Monday, May 28, 2012

En riktigt smarrig indisk gryta!

Hoppas ni inte smälter bort i värmen? Visst är det härligt? Har skrivit det innan men det tål att upprepas när vi har fått en sådan härlig sommarvärme. Det är bäst att vi njuter för en fågel har viskat i mitt öra att det tyvärr blir sämre och kallare framöver. Ogillas starkt!

Ni som följt min blogg ett tag vet att paneer är en av våra favoriträtter i familjen. Grundreceptet för hur man gör paneer - indisk färskost finner du här. Palak paneer och paneer butter masala är smarriga rätter att testa och rekommenderas starkt.

Idag bjuds det på mattar paneer eller mutter paneer. Mattar är ärtor, så idag blir det paneer med ärtor som tillreds till en gryta. Låter kanske inte så gott men himmel säger jag bara. Av ovan rätter som nämnts är denna min absoluta favorit med sin smakrika goda smak!

Mattar paneer (Indisk paneergryta, 4 port)
3-4 msk olja
en nypa med spiskummin (hela)
2 medelstora lökar, finhackade
1 tsk vitlök, finriven eller finhackad
1 tsk ingefära, finriven
1 tsk chili, finhackad
1-2 tsk korianderpulver
2 tsk salt
2-3 tsk garam masala
1,5 tsk gurkmeja (haldi)
1 tsk spiskummin, malda
1 burk krossad tomat
2-3 dl frusna ärtor
1 sats stekta paneerkuber, se här för recept eller 2 paket halloumi (skärs i kuber och steks)

Färgglada masalas är basen för denna smakrika indiska gryta!

Gör så här
Värm upp olja i en kastrull/gryta. Lägg i en nypa med hela spiskummin och vänta tills de börjar "låta" och hoppa omkring. Lägg i lök- och vitlökshacket och stek tills det är gyllenbrunt.

Lägg i ingefära och chili samt de torra kryddorna; koriander, salt, garam masala, gurkmeja och spiskummin. Stek i 2-3 min för att frigöra smakämnena i kryddorna.

Lägg därefter i krossad tomat och låt puttra i ca 3-5 min. Häll därefter i  3-4 dl vatten och låt koka upp. När grytan börjat koka lägg i de stekta paneerkuberna och låt småputtra i ca 4-5 min till.

Lägg i ärtorna och låt alltihopa småkoka ihop i ca 15-20 min. Rör om då och då. När kryddorna har blandats väl med paneerkuberna är grytan redo att avnjutas.

Servera matar paneer med vitt indiskt basmatiris eller härliga naan!

Njut!
Här har grytan serverats med basmatiris och färsk lök från mammas kolonilott, mums!

32 comments:

  1. en riktig fin gryta ser ut jätte god
    jag ska prova en gång

    ReplyDelete
    Replies
    1. Det tycker jag mamma, fast all din matlagning är så god kram!

      Delete
  2. Vilka härliga färger:) Man äter ju lika mycket med ögonen.
    Sämmre väder kan vi hoppa över, det har ju varit alldeles underbart nu i helgen och jag fick mersmak!

    ReplyDelete
  3. Perfekt gryta - om man tar tofu istället för paneer blir den vegansk. Min dotter kommer att jubla! Kram!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Det har jag inte tänkt på Erika, tack för ditt veganska tips! :)

      Delete
  4. Jippi, där har vi paneeren ju!
    Vi har sett när Bal på tv har kockat till det men inte skrivit ner receptet för att vi visst ju att du också hade det! Men vi har ju alldeles glömt bort det, kanon att du påminner oss - guld värt när det tryter i fantasin på vegetariska rätter!

    Ja du, nu är det inte många dagar kvar till att vi ses, känns ju helt otroligt! Dagarna får gärna gå snabbt denna veckan, men inte i helgen:)

    Kramar till dej.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ni är så härliga, ja det är väl Bal och jag då ;)

      Ser fram emot det grymt mycket, så trevligt vi ska ha!

      Delete
  5. Detta ser verkligen jättegott ut! Undra när jag ska få tummen ut och faktiskt laga det själv...

    Kram Malin

    ReplyDelete
    Replies
    1. Det får ta den tid det tar Malin, snart så kanske...

