Saturday, June 22, 2013

Kokt färskpotatis över? Gör färskpotatisgratäng!

Jag är nog inte ensam om att ha en massa kokt färskpotatis över efter en midsommarafton. Visst kan man göra gratäng på rå färskpotatis men har man som jag en hel drös med kokt nypotatis över kan man lika gärna passa på att göra den här goda gratängen.

Annars, har ni haft en bra midsommarafton? Själva hade vi det fantastiskt! Vi har njutit av underbart sällskap i form utav familj och vänner med god mat, vacker natur, strålande solsken och värme hela dagen lång. Precis som sig bör en midsommar alltså. :)
Detta är något helt annat än vanlig potatisgratäng... men det smakar gott så du lär inte bli besviken!
Färskpotatisgratäng på kokt färskpotatis
ca 500 g kokt och kall färskpotatis i skivor
2 dl vispgrädde
150-200 g körsbärstomater, halverade
en knippe salladslök, strimlad
riven parmesan eller annan smakrik ost
salt, peppar och lite grillkrydda, smaka av med

Smörj en form och lägg i potatisskivorna. Salta, svartpeppra och ha lite grillkrydda över skivorna (även om potatisen är kokt med salt). Häll över grädden. Strö över salladslöken och lägg på tomathalvorna. Massor med ost överst och in i ugnen på 225 grader i ca 15-20 minuter.

Proportionerna är inte så viktiga eftersom potatisen är färdig. Det handlar bara om hur mycket du vill ha av varje ingrediens och att låta gratängen bli varm och få fin färg i ugnen.

Inspirationen kommer från finfina Lotta, kika gärna in hos henne!

English
New potato gratin (made of boiled new potatoes)
500 g of boiled and chilled new potatoes into slices
2 dl whipping cream
150 to 200 g cherry tomatoes, cut them in half
a bunch of green onion, shredded
grated cheese, parmesan or other cheese you prefer
salt and pepper

Grease a form and add the potato slices. Put some salt and black pepper over the potatoes (although potatoes are boiled with salt). Pour over the cream. Sprinkle with greem onion and add the tomato halves. Put lots of cheese on top and in the oven at 225 degrees Celsius for about 15-20 minutes.

The proportions are not so important because the potatoes are boiled. It's just about how much you want of each ingredient and let the gratin warm up and get a nice color in the oven.

11 comments:

  1. Mmm...gratängen ser otroligt smarrig ut! Mums! :)
    Ha en underbar midsommardag!
    Kramar!
    //Lana

    ReplyDelete
  2. Först tänkte jag nä, men det ser ju gudomligt gott ut!! Hoppas du har en fin midsommar!

    ReplyDelete
  3. Den är riktigt god! Fick ingen potatis över från midsommar men det lär ju bli fler kokta potatisar över i sommar och då får det bli gratängen med en massa ost.

    Tack för länkningen och god fortsättning på midsommarhelgen!

    Kram!

    ReplyDelete
  4. Ingen potatis över, men det innebär inte att inte kommer att pröva receptet ... // UllanBullan testar i köket

    ReplyDelete
  5. Ett fint recept, tack för det! Här blev det bl.a stekt potatis av överbliven färskpotatis :) Kram

    ReplyDelete
  6. Vi åt inte potatis på midsommar, men jag kokar gärna lite till denna enkla men raffinerade gratäng. Mums!

    Just nu sitter jag och den lille hunden i köket och njuter av tidig semestermorgon. Sex veckor framåt nu - sååå skönt! Kramar till dig, goa Amy!

    ReplyDelete
  7. Låter verkligen smaskigt gott. Måste testas :-D. Ha en bra dag! Mvh Gittan

    ReplyDelete
  8. Det lät himla gott och måste testas.
    Just nu är all potatis uppäten :)

    Hoppas er midsommar var fin.
    Lena från make a head food

    ReplyDelete
  9. Det här låter ljuvligt! Och som något som kan passa mig, som inte är överförtjust i de vanliga potatisgratängerna. Vi hade en finfin midsommar, börjar precis känna mig som människa igen, hoho. Kram!

    ReplyDelete
  10. Bra restmat det där! Jag är, som Charlotta, inte så förtjust i traditionell potatisgratäng men den här kan nog slinka ner en portion eller två ;)

    Ha en skön söndag Amy! Kram!

    ReplyDelete
  11. Inte en endaste potät kvar har vi, de stannade kvar på festen:) Men det finns ju vissa chanser till att det kommer att kokas några fler denna sommar och en smarrig gratäng tackar vi aldrig nej till!

    Helgen har varit hur bra som helst, tackar som frågar. Avkopplande och (nästan) helt datorfri:)
    Ha nu en riktigt bra vecka Amy,
    kramar

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...