag har även mixtrat lite med kryddor och annan smaksättning så jag kan nog inte säga att detta recept längre stämmer överens med originalreceptet.

Vad säger ni denna söndag om röda linser, kikärtor, persilja och saffran? Jag kan varmt rekommendera denna goda vegetariska/vegan gryta/soppa! Jag vet att jag jämt säger det men är något smakrikt och gott kan jag ju inte ljuga för er och säga att det inte är det, eller hur? ;) Maken han mumsade på och doppade brödet i linsgrytan... tror han har blivit mer indisk än vad jag någonsin kunnat förutspå!

Önskar er en fortsatt trevlig och solig söndag och vilken bonus när vi nu även fått en "extra" timme idag... vi firar naturligtvis på idag också. :)

Och du, om du missade gårdagens frasiga rätt så rekommenderar jag dig att spana in den!

En riktigt nyttig rätt... röda linser och kikärter innehåller grymt mycket proteiner och järn.

Kikärtssoppa/gryta med röda linser och saffran (4-5 port)
1 gul lök, hackad
1-2 vitlöksklyftor, rivna
2 msk olja
1 burk kokta kikärter (eller blötlägg och koka egna kikärtor ca 400 g)
1,5 dl röda linser
1 burk krossade tomater (400 g)
6 dl vatten (ev mer vatten)
0,5 g saffran (ett paket) Gillar du saffran så kan du ta ett halvt paket till, dvs 0,75 g.
1 persiljekvist, finhackad (använd även stjälken som är vitaminrik) eller 1-2 tsk frusen persilja
0,5-1 tsk örtsalt
0,5 tsk svartpeppar
1 krm cayennepeppar (mer om du vill ha lite sting i rätten)
salt, smaka av med

Hetta upp olja i en gryta och stek löken i ca 2 min. Tillsätt vitlök, saffran och stek ytterligare i ca 1 min.

Tillsätt de övriga ingredienser till grytan/soppan och låt koka i ca 10-15 min. Smaka av med salt.

Enjoy lots!
En sked av livets goda... mums!

37 comments:

  1. En maträtt helt i min smak! Gott vännen! Kram

    ReplyDelete
  2. Frågar även här om den här kan fungera att frysa? Jag blev jättetaggad att provlaga detta! Verkar så smidigt också!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kul att du är taggad :)
      Skulle inte rekommendera att frysa rätten. Tycker att linser inte blir så goda när de frysts. Däremot håller sig rätten 2-3 dygn i kylskåp så gör du den på söndag kväll kan du ha den som lunchlåda tisdag eller onsdag :)

      Delete
  3. Så gott, påminner lite om kikärtssoppan vi gjorde förra veckan fast den var utan linserna. Det är verkligen en höst som passar så bra med grytor och soppor, känns det som. En kall en:)

    Ha en fin vecka,
    kramar

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja soppor och grytor hör verkligen hösten till... lite saffran i och saken är klar!
      Detsamma till er, kram!

      Delete
  4. Det här rätten är helt i min smak för röda linser är så gott i grytor och soppor. Gillar dina uppmaningar att vi ska äta nyttigt och vitaminrikt:) Behövs nu i dessa mörka tider. Kramar

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, nu behövs det nyttigheter i dessa mörka tider :)

      Delete
  5. åh så gott! skall testas i veckan! :D

    ReplyDelete
  6. Vilken vacker rätt! Det ser ut att vara en riktigt värmande gryta i dessa kalla och blåsiga tider. Här har inte varit varmt ett dugg - snarare iskallt. Solen har lyst i dag men ute var det kyligt. Tur då att man har varma kläder och kan värma lite glögg när man kommer in. Jag tror att jag har tjuvstartat ordentligt i år. Vi ska åka bort till jul, för första gången på nästan trettio år, så det kanske är därför. Jag vill hinna med allt liksom. Kramar till dig!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Idag hade vi kallt brrr! Ja, glögg har vi myst med nu... en liten tjuvstart gör väl inget? :) Så spännande att åka bort, vart ska ni? Kram!

      Delete
  7. gahhh Amy vad gott det ser ut mums! Hoppas ni får en bra vecka i Småland : ) kram Sofia

    ReplyDelete
  8. Jag är så dålig på att göra rätter med linser då jag lätt tycker linserna blir lite gryniga. Överkokar jag dem då? Men det här såg otroligt gott ut. Bokmärker!
    Den gratinerade bönröran med frasigt täcke ser också gott ut!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, blir de gryniga så är de överkokta. Egentligen räcker det med 10-15 minuter som det står i det här receptet. De blev precis perfekta tyckte jag!

      Delete
  9. Vilken härlig bild, så inbjudande. Ett tag, för lääänge sedan, lagade jag ganska mycket mat med linser. Det var i vår Anna Skipper-period. Din mat ser ut att vara bra mycket godare!

    Kram kompis!

    ReplyDelete
  10. Nu är dagens blogg utsedd, klicka in på länken nedan för att se om det vart du! :) Om inte Anmäl dig igen! Ny vinnare varje dag! :) http://annsoh.myshowroom.se/dagens-blogg-avslutad-anmal-dig-igen/#comment

    ReplyDelete
  11. Så god och nyttig grytan ser ut! Och med saffran, mmmm.... Jag laddar för fullt för att bjuda på en härlig gryta hemma jag också, med ett gott bröd till.

    Visst blev det en kanonhelg! Och det verkar som att nästan hela avlånga Sverige fick njuta av det. Nu börjar det mer likna den typ av väder man förknippar med november som kommer nu...

    Ha en fin vecka!

    Kram Lotta

    ReplyDelete
    Replies
    1. Låter bra med laddningen :) I synnerhet när det kommer till dina fina grytor!

      Ja, nu är det kallt, grått och trist igen och timman vi vred tillbaka gjorde det inte bättre.... kram!

      Delete
  12. Det HÄR ska jag laga till middag idah. Perfa!

    ReplyDelete
  13. Saffran i alltså? Coolt! Aldrig använt saffran i mat förut, bortsett från en gång när jag gjorde risotto milanese. Ska prova! Kram!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Absolut, saffran is da thing här. Våga testa, blir mums mums!

      Delete
  14. Vilken härlig vegetarisk rätt! Saffran för med sig en sådan underbar doft!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Javisst, det doftar ljuvligt i hela huset efteråt :)

      Delete
  15. Låter som en underbart mustig och god gryta! Snö!? Hua! Nä, det får gärna vänta lite även om det kan lysa upp fint!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Snön försvann lika snabbt som den kom, tur det!

      Delete
  16. Jag skall göra den här i morgon:)Undra om du vet var det går att köpa saffran strån?
    Inta pulver,det är inta alls så bra.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hej, jag har ingen aning om vart man kan köpa saffransstrån... kanske i någon livsmedelsbutik som har orientaliska/utländska matvaror? Jag använder vanlig saffran som jag köper i affären, funkar helt okej.

      Delete
  17. Mums, denna soppa ska helt klart få värma mig en ruggig höst dag!Låter helt som min smak.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...