Thursday, March 22, 2012

På söndag gäller det!

På söndag är det våffeldagen, vårfrudagen eller som dagen även kallas för Jungfru Marie bebådelsedag. Att man äter våfflor på våren har sin naturliga förklaring i att det förr i tiden, efter vinterns ruskmörker, åter fanns större tillgång till både ägg och mjölk.

Ska ni att äta våfflor på söndag? Vi har födelsedagskalas för yngste sonen i helgen så för vår del blev det våfflor i helgen som var istället. Fast goda våfflor kan man äta lite när som tycker jag, inte enbart på våffeldagen.

Detta recept på våfflor har jag fått från min fina svärmor. En mycket duktig och huslig sådan kan jag förtälja. Svärmor är en klippa för oss i alla lägen när det gäller allt från barnpassning till tips och fina idéer i köket!

Jag sparar dock det gottiga till slutet för när det finns lite smet kvar gör jag mina egna kryddvåfflor! Maken han skakar på huvudet och tycker att frun har blivit tossig! Ja, så är det att vara gift med en indiska ;) Hur jag gör kryddvåfflorna ser du lite längre ner.
våfflor

Mamma Agnetas frasiga våfflor (ca 8 st)
2 ägg
2 dl vatten
2 dl mjölk
4 dl mjöl
2 tsk bakpulver
150 margarin, smält
lite salt

Allt vispas ihop och gräddas till härligt frasiga våfflor.

Servera med sylt, grädde och/eller vaniljglass!
Swedish waffles
kryddiga våfflor
Mina matiga kryddvåfflor innehåller salt, cayenne- och svartpeppar samt grillkrydda (specialvarianten jag tidigare nämnt!)
Amy's kryddvåfflor á la India
1 sats våffelsmet enligt ovan. (Eller så gör du som mig när det är lite smet kvar blanda i nedan.) Har inga mått utan ta efter tycke och smak!

Cayennepeppar
Svartpeppar
Grillkrydda/BBQ-krydda
Salt

Ät gärna kryddvåfflor med ost på eller varför inte en klick crème fraiche och lite hackad röd lök? Gott är det även om min käre make tycker jag är helt ute och cyklar! ;)

22 comments:

  1. Å vilken bra idé, jag gillar våfflor, men äter de nästan alltid med något salt. Lite stenbitsrom, lök och gräddfil eller creme fraiche tillexempel