Sunday, October 21, 2012

Ugnsbakad aubergine med fetaost och oregano

Helgen har gått sådär snabbt nu igen. Vem jag än pratar med så säger alla likadant. Det finns bara två dagar i veckan, måndag och fredag, och däremellan så blinkar man till och vips så har tiden gått! Visst stämmer det eller hur? Tycker dagarna, veckorna och månaderna (även åren) bara flyger fram. Tyckte jag nyss bokade julbord för 2011 och i veckan som gick bokade jag återigen julbord för detta året. Skrämmande det där med tidsuppfattning. Har någonstans läst att 1600-tals människan upplevde lika mycket under en hel livstid som det finns idag i en dagstidning (inkl alla bilagor som de större dagstidningarna har). Snacka om att det är ett informationssamhället vi befinner oss i och även det som i tekniska termer kallas för information overload. Tanken får åtminstone mig att hisna!

Något annat som får mig att hisna är den här rätten med aubergine, fetaost och oregano i en smakrik kombination. Älskar ugnsbakad aubergine!



Ugnsgratinerad aubergine på Amy's vis (4 portioner)
2 aubergine, delade och stekta i olja
1 msk olja
1 gul lök, hackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 kruka färsk oregano
1 burk krossad tomat eller 4-5 färska hackade tomater
1-2 krm svartpeppar
1 krm cayennepeppar
salt, smaka av med
150 g fetaost

Höstblad i olika färger runtom ugnsformen, härlig färgprakt.
Sätt ugnen på 200 grader.

Hetta upp olja och stek lök, vitlök och hälften av oreganon på medelvärme i ca 5-7 minuter tills löken är gyllene. Lägg i krossad/hackad tomat och resten av kryddorna (inkl resten av oregano). Låt småputtra i ca 15-20 minuter.

Lägg de stekta auberginehalvorna i en ugnssäker form. Smula över hälften av fetaosten och lägg på tomatsåsen. Skjuts in i ugnen i ca 25-30 minuter tills allt bubblar.

Garnera med resten av fetaosten direkt när den kommer ut från ugnen så fetaosten smälter lite och servera med ris/råris och en god sallad till den gratinerade auberginen.

Smaklig måltid!

29 comments:

  1. Ja, tiden går väldigt fort! Vi har snart bott 4 år i Singapore och vart for den tiden liksom :) Gillar din ugnsbakade aubergine, fräscht och gott! Kram vännen!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oj, 4 år... att du klarar det. Jag hade nog saknat Sverige alldeles för mycket jag. Kram kram!

      Delete
  2. Visst är det gott med ugnsbakade aubergine!!! Äter aubergine allt för sällan!!

    ReplyDelete
  3. Åh, det där ser jättegott ut! Ska lagas till middag nästa vecka! Kram

    ReplyDelete
    Replies
    1. Toppen, berätta sen vad du tyckte om den kram!

      Delete
  4. Ugnsbakad aubergine är så gott, den blir mjuk och god. Med fetaost till kan det väl inte bli annat än bra va :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja kombon fetaost och aubergine är helt klart a match =)

      Delete
  5. Ja men det är ju precis så det känns, måndag och svisch så är det fredag! Vart blir de andra dagarna av egentligen? Men det är väl som vissa säger att ju äldre man bli desto snabbare går tiden, tänk så mycket längre en sommar kändes när man var liten t.ex...
    Men det är väl inget att göra något åt, det är bara att försöka hänga med:)

    Vi hänger med på auberginen också, låter mycket gott. Och vi gillar bilden med höstlöven runt formen skarpt, så vackert!

    Ha nu er riktigt bra "snabb-vecka",
    kram

    ReplyDelete
    Replies
    1. 10 veckors sommarlov kändes som flera månader minns jag... tänk om 4 veckors semester på sommaren kunde kännas som 2 månader!

      Delete
  6. Alldeles för länge sen jag gjorde något med aubergine känner jag nu. Det är verkligen super att laga i ugnen, att baka eller göra en gratäng av något slag. Och fetaost är så gott till.

    Visst går tiden fort, det gäller att försöka vara med under tiden bara. Helgerna på landet gör att tiden stannar upp lite för även om vi är sysselsatta där också så går det liksom långsammare där. Mitt i lugnet.

    Ha en fin vecka - ta hand om varje dag!

    Kram Lotta

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack fina vännen, detsamma önskar jag dig!

      Delete
  7. Aubergine köper jag tyvärr sällan borde bli ändring på det! Vackra fina indiska prinsessan Amy! kram Sofia

    ReplyDelete
  8. Visst är det så, vi har så bråttom och gör så mycket hela tiden.
    I bland känns det bara som om många glömmer bort eller inte hinner med att bara leva och njuta av friden och stillheten.
    Fort ska det gå ;)

    Lena från Make Ahead food

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, ibland är det galet hur fort allting går :)

      Delete
  9. Mmm, så goda smaker. Aubergine, tomater och fetaost är fint ihop. Vacker rätt dessutom.
    Ja, tiden går på tok för fort! Till och med så fort att jag fick för mig att jag bara var 33 härom dagen :-O En ny kollega berättade att hon var 31 och då tänkte jag, jaha 2 år yngre än mig. Snacka om önsketänkande...
    Ha en bra vecka, vännen. Kram kram.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Det där med ålder är samma sak för mig... folk frågar och jag svarar av ren reflex 32 eller 33... sen kommer jag på att det var ju några år sedan jag var det! ;)

      Delete
  10. Det låter jättegott och verkar lätt att ordna till. Bra tips!

    ReplyDelete
    Replies
    1. En riktigt smidig rätt som blir klar på nolltid :)

      Delete
  11. Den här helgen kom och försvann i ett ryck!
    Jättefina bilder!!!!
    Kram

    ReplyDelete
  12. så himla gott,brukar göra baba ganush med auberginer,din variant ser riktigt gott ut

    ReplyDelete
  13. Älskar aubergine och detta ska jag göra någon dag!!
    Ser jättegott ut!
    :)

    ReplyDelete
  14. Lagar detta receptet nu, tack för tipset, blir nog smaskens! / Kram Petra & Bill

    ReplyDelete
    Replies
    1. Så trevligt, hoppas det smakar bra. Berätta gärna vad ni tyckte, kram! :)

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...