Wednesday, October 17, 2012

Tandoorigryta

Visst är det härligt när man finner inspiration hos andra? Jag finner min mat- och bakinspiration hos familj, vänner, arbetskollegor, tidningar och tv-program men även andra bloggar. I synnerhet andra bloggar. I alla dessa år har jag gjort indiska grytor och andra indiska rätter på färska tomater eller krossade burktomater men aldrig har tanken slagit mig att använda körsbärstomater... förräns nu. Tack fina vännen Remsan för detta. Think outside the box är inte alltid så enkelt!

Till kvällens tandoorigryta har jag använt tandori kryddmix från House of Milton. Tandoorikrydda används normalt genom att blanda med yoghurt och marinera grönsaker etc. med, men man kan även använda kryddan på detta viset i en gryta. Vill man experimentera och blanda ihop sin egen hemmagjorda tandoorikrydda går det lika bra.

Ikväll var jag på en härlig träff... ni som följer mig på Facebook har sett en teaser om det... mer om detta kommer så fort jag har kikat och fixat med fotona!

I dessa mörka tider blir det inte bättre bilder än så här... men jag är ändå nöjd med bilden jag tagit... den nya kameran fungerar fint tycker jag allt. :)
Tandoorigryta (ca 4 portioner)
2 msk olja
1 tsk hela spiskummin
1 gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finriven
1 msk ingefära, riven
ca 1 dl vatten (ev mer)
0,5 tsk gurkmeja
1-2 tsk tandoorikrydda
1 aubergine, skuren i bitar
1 gul paprika, skuren i stora bitar
1 burk körsbärstomater
salt, smaka av med

Hetta upp olja i en gryta och lägg i spiskummin. När de börjar "sissla" och låta tillsätt lök- och vitlökshacket  och stek tills det är gyllene. Lägg i och stek ingefäran i ca 1-2 minuter och häll därefter i vatten, gurkmeja, tandoorikrydda, auberginebitar och tomatspadet (spara själva körsbärstomaterna eftersom de kokar sönder så lätt). Låt koka i 8-10 minuter och lägg därefter i paprikabitar.

Tillsätt mer vatten i grytan om det behövs. Smaka av med salt och låt puttra i ytterligare 5-7 minuter och lägg till sist i de sparade körsbärstomaterna. När körsbärstomaterna är genomvarma är grytan färdig att serveras.

Servera tandoorigrytan med naan eller basmatiris och en god raita till.

Enjoy!

17 comments:

  1. Den nya kameran fungerar väldigt bra, tycker vi, fotot blev ju hur bra som helst. Det är inte helt lätt nu när det skymmer så tidigt på kvällen, man får ta till alla tricks:)

    Ser fram mot bilder och rapport från kvällens träff, nyfikna efter smygtitten:)

    Ha en fin onsdagskväll,
    kram

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tyvärr är den mörka årstiden inte bra för oss som fotar en hel del. Kram på er!

      Delete
  2. Ytterligare ett recept jag måste testa. Fin bild :-)

    ReplyDelete
  3. Gärna hemleverans på detta till imorgon vid 18 tiden? ;D

    ReplyDelete
  4. De där körsbärstomaterna är fina de och kan tänka mig att de är goda i gryta.
    Också nyfiken på din träff. Följer inte hennes blogg så vet inte vad hon gjorde i metropolen!:)
    Men jo, det står visst i mitt recept när man ska ha i kryddorna men kan kanske feltolkas när jag skriver om ingefära och vitlök innan. Tack för feedback och kommentar!

    ReplyDelete
  5. Vad gott med en härlig gryta! Jag tycker bilden är väldigt fin och märker inte av mörkret. SJälv har jag också problem med den mörka årstiden!

    ReplyDelete
  6. så gott de låter,skulle sitta perfekt med ris,naan och raita röra..mums nu blir ja allt sugen på indiskt.

    ReplyDelete
  7. Mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm... Vilka smaker!

    Bilden är jättefin! Har du investerat i nytt? Och som du vet sedan tidigare är jag väldigt oflitig på fejan så nu får du allt snabbt berätta här vad det är för träff det handlar om?!

    Kram och natt natt!

    ReplyDelete
  8. Mums, vad gott det låter och en fin bild har du tagit! Ja, visst känns det fint att få inspiration från varandra :) Kram

    ReplyDelete
  9. Härligt! Att natblogga handlar ju i allra största grad om att ge och få inspiration och att dela med sig. Grytan ser riktigt trevlig ut och bilden är super trots höstmörker. Jag hade gärna smakat :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hm... att "matblogga" menar jag såklart. Ibland går det lite fort när jag skriver :)

      Delete
  10. Underbara Amy möter underbara C---a... Spännande!

    Jag använder ofta körsbärstomater i grytor. Sist jag handlade hittade jag gula körsbärstomater på burk. Inte för att jag vet om de smakar annorlunda men vackert blir det ju!

    Jag är ju ingen tomatälskare när det kommer till färska tomater. Varma ska de vara och gärna som här i gryta. Enda gången jag äter färsk tomat är i salsa med chili, mango och koriander. Då äter jag multum. Eller på bruschetta. Kramar!!!

    ReplyDelete
  11. Visst är bloggvärlden full av inspiration! :) Och du är en klockren inspirationskälla!

    Vad använder du för kamera? Jag/vi är inne på att köpa en ny kamera snart.

    ReplyDelete
  12. Mums vad gott! Tandoori som är så gott och så med körsbärstomater i - vill ha :)

    ReplyDelete
  13. Åh, det är så kul när vi alla inspirerar varandra på alla möjliga vis. Matbloggarna rules ;-) Idag såg jag cocktail-plommontomater (typ romantica) fast jag köpte inga. Tror att det var Mutti.
    Jag tycker du ska vara nöjd med bilden! Är inte lätt annars i detta mörker. Jag ju inte fota all mat på dagen de dagar man är ledig.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...