Friday, January 4, 2013

Nyårsmeny med förrätt, huvudrätt och efterrätt!

Bäst jag redovisar vår nyårsmeny för er så jag inte glömmer bort den, det gjorde jag ju nämligen senast ;) Men jag tog igen det med råge, årets sista dagar minsann! Vi firade nyår som vanligt med våra vänner Lena och Jörgen som också har småttingar. Vi var bara 8 personer men det kändes som vi var 16 stycken! Så är det med aktiva barn i farten ;) men roligt är det, det kan och ska jag inte förneka!

Förrätten bestod av gurkbåtar fyllda med härlig fetaoströra. Det här receptet har följt mig ända sedan studenttiden då finurliga Krissy, som bodde tillsammans med mig i studentkorridoren, introducerade receptet för mig. Jag är inte säker men jag misstänker att duktiga Kristina har kommit på receptet alldeles själv!


Gurkbåtar med fetaoströra (4-6 st)
1 stor gurka, halveras och delas i 4-6 bitar
1 burk crème fraiche
150-200 g fetaost, smulad
1 vitlöksklyfta, pressad
salt och peppar, smaka av med
rucola och överbliven röra som garnering

Sätt ugnen på 200-210 grader.

Blanda crème fraiche, smulad fetaost (lämna lite fetasost att strö över), pressad vitlök, salt och peppar. Gröp ur innanmätet på gurkbitarna men lämna kanterna (så röran inte rinner ut).

Fyll gurkbitarna med fetaoströran (lite av röran bör bli över) och smula gärna lite fetaost över. Grädda mitt i ugnen i ca 20-25 minuter.

Servera gurkbåtarna ljumma och garnera med rucola och lite av den överblivna röran.

Huvudrätten bestod av dubbelmarinerad quornfilé, ljuvligt gott var det! Receptet har jag fått från min kollega Jennie som bjöd på rätten på sitt bröllop.

Dubbelmarinerad filé (5 portioner)
600 g filé (Ursprungsreceptet har använt fläskfilé men jag kan lova er att quornfilé eller annan sojavariant går alldeles utmärkt!)

Marinad 1
1 msk hoisinsås
2 msk sojasås
0,5 tsk salt
1 tsk socker
2 msk rapsolja

Blanda ingredienserna till marinad 1. Putsa filén och lägg den i en plastpåse med marinaden. Låt stå i kylen och marinera i ca 1 dygn. Bryn filén i stekpanna runt om. Lägg i en ugnssäker form och stek färdigt i ugn till 65 grader. Ugnen ska vara 175 grader. Quornfiléerna behöver inte så lång stund i ugnen, de är klara efter ca 10-12 minuter.

Låt filéerna kallna.

Marinad 2
0,5 dl vitvinsvinäger
0,5 dl vatten
1,5 dl rapsolja
1 tsk salt
svartpeppar efter smak
4 klyftor vitlök, pressade
0,5-1 dl färsk persilja hackad eller använd frusen

Blanda ingredienserna till marinad 2. När filéerna kallnat, skiva upp och lägg på ett fat. Häll marinad 2 över filébitarna. Kan värmas i ugn innan servering om man så önskar. Vi åt de kalla tillsammans med potatissallad med rucola, parmesan, soltorkad tomat och valnötter.

En smakrik potatissallad med dijonsenapsdressing i.

Ostbricka med flera sorters ostar, kex och vindruvor hanns också med.... ja efter ostbrickan visste vi inte om vi skulle orka efterrätten... tur att den bestod av en drink och sorbet i kombination... har ni inte testat det alkoholfria mousserande vinet Chapel Hill kan jag varmt rekommendera det. Det är verkligen gott och passade fint till den här desserten. Ja hela desserten var perfekt och var inte alls sådär mättande som vissa efterrätter annars kan vara!

Om vi höll oss vakna den här nyårsaftonen då? Jajamän, det gjorde vi även om barnen sussade sött i sina sängar.... zzzz! :D

16 comments:

  1. Kul att se en helvegetarisk nyårsmeny. Vem behöver oxfile :-) Måste verkligen testa att dubbelmarinera vilket jag faktiskt aldrig har gjort...

    Vi fick spara desserten till efter tolvslaget - vi var alldeles för mätta och ville göra den rättvisa. Om man vill äta allt på raken är det riktigt bra med något lätt som sorbet.

    Trevlig helg!

    Kram Lotta

    ReplyDelete
  2. Mums, så fräscht och gott! Gurkbåtarna låter mycket spännande! Fredagskram!

    ReplyDelete
  3. Oh, vad gott det låter! Mums, mums! Receptet på filén sparar jag och lagar till någon festlighet framöver! :)
    tack för din kommentar hos mig! Kul med nya bloggläsare!
    Du har en fin blogg! Ska lägga dig som favoriter hos mig! :)
    Ha en fin fredag!
    Kram
    //Lana

    ReplyDelete
  4. vilken fantastisk meny, köttet lät underbart! och såna där gurkbåtar måste jag testa nån gång :)

    ReplyDelete
  5. gurkbåtarna låter väldigt intressanta! och ja, de dubbelmarinerade quornfiléerna också, har aldrig testat att dubbelmarinera faktiskt. det får väl bli något att testa under 2013 :) vi glömde äta både dessert och chipsen och gottet som vi köpt, men vi orkade hålla oss vakna iaf!

    ReplyDelete
  6. En trevlig och spännande nyårsmeny ni hade.
    Önskar dig en god fortsättning och även en trevlig helg! :)

    ReplyDelete
  7. Vilken rolig och söt förrätt! Superfin och kan tänka mig att det är god också :)

    God fortsättning!

    ReplyDelete
  8. Vilken god meny! De där gurkbåtarna ska jag prova, det låter som om de är helt i min smak! Stor kram!

    ReplyDelete
  9. Nog inte många som går hungriga ifrån en nyårsmeny då det verkar "fläskas" på ordentligt hos de flesta!
    Gurkbåtarna låter ju spännande och den där fläskfilén är ju sååå god! Kan tänka mig att den är lika god med quorn eller liknande!

    ReplyDelete
  10. Vilken otroligt god meny!
    Väldigt kul med gurkbåtarna :)
    Kram

    ReplyDelete
  11. Gurkbåtarna var ju urgulliga och quornfiléerna fick min mage att kurra till:) Dubbelmarinad, dubbelt så gott antar jag;)
    Ha en fin lördag:)

    ReplyDelete
  12. Vilken mat! Du överträffar dig själv mest hela tiden. Detta måste jag prova! Alltihop.

    Ha en skön lördagskväll, fina Amy! Kram!

    ReplyDelete
  13. Vilka trevliga rätter du bjöd på! De måste har gjort succé! Jag har inte smakat någon av dem men ska definitivt spara recepten.
    En fråga bara...äter hela familjen vegetariskt eller lagar du dubbla rätter?

    Tack för din trevliga kommentar! Vi hör av när våren och solen har kommit, så bestämmer vi tid och plats!:)

    Ha en skön helg!Kram på dig

    ReplyDelete
  14. Vilken smarrig nyårsmeny! Potatissalladen måste jag prova :D Desserten lät väldigt frisk och passande efter en tung måltid!
    Hoppas du fått en fin start på året :)
    Kramar!

    ReplyDelete
  15. Finurliga och smarriga båtar de där, perfekta drinktilltugg ju. Sparar gör vi på dom.
    Resten av menyn låter inte fy skam den heller, ostbricka och drinkdessert och hela tjotabaletten - mums!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...