Wednesday, January 18, 2012

Biryani (Birijani) och lite tips på hur man kokar basmatiris

Biryani är en risrätt full med härliga indiska smaker som kan göras på många olika sätt. Rätten kommer ursprungligen från Persien (nuvarande Iran) och den kom till Sydasien tillsammans med persiska hantverkare och andra resenärer för många herrans år sedan.

Namnet biryani härstammar från det persiska ordet berya som betyder "stekt" eller "rostad". Den här biryanin är helvegetarisk men det förekommer olika varianter (bl a med kyckling, lamm eller räkor).

En biryani innehåller oftast russin (sultan) och nötter/mandel men också kryddor som saffran, spiskummin, koriander, kardemumma, kanel och cayenne kan förekomma.

När du gör biryani är det ett måste att använda sig av basmatiris. Här kan du läsa mer om basmatiriset och hur det ska tillagas.


Denna gång är riset helt vitt, man kan ha saffran/gurkmeja för smak/gul färg.

Grönsaksbiryani med rostade cashewnötter
1 lök
1-2 vitlöksklyftor
1 msk olja
1 tsk spiskummin (hela)
1 kanelstång
2-3 stjärnanis
2-3 nejlikor, valfritt
1 tsk koriander (mald/mortlad)
1-2 tsk ingefära, finriven
1-2 lagerblad
1-2 tsk gurkmeja
1 morot, hackad i små tärningar
2-3 potatisar, hackade i små tärningar
0,5-1 dl gröna linser, kokta
1-1,5 dl gröna ärtor och/eller majs
(Grönsakerna förutom morot och potatis kan här varieras, man kan ha i blomkål, champinjoner eller någon annan favorit som man har.)
2-3 msk tomatpuré (kan behövas mer)
1 msk garam masala

Garnering:
1-1,5 dl cashewnötter
1 röd/gul paprika
1 lök
Ovan garnering rostas lätt i en stekpanna.
Färska korianderblad, valfritt

Inga sultanrussin så långt ögat kan nå! :)

Börja med att koka ditt basmatiris, se här hur du går tillväga. Ett tips är att låta basmatiriset kokas "halvfärdigt", hela rätten blir klar i ugnen sedan.

Hacka löken och vitlöken fint och fräs dem i olja tillsammans med spiskummin, kanelstång, stjärnanis, nejlikor, koriander, ingefära, lagerblad och gurkmeja på låg värme i ca 5-8 min tills lökblandningen blir gyllene. Ju längre kryddorna får värmas i oljan desto mer smak utvecklar de!

Lägg i morots- och potatistärningarna och låt de stekas och bli mjuka. Lägg i linser, ärtor och tomatpurén och låt småputtra. Sist lägger du i garam masala. Nu är tomatröran klar.

Varva nu lager med ris och tomatröra. Börja och sluta med riset. Ställ in biryani i ugnen på ca 150 grader i 20-30 min. Tips! Täck med aluminiumfolie så blir det inte torrt!

Ta ut från ugnen, garnera och servera biryani med mango chutney/pickles, limeskivor och raita.

Enjoy lots!

15 comments:

  1. Mums älskar nötter som de är och i mat : ) kram Sofia

    ReplyDelete
  2. Biryani har jag ätit på restaurang, så gott! Din ser så mumsig ut! Kram

    ReplyDelete
  3. Jag håller med- det är verkligen en konst att kunna koka ris! Det krävs också ett tränat öga för att kunna hitta ett bra ris, all basmati är inte bra. Det senaste jag hittade (köper i stort sett bara basmati)var så långt(2 cm) och fint att det ställer sig upp i kastrullen då man ångar av det!

    ReplyDelete
  4. Hahaha, jag såga att jag kommenterade på fel inlägg det skulle u vara på det om basmatiriset! :-)

    ReplyDelete
  5. Det är så himla kul och inspirerande att läsa om dina indiska kokkonster och jag vill prova allt!

    ReplyDelete
  6. vilken vackert biryani va finna nötter
    ser ut bra duktig amy
    kram mamma

    ReplyDelete
  7. åh ser mumsigt ut.jag brukar rosta pinjenötter i smör och lägga i basmatris och steka blandfärs och sen hugga i,supergott och enkelt

    ReplyDelete
  8. Lika intressant som vanligt, tänk att det kan vara så kul att läsa om ris och matlagning:)
    You've got mail!

    ReplyDelete
  9. Ser ju fantastisk gott ut =)
    Jag vill önska dig en trevlig fredag!!

    ReplyDelete
  10. Så mycket härliga smaker i den maträtten, cashewnötter som är så gott och knaprigt i mat :D
    Haha ja jobbigt nog är semlor och mcdonalds pommes de mest framträdande cravingsen än så länge men försöker hålla mig borta, det är ju inte det bästa att äta :P

    ReplyDelete
  11. Hur gott lät inte detta?! Måste ge mig på att testa något av dina indiska recept snart.

    ReplyDelete
  12. Och underbart att du delar med dig av ett biryani-recept! Det är verkligen något som jag brukar beställa på indiska restauranger.

    ReplyDelete
  13. Hur mycket ris använder du i detta recept???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hej, ser att jag inte har skrivit det ovan. Jag använde ca 4-4,5 dl ris. Rätten räckte till minst 6-7 portioner (om jag inte minns helt fel).

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...