Monday, October 8, 2012

Blomkålsgratäng

Heter det dijonsenap eller som skåningarna säger dischångsenap? Det tvistar de lärde om... ännu! ;)

En enkel men ack så välsmakande blomkålsgratäng bjuder jag på idag och nej, jag har nog inte sett receptet någon annanstans utan det dök upp bara sådär i mitt huvud en dag när jag var sugen på blomkål...


Blomkålsgratäng med dijonsenap (4 port)
1 blomkålshuvud ca 450-500 g
2,5 dl matlagningsgrädde
ca 1 msk vetemjöl
1 tsk dijonsenap
2 dl smakrik ost, riven
1 tsk örtsalt
grillkrydda
svartpeppar

Dela blomkålen i buketter. Koka buketterna i lättsaltat vatten i ca 6 min. Häll av vattnet och lägg blomkålen i en smord ugnssäker form. Strö på örtsalt.

Vispa samman grädde, dijonsenap och vetemjöl i en kastrull. Koka upp och smaka av med örtsalt, grillkrydda och peppar. Lägg osten i såsen, rör om och häll såsen över blomkålen.

Grädda i ugnen i ca 10-15 min. Servera gratängen med kokt potatis och en god sallad.

Smaklig måltid!

15 comments:

  1. Ja det kan de tvista om, medan vi andra glatt smaskar i oss senapen vad den än heter ;). Ser gott ut men så gillar jag också blomkål. Är du helt säker på att inte Leila gjort något liknande?? ;)

    ReplyDelete
  2. Undrar vad fransmännen i Dijon skulle tycka om den skånska varianten dischång :-) Jag vet nog vilken jag föredrar i alla fall så patriotisk som jag blev efter vår rundresa i Skåne!

    Blomkålsgratäng och kokt potatis är nog bland det godaste jag vet. Tack för påminnelsen - jag lägger detta till min lååååånga lista på mat att laga nu när köket snart är klart :-)

    Hoppas du har en fin kväll!

    Kram Lotta

    ReplyDelete
  3. jag måste erkänna att jag inte lärt mig till fullo att uppskatta blomkålen fören efter att jag fyllde 40 år!
    Mina smaklökar var lite sent utvecklade kanske ;)

    Ser jättegott ut!
    // Lena från make a head food

    ReplyDelete
  4. Blomkål har blivit en ny favorit. Jag äter den till och med rå så god är den:) Det här såg gott ut så in i schååångengott;)

    ReplyDelete
  5. Mums, blomkål är så gott! Jag gör sån gratäng lite då och då men det är mest jag som gillar det i familjen. Men den däringa dischångsenapen har jag inte testat att ha i:)

    Ha en fin vecka! Kram

    ReplyDelete
  6. Älskar blomkål och med lite dischång kan det bara bli bättre.

    Kram

    ReplyDelete
  7. Du menar att de inte säger dischångsenap i Frankrike, ha ha ho ho... De där skåningarna har helt klart sitt eget språk :-)
    Ostgratinerad stuvad blomkål brukade en dam jag gick till i hemtjänsten bjuda på. Konstig bjudrätt, men som vi njöt! Hon visste att hon bjöd rätt person :-) Frukostkorv eller falukorv stekt till vill jag ha. Gottit!

    ReplyDelete
  8. Gratäng av blomkål är ju bara så gott och din version låter mumsig! Kram

    ReplyDelete
  9. Åh låter riktigt härligt med senap och grillkrydda som piffar upp. Måste provas!

    ReplyDelete
  10. Blomkål är så gott att göra gratäng på! Jag har förresten en likadan form som du har - jättebra att laga mat i :)

    ReplyDelete
  11. Jag gör mycket sällan något med grönsaker, men om, då blir det gärna med blomkål eller brokkoli. Och recept jag funderar på att testa, läser jag extra noga (Lotta vet vad jag menar...). Nu frågar jag mig vart dijonsenapen tog vägen i beskrivningen, men den kan väl bara användas till att krydda ostsåsen med ;-)

    Du/ni får inte ta illa upp, det är väl menat! När någon (jag ibland...) testar ett recept ser jag till att ha allt hemma, sedan, när jag lagar maten läser jag beskrivningen "med pekfingret" och om då en ingrediens fattas där, kan det hända, att den helt blir bortglömd. Och det vill vi ju inte ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack fina kajomida, det är jag som "glömde" skriva dijonsenap. Och naturligtvis ska den vara i såsen :) Jag tar absolut inte illa upp, snarare tvärtom! Jag brukar vara noggrann men ibland kan det bli fel... kram!

      Delete
  12. Blomkål er så sundt, og kan bruges i mange retter. Elsker det.

    venligst
    Lendo

    ReplyDelete
  13. Jag gjorde blomkålsmos igår med morötter. Mumsigt!

    Jag har slutat oroa mig för tullen, jag tänkte att jag frågar i tullen om det är OK. Så jag tar med lite så det räcker i några dagar i alla fall. Min vän, som kommer imorgon, är hon jag ska åka med till Indien så vi ska i helgen planera lite grejer under dom närmaste dagarna. Så i helgen kommer vi drömma oss bort, vilket ska bli kul. Längtar som en galning. På lördag är det 2 månader kvar till take-off.

    Då ser jag fram emot vilka bloggar du rekommenderar. =)

    Kram

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...