Indiska piroger med grönsaksfyllning (ca 12 st)
Deg
5 dl mjölk
50 g jäst (1 paket)
150 g smör
0,5 tsk salt
ca 12-14 dl vetemjöl
Värm mjölk och smör till 37 grader, fingervarmt. Smula ner jästen i en bunke. Häll över mjölkblandningen och rör om. Tillsätt salt och lite vetemjöl i taget tills den känns smidig. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk i ca 40 min.
Fyllning
2 stora potatisar (eller 3 mindre), tärnade
2 morötter, tärnade
2 msk olja
1 tsk hela spiskummin
1 gul lök, finhackad
1 tsk gurkmeja
1 msk korianderpulver
1 msk malda spiskummin
0,5-1 tsk garam masala (mer om man vill ha sting i pirogerna)
3,5 dl ärtor, majs och paprikablandning (finns att köpa i matbutiken)
salt, smaka av med
Börja med att förvälla de tärnade potatisarna och morötterna precis mjuka i lättsaltat vatten. Häll i durkslag och låt vattnet rinna av ordentligt.
Hetta upp olja i en kastrull och lägg i hela spiskummin. När de börjar låta och hoppa omkring läggs löken i.
Stek tills löken är gyllene och lägg i potatis- och morotstärningar, gurkmeja, korianderpulver, malda spiskummin, garam masala och ärtor-, majs- och paprikablandningen.
Rör om och låt puttra på svag värme i ca 5-8 minuter. Tillsätt ev 1-2 msk vatten så fyllningen inte fastnar i botten. Smaka av med salt och låt fyllningen svalna.
|
Mm, vad goda pirogerna strut! Verkligen läckra små "frallor" med fyllning :) Bra picknickmat. Blir sugen på att testa!
ReplyDeleteDe ser härliga ut! Jag spar receptet för kommande behov! Ha det bra!
ReplyDeleteja har oxå gjort piroger,dock mini varianter då min son gillar dem mindre bättre än de större.perfekt och frysa in och sen när man vill ha nybakta piroger in i ugn och sen äter man mjuka goa piroger,väldigt spännande med grönsaker,brukar göra med blandfärs,lök,persilja o kryddor.
ReplyDeleteVarför gör jag piroger så sällan (läs typ aldrig) när det är så fasligt gott och de kan fyllas med så mycket gott! Snacka om "hel måltid" i ett litet bröd. Tack för knuffen. Nu måste det snart bli av :-)
ReplyDeleteTisdagskram till dig!
Vad goda de ser ut! Perfekt att ha med sig på picknick då fika är ett måste:) Hur får du dem så jämna och fina?
ReplyDeleteJag vet faktiskt inte hur det kommer sig att de blir så släta... får skylla på att degen är bra. :)
DeleteMums vad gott! Låter mycket godare än andra piroger jag smakat.
ReplyDeleteKan tänka mig att de smakar gudomligt! Så fina dessutom.
ReplyDeleteKram Malin
Så gott det ser ut! Jag har inte gjort sådana, men samosa köper jag ibland, mycket gott! Kram vännen!
ReplyDeleteGrymt! Jag älskar piroger, min farmor gjorde världens bästa, men indiska piroger har jag inte provat. Ännu!
ReplyDeletePiroger är så gott! Spännande recept, det måste jag verkligen prova :)
ReplyDeleteHej, Jätte intressant recept. Jag precis hittat din blog och jag redan gillar den, hoppas att få nya ispirationer av indisk matlagning.
ReplyDeleteCiao,
Orchidea
Läckra!
ReplyDeleteMmm vad gott med hemmagjorda piroger! Indiska piroger låter extra spännande :)
ReplyDeleteMums så gott! Jag måste ta och göra piroger någon dag, perfekt att ha i frysen och ta fram när man är sugen :)
ReplyDeleteVar det i september du skulle vara med i buffé-tidningen? :)