Saturday, October 6, 2012

Österlentur med olja, senap och kryddor i sikte

Vår härliga matresa fortsätter. Lördagens äventyr bestod först av en sjukt god hotellfrukost där utbudet var hur stor som helst. Givna favoriter efter frukt, fil och bröd var pannkakor med nutella och croissanter, mums!

Busstur till några av de lokala matproducenterna på Österlen stod på tur. Inspiration till kvällens matlagning med lokala råvaror fick vi definitivt med råge.

(Vissa av fotona är oerhört suddiga, tagna med en gammal iPhone.)


Första stoppet var Gunnarhögs Gård där rapsolja tillverkas. En mer passionerad rapsbonde/ägare får man nog leta efter. Erik pratade varmt om rapsen och det var riktigt intressant att lyssna på honom. Kunde vi så hade vi stannat där i några timmar till... minst! (Dvs om busschauffören hade tillåtit detta!)

Vi fick se hela processen från planta och frö till kallpressning av de svarta rapsfröna. För att pressa fram 1 liter rapsolja krävs ca 3 kg rapsfrön. Oljan får stå och sedimentera så att partiklar etc sjunker till botten. Filtrering, buteljering, etikettering och förpackning sker därefter.


Schhh, stör ej, provsmakning av smaksatta rapsoljor pågår för fullt! Det fanns många goda smaker men favoriten för mig var krondill. Andra smaker som bl a fanns var basilika, vitlök, citron, ramslök och timjan. Köpte med mig citron, basilika och krondill, gott! Vi fick även restprodukten sk rapskakor med oss hem. Smakade dessa nyttiga och proteinrika kakor i naturellt tillstånd... de var  ingen riktig höjdare. Får se vad jag lyckas knåpa ihop med dom.


Nästa anhalt var Petersborgs Gård som odlar senapsfrön och tillverkar senap, bl a Dischångsenap, det ni! Ägaren Hans berättade om senapens historia och tillverkning mm. Här fick vi också provsmaka olik sorters senap, vad sägs om lavendelsenap? Jag tyckte den var jättegod. Sen var det det där med hörseln... Hans pratade om senapsfrön i inlagd gurka och jag hörde gurkmeja... jag skyller dock på dialekten, för inte kan det väl ha något med det indiska att göra? ;)


Efter lunchen var vi på väg mot Österlenkryddor. En mysig plats med många växter, kryddor och delikatesser!


Det bjöds på mörk choklad med färska hallon och andra godsaker, berättades om butikens historia och naturligtvis shopping i butiken.

Ett härligt gäng matbloggare...

På bilden: Hanna/Matarkivet, Gun/Kaksmulan, Mary och Magnus/Made by Mary, Olof och Helena/Bara en kaka till, Malin/Malins Diner, Calle och Charlotta/Matrepubliken, Sofie/Mumsfillibaba, Lotta/Två små kök, Kim/Tant russins bak (luktar bäst), jag, Emmy/Remsans bistro och värdparet Anki och Håkan/Mårtenssons kök.

En riktigt härlig tur fick vi på Österlen och jag rekommenderar de av er som inte varit där att åka dit.

Resten av lördagens äventyr, matlagning med souschef Thomas kommer framöver.

14 comments:

 1. Vilken härlig dag med intressant innehåll och shopping av godsaker! Väntar spänt på fortsättningen. :)

  ReplyDelete
 2. Så roligt att läsa om er helg! Tack för ett intressant inlägg! Kram vännen!

  ReplyDelete
 3. Åhhh Amy vad mysigt ni hade det. Nästa gång då ska jag med därmed basta ; ) vi har det underbart i Grekland helt magiskt bra stor kram Sofia

  ReplyDelete
 4. Besöket hos Erik på Gunnarshögs gård var helt klart det bästa stoppet, jag håller med. Och så var det ju lite roligt att du hörde "gurkmeja" :-) Man hör det man vill höra :-)

  Tack för att du förlänger resan och upplevelserna med fler inlägg!

  Hoppas du har en fin och skön helg!

  Kram Lotta

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja gurkmeja, vet inte hur jag fick till det vännen.... jag stod nog och drömde mig bort lite ;)

   Kram!

   Delete
 5. Så härliga bilder från er matträff! Jag har inte varit på Österlen på väldigt länge och det ska jag spara i min semesterlista för kommande besök.
  Tack för du tar oss med på resan:) Kram

  ReplyDelete
 6. Härligt att få återuppleva besöket lite. Jag ska faktiskt sälja deras rapsolja i min butik. Jag tog kontakt med dem och det var inga problem. Ska bara bestämma vilka sorter jag ska välja. Tror på citron, vitlök och krondill till att börja med.

  Kram söta Amy!

  ReplyDelete
 7. Vilken matresa! Kan man sätta upp sig på väntelista för att få åka med en annan gång? Kram!

  ReplyDelete
 8. Vilken trevlig dag!! Rapsoljan har jag smakat och den är supergod!!!
  Dom producerar mycket bra varor på Österlen!!!

  ReplyDelete
 9. Så härligt med en matinspirationstur. Att kika på bra råvaror är ju underbart :D
  Jotack det är fint med oss, allt rullar på. Mycket att tänka på nu bara med dopet nästa helg och stundande flytt :)
  Hur är det med dig?
  Kram!

  ReplyDelete
 10. Ja, det var verkligen en trevlig tur. Hela paketet Matresan som Saltsjöbaden ordnade var verkligen toppen! Rekommenderas varmt. Jag tycker jag aldrig hinner gå igenom och redigera de sista bilderna från resan. Imorgon kanske...

  ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...