Sonen firades igen för några dagar sedan av min familj och då passade jag på att göra den här tårtan med maräng och rice krispies i. Innehållandes ägg- och nougatkräm blev tårtan en riktig hit. Vågar nästan påstå att det är en av de godaste marängtårtor jag någonsin har ätit. Jag garnerade med säsongens frukt och bär; jordgubbar, röda vinbär och hallon. Tårtan har kallats sagolik sommartårta, rice krispiestårta ja kärt barn har många namn helt enkelt. Gillar ni maräng rekommenderas den här ljuvligt goda tårtan varmt, den smakar verkligen himmelskt! |
||
|
||
Marängtårta de luxe (ca 12-14 pers) Marängbottnar (3 st) 8 äggvitor 4 dl socker 6 dl rice krispies Äggkräm 4 äggulor 1 dl socker 1 dl vispgrädde 100 gram smör, rumstemperatur 1 tsk vaniljsocker Nougatkräm 4 äggulor 1 dl socker 1 dl vispgrädde 100 g smör, rumstemperatur 1 tsk vaniljsocker 50 g guldnougat Garnering 4 dl grädde Säsongens frukt och bär; jag har här tagit jordgubbar, röda vinbär och hallon Sätt ugnen på 120 grader (varmluft). Klä tre långpannor med bakpapper. Rita på baksidan av pappret en ring som är ca 26 cm i diameter. Smöra gärna bakplåtspappret med flytande smör. Vispa äggvitor till ett skum. Tillsätt socker under omrörning och fortsätt vispa tills det blir hårt. Vänd ner rice krispies. Bred ut smeten i ringarna på de tre plåtarna och grädda i ca 70 minuter. Dra bort bakplåtspappret när bottnarna svalnat något (de ska inte vara helt kalla - risk att de fastnar men inte heller varma - för mjuka och kan spricka). |
||
|
||
Sjud äggulor, socker och vispgrädde i en kastrull på medelstark värme. Rör hela tiden tills den tjocknar, ta då av kastrullen från värmen och häll över den i en bunke (sila för att få bort ev klumpar om äggen hunnit koagulera). Tillsätt vaniljsocker och smör och rör tills smöret smält. Låt svalna i kyl tills den tjocknar något. Gör nougatsmeten på samma sätt. Nougaten finhackas och rörs ner tillsammans med smöret. Låt svalna i kyl en liten stund. Lägg en marängbotten på ett tårtfat. Bred ut nougatkrämen och lägg på nästa marängbotten. Bred ut äggkrämen och lägg på den sista marängbotten. Låt tårtan dra i kylen några timmar (jag hade min i kylen ca 5 timmar). Vid serveringen Vispa grädden och bred ut den över tårtan. Garnera med säsongens frukt och bär. Ev kan choklad rivas över. |
||
Receptet hittade jag hos fina Malin men ursprungsreceptet finns på den här bloggen. |
Thursday, July 26, 2012
Marängtårta de luxe
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Så vacker tårtan blev, åhh! Duktiga du! Kram
ReplyDeleteÅh, vilken ljuvlig tårta! :)
ReplyDeleteÅh, så fin den blev! Ja, den är dessutom galet god!
ReplyDeleteKram Malin
Stompf! Vilken tur att jag är så mätt efter mina skogaholmslimpor med ost till ett stort glas kall mjölk annars hade jag kreverat av sug. Vilken radda godsaker i den tårtan! Den som inte var pigg efter en bit av den är immun mot högt blodsocker :-) Vilket fint jobb du har gjort!
ReplyDeleteKram på en torsdag när det känns som riktig sommar för första gången för mig!
Låter och ser gudomlig god ut,så mycket gott i den tårtan skulle ja lätt nog ta 2 bitar,hehehe
ReplyDeleteOj, den där marängtårtan ser riktigt himmelsk ut. Den har ska jag försöka göra innan sommaren tar slut. Det måste ha varit riktigt skoj för din son med dubbelt firande.. fick han några bonuspaket då? :)
ReplyDeleteKram,
Rathai
Jodå, han fick en hel del bonuspaket :) Tycker absolut du ska testa att göra tårtan, den är bara SÅ god, kram!
DeleteSå fin tårta Amy! Sommarkänsla :)
ReplyDeleteVäntar nyfiket på att se vad han fick på det.. sista kalaset?
*kramar*
Så god och sommrig tårtan ser ut! Nougatkräm gjorde inte det hela sämre, är ett stort fan av nougat!
ReplyDeleteSer så fin och sommrig ut vilken underbar mamma som ordnar så fina tårtor kram Sofia
ReplyDeletedu måste ju vara marängtårtornas drottning, så himla goda marängtårtor du verkat göra jämt :) nougatkräm lät verkligen som någonting som skulle kunna gå hem här!
ReplyDeleteVad kan jag säga? Jag älskar maräng i alla dess former helt enkelt :)
DeleteVilken underbar sommartårta! Den ser jättegod ut och jag vet att den smakar supergott! jag har bakat en liknande variant men gjorde den i långpanna för enkelhetens skull.
ReplyDeleteLyxigt värre!
ReplyDeleteOj, vilken underbar tårta!
ReplyDeleteGE MIG!!!!
ReplyDeleteWow så gott! Den här tårtan måste jag testa. Dekoreringen är väldigt vacker :)
ReplyDeleteTack alla för era fina kommentarer, tårtan rekommenderas varmt!
ReplyDeleteHej Amy!
ReplyDeleteJag blev sugen på att göra denna till min dotters dop.
Hur lång tid innan servering tror du jag kan montera ihop allt utom grädde och bär?
Hälsn Ulrika
Hej Ulrika, du kan montera ihop allt 4-6 timmar innan. Jag monterade ihop den kl 10 på förmiddagen och vi åt den vid 15-snåret på eftermiddagen.
DeleteOm du gör den får du gärna berätta hur resultatet blev, lycka till!