Brrrrrr! Hur är det därute med er? Hos oss i Småland är det kallt och jag fryser konstant. Två dagar i rad har vi haft frost på natten och runt 0 eller till och med minusgrader vid 7-snåret på morgonen. Nu är vinterjackan på och även skrapning av bilen gäller på morgonkvisten. Inte roligt tycker jag men det är bara att stå ut... eller besöka sydligare breddgrader. :) Bjuder på ännu en rätt med blomkål i, en fransk variant av en blomkålsgratäng. En smakrik rätt som passar fint till en matig sallad. |
|
Fransk blomkålslåda (4 portioner) ca 1 kg blomkålsbuketter 20 svarta oliver, hackade 2 msk kapris 0,5 dl ströbröd 50 g parmesan, riven 2 vitlöksklyftor, finhackade 2 msk olivolja 1 msk pinjenötter, torrostade Sätt ugnen på 200 grader. Koka blomkålen i 5 minuter (den ska inte bli genommjuk). Lägg buketterna i en ugnsfast form. Strö över hackade oliver och kapris. Blanda ströbröd, parmesan, vitlök och olja. Smula över blomkålen. Gratinera i ugnen i ca 10-15 minuter. Strö över pinjenötterna. Servera gärna en matig sallad till. Njut! |
Thursday, October 11, 2012
Kyligare tider kräver varma rätter!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Jag skickar gärna lite värme till dig från Singapore :) Vilken fin rätt du bjuder, kram!
ReplyDeleteJag tackar och tar emot den asiatiska värmen :)
DeleteHelt rätt, finns det något bättre än en mustig gryta, en god gratäng eller en värmande soppa på hösten? :D
ReplyDeleteJa det har blivit en hel del bakande och kommer bli mer nu om kvällarna också. Men tycker ju att det är så kul så det gör jag gärna. Ska dock bli skönt när allt är över så man får en lugn stund ;)
Kan tänka mig att det är härligt när det är full fart därhemma! Är ju så kul att det går så bra för bloggen din med :) Kram!
Det kan jag förstå, håll ut... snart blir det lugnare för din del!
DeleteHär fryser vi också! Och nu är det långkok och grytor som hägrar:)
ReplyDeleteJa brrrr!
DeleteGott, jag gillar blomkål, man kan ha det i så mycket (som med all kål!).
ReplyDeleteVisst är det så kära Moma.
DeleteJag slutade läsa vid svarta oliver ;-) Din blomkålsgratäng gillar jag personligen mycket bättre! Och om den ska vara lite mer mättande kan man ju - som "icke-vegetarier" - ha i tunna skivor av (ostekt) falukorv t.ex. som puttrar med.
ReplyDeleteKör väl en lite väderrapport också: på Fehmarn har vi inte skrapat is än, vinterjackan är på sedan 2 dagar (det var otroligt blåsigt nämligen), fortfarande inga strumpor i skorna... de åker inte på förrän jag också skrapat is ett par gånger ;-)
Men du, skippa oliverna då och gör rätten ändå... it's a deal?
DeleteJisses, inga strumpor?? Jag hade blivit en isgumma på stubinen!
Vi som bor i södra Norrland har inte ens kallgrader än! I morgon ska jag prova din förra blomkålsgratäng, mums! Ha en bra kväll! Kram!
DeleteLyllos Kate, vi har haft det riktigt kallt tycker jag. Det tycker jag, berätta sen vad du tyckte om gratängen, kram!
DeleteMin karl har valt ut ett av dina recept så imorgon ska jag bjuda kärleken och en vän på indiskt hemma hos oss. Det blir Matter paneer och naan bröd. =) Foton och smakbetyg kommer efter helgen! Kram
ReplyDeleteHärligt och valet av rätt, paneer, är superbra. Lycka till, kram!
DeleteJa, att skrapa rutan på bilen är inget bra tecken. Det går mot kallare tider alltså... Tönk om det ändå varit april... Åhhhh.
ReplyDeleteDetta ser spännande ut Amy.
Kram på dig!
Ja, April vill vi ha nu! :) Fast jag måste ändå säga att det är mysigt med den mörka årstiden... tända ljus, äta saffran och kanel i bakverk och grytor... ja det är bra med höst och jul också!
DeleteFörsta natten med frost och minus hade vi i natt, 3 grader när vi cyklade iväg i morse så Håkan har slutligen fått ge upp shorts på sin cykeltur... Varmare breddgrader? Ja tack, när sticker vi?
ReplyDeleteKapris och oliver, yes we're in!
Kramar till dej!
Jag hänger på! Vi drar till Italien, dricker Amarone, äter oliver, bröd och ost.
ReplyDeleteVarm mat krävs när kylan drar in. Jag gör soppor, grytor och rejäl mat när frosten nyper. Blomkål är fantastisk höstmat! Kram!
Frosten kom till hufvudstaden i natt! Vi sover med fönstret öppet och det kändes lite extra på nästippen i morse att graderna hade droppat en hel del... Men jag tycker det är lite skönt, ja :-)
ReplyDeleteMycket gott detta, och med ströbröd på blir det ju något extra!
Önskar dig och familjen en härlig hösthelg - men inte för kall då :-)
Kram Lotta
Ströbröd låter gott på, lite knaper är aldrig fel! Är inte sådär glad i blomkål, men funderar på att testa med broccoli istället, borde väl funka? :) kram, trevlig helg!
ReplyDeleteÅhus Amy lät hur gott som helst stor kram Sofia
ReplyDelete