Monday, January 2, 2012

Mustbröd

Har ni en hel del julmust över efter julen? Då är detta det perfekta receptet (oavsett om musten är avslagen eller ej)! Brödet får en härlig smak av musten, anis- och fänkålsfröna.

Vill du hellre forma brödet som bullar går det utmärkt att göra så.


Mustbröd (3 lagom stora limpor eller forma till bullar)
50 g rumsvarmt smör
0,5 dl olja (raps- eller olivolja)
5 dl julmust
2 tsk salt
1,5 msk stött anis
1 msk stött fänkål
1 pkt jäst
6 dl fint rågmjöl/rågsikt
1 ägg (valfritt)
5-6 dl vetemjöl special

Värm olja och must fingervarmt.

Smula jästen i en skål och häll på den varma mustblandningen. Rör om tills jästen löst sig. Klicka i det rumsvarma smöret (och ev knäck i ägget, även det ska vara rumsvarmt).

Häll i rågmjöl/rågsikt och arbeta degen på låg hastighet i knappt 5 min. Rör i vetemjölet lite i taget och kör på låg hastighet i 5 min till. Blanda i saltet. Kör ytterligare en stund.
Jäs degen till dubbel storlek under bakduk (ca 40 min).

Sätt ugnen på 220 grader, varmluft. (Har du ingen varmluftsugn går det bra att öka graderna i ugnen med 20-25 grader.)

Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i 3 delar och forma till limpor eller bullar. Rör degen så lite som möjligt. Låt jäsa på bakplåtspappersklädd plåt under en bakduk i ca 40 min.

Grädda tills de är gyllenbruna och har fått färg på undersidan. Ca 15-20 min (mindre tid för bullar).

Receptet kommer från den fina bloggen Mycakes.

10 comments:

  1. Vilket bra sätt att återvinna den goda musten. Perfekt att det går att använda när den blivit avslagen, tycker den blir det ganska snabbt...

    Vi önskar dej en riktigt fin fortsättning på nya året,
    kram

    ReplyDelete
  2. Perfekt att kunna återvinna eller rädda rester från julen!! Detta bröd sparar jag i mina samlingar...för sedan kan man ju använda det efter den berömda påskmusten ;)

    ReplyDelete
  3. den ser ut att vara fluffig och god, kram mamma

    ReplyDelete
  4. Ser smarrigt ut =) Jag vill önska dig en trevlig kväll!
    Kramkram i massor!

    ReplyDelete
  5. oh, yum, jag som älskar must, mustbröd låter som en trevlig variant :) Just nu är ju julmusten superbillig också, kanske får köpa hem ett par flaskor och baka bröd på dem ;)

    ReplyDelete
  6. a ja såg också den här hos henne.När man hör bröd med läsk så låter de konstigt,men förvånad då
    alla säger att de blir så gott.så vem vet man kanske får ta och göra detta till påsk som börjar närma sig

    ReplyDelete
  7. Du har så många goda brödrecept,
    alltid kul att testa lite nytt när man nu hamnat i baksvängen igen. Går lite upp och ner, men just nu är det himla skoj att baka.

    ReplyDelete
  8. Så sant Mårtenssons, kram!

    Så trevligt Emma :)

    Tack goa mamma, kram!

    Detsamma Vardaxlyx :)

    Absolut, Hovkonditorn!

    Du får passa på då Alex ;)

    Det är jättegott Smulan :)

    Tack Marion, ja mycket skoj att baka är det :)

    ReplyDelete
  9. Åhhh vilket bra tips har en massa must kvar sedan jul : ) Vilken fin blogg du har Kram Sofia

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...