Denna härliga sommarsoppa serverade jag för ett tag sedan när vi hade besök hemma. Detta är en kall svensk variant av gazpacho som passar bra nu när det
finns svenska solmogna och närodlade tomater att få tag på. Ett plus är
att soppan spetsas med vår nationalkrydda dill. Soppan är sprängfylld med vitaminer som gör dig pigg och glad och som naturligtvis även fyller på kraftförrådet inför hösten. En riktigt god och svalkande soppa nu när vi haft några soliga och varma dagar. |
||
|
||
Tomatcho med dill (4 pers) 3 msk rapsolja 2 gula lökar, finhackade 2 klyftor vitlök, finriven 1 liter vatten 2 tärningar grönsaksbuljong 750 g körsbärstomater (3 askar) 1 krm agave nektar/honung 1 krm cayennepeppar 3 krm havssalt 1/2 citron, skalet av 1/2 citron, saften av 1 dl finhackad dill Hetta upp oljan i en stor kastrull och fräs lökhacket försiktigt. Lägg i den rivna vitlöken och slå på vatten och buljongtärningar. Koka upp och sjud i ca 10 min. Lägg tomaterna i grytan, tillsätt agave/honung, cayennepeppar, salt, citronskal och citronsaft. Sjud i ytterligare ca 20 min. Finhacka dillen och lägg i när soppan kokat klart. Låt svalna och kyl före servering. Ringla en god olivolja över soppan. Lägg gärna i isbitar om du vill ha soppan extra kall. Servera den läskande tomatchon med ett gott bröd till. Njut! English Tomatcho (tomato gazpacho) with dill (4 servings) 3 tbsp rapeseed oil 2 onions, finely chopped 2 cloves garlic, finely grated 1 liter of water 2 cubes of vegetable stock 750 g cherry tomatoes 1 tsp agave nectar or honey 1 pinch cayenne pepper 3 pinches of sea salt zest from 1/2 lemon juice from 1/2 lemon 1 dl finely chopped dill Heat oil in a large saucepan and fry gently the onion. Add the grated garlic and aodd the water and vegetable cubes. Bring to a boil and simmer for about 10 minutes. Add the tomatoes to the pan, add agave nectar/honey, cayenne pepper, salt, lemon zest and lemon juice. Simmer for approximately 20 minutes. Finely chop the dill and add to the soup when cooked ready. Allow to cool down and serve it cold directly from the fridge. Drizzle a good olive oil over the soup. If you want you can add ice cubes to the soup (if you want it to be extra cold). Serve the lovely tomatcho with a tasty bread. Enjoy! |
Sunday, July 22, 2012
Tomatcho, ett gott alternativ till gazpacho
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Intressant recept! Hälsosamt och fräscht! Kram
ReplyDeleteSpännande! Jag som precis lärt mig tycka om tomater, kanske skulle testa detta.
ReplyDeleteJag ÄLSKAR saltet jag fick av dig, så himla gott!
Kram Malin
Ååh va spännande!
ReplyDeleteÅh va spännande!
ReplyDeleteKul recept! Blir det lite värme här så småningom så kommer jag nog testa den här soppan. *hoppashoppas*
ReplyDeleteDet här måste jag laga någon dag nu när det finns gott om fina svenska tomater. Jag kan behöva få i mig lite uppiggande vitaminer!
ReplyDeleteLåter otroligt gott! Jag älskar tillagade tomater men äter dem ogärna färska som de är. Smaken är helt olika, tycker jag! Kram - jag tittar in under veckan om jag kan. Är i Danmark på cykelsemester ju!!
ReplyDeleteHälsosamt? Check! Somrigt? Check! Gott? Check, check, check! Tomater som är så underbart, speciellt nu när våra svenska är billiga och smakrika <3 Ja, och dill är ju fantastiskt till allt!
ReplyDeleteLåter fantastiskt gott.
ReplyDeleteDetta snor/sparar jag direkt! Oj, vad gott och fräscht det låter. Älskar tomat och dill. Ska plockas fram så fort den där tyskvärmen som de snackar om gör sin entré :-)
ReplyDeleteKram!
Så gott med tomatsoppa i olika former!
ReplyDeleteSer onekligen både nyttig och god ut! Ska jag prova.
ReplyDeleteLåter väldigt gott och spännande! Somrigt och fräsht :)
ReplyDeleteVad gott det lät, jag som älskar gazpacho! :)
ReplyDeleteTack alla för era fina kommentarer. Soppan är verkligen riktigt smakrik och god så den rekommenderas starkt!
ReplyDelete