      Delete
  6. Oj, vad gott och kryddigt det här verkar! Ibland är jag lat och då skulle jag nog använda halloumi, men jag antar att det inte drar åt sig lika mycket av smakerna då? Ska halloumin stekas innan den blandas med resten om jag använder det?

    Värmen du pratar om har tagit avsked av Stockholm för nu. Termometern visar elva grader nu :-( Men till helgen blir det sol och varmt för det har du väl beställt :-)

    Ses snart!

    Kram så länge

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jodå, halloumi är ett bra alternativ Lotta och det drar till sig smaken bra så testa gärna med det. Halloumin steks precis som man gör med paneer för att få till den fina stekytan.

      Vi har haft varmt ikväll men nu börjar det se åtminstone kyligare ut ute... hu. Visst har jag beställt värme... frågan är om de indiska vädergudarna är med oss? Hoppas!

      Delete
  7. Ännu en indisk favorit som brukar beställas på restaurang. Kanske har man turen att få laga något liknande på lördag?
    KRAM

    ReplyDelete
  8. Jag gillar verkligen din tändning på indisk mat. Så mycket roliga recept!

    ReplyDelete
  9. Jag skulle så gärna smaka på dina indiska maträtter! Kram

    ReplyDelete
  10. Åhhh Amy vad gott det verkar gahhhh vill ha! ha en bra tisdag kramar Sofia

    ReplyDelete
  11. de såg ju super mumsigt ut!

    ReplyDelete
  12. ÅH jag såg receptet redan igår när du länkade det från facebook och oj så sugen jag blev! Så sugen att jag började leta upp butiker som möjligtvis kan tänkas sälja paneer och jag hittade några i sthlm så nu ska man bara flytta dit med :P
    Tack, vi är så nöjda med vagnen! Känns väldigt praktisk och bra! Nu längtar man ännu mer tills någon ska flytta in i den med ;)
    Hur blev morsdag för dig, hoppas dina pojkar firade dig ordentligt :D
    Kram

    ReplyDelete
  13. Åh!! indiska mat älskar jag ;) och jag försöka lagar själv hemma också.

    ReplyDelete
  14. åh så gott.de var länge sen ja gjorde indisk mat här hemma.och härinne blir man alltid sugen då man ser dina vackra bilder.

    ReplyDelete
  15. Oj, vad gott. När jag läser i alla kryddor bland ingredienserna så kan jag riktigt känna dofterna.
    Visst ska det bli kul till helgen! Känns både pirrigt och nästan overkligt att få träffa alla :-) Kramis.

    ReplyDelete
  16. Ser fantastisk gott ut..som vanligt ;-)
    KRAm i massor!!

    ReplyDelete
  17. Jaa, vad gott, jag tycker du ska komma till Stockholm och laga lite mat till mig!

    ReplyDelete
  18. Vad gott och spännande det här receptet lät! Det måste jag testa. Bra att få lite vegetariska tips för jag äter bara fisk och kyckling. Har du något bra recept på fina naanbröd?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jag har naan på bloggen, här är länken dit:
      http://amyspieceofcake.blogspot.com/2012/01/naan-ett-valkant-och-populart-indiskt.html

      Delete
  19. WOW! Tack för ett TILL spännande recept att variera vegetariankosten med, för det HÄR ska testas! YUM <3 Och dina förklaringar på de indiska begreppen är alltid så bra, man förstår precis! Nu ska jag fördjupa mig i hur man gör paneer :D

    ReplyDelete
  20. hej, Denna rätt ska jag prova, och samtidigt försöka göra min egen garam masala. Hittade flera recept på nätet. Tack för tipset på din Veckosedel. Kram

    ReplyDelete
  21. Hej, har testat laga denna och rätt och hela familjen tyckte den var jätte god, vi kommer laga rätten många gånger. Vi har även en del andra recept vi tänkt testa från din blogg.
    Meen jag är helt ny på detta, bloggandet. Har du någon aning om hur jag kan hitta fler mat bloggare, helst indiska, kenyanska eller eretrianska recept är jag sugen på :)

    Mvh Angelica

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hej Angelica, så kul att du testat rätten och att ni uppskattade den! Gillar du denna rätt så gillar du säkert palak paneer också.

      Ett tips för att hitta till fler bloggar är att söka på Google. Söka på den slags mat du vill ha och söker du på engelska kommer du att få hundratals träffar, jag lovar! :) Lycka till!

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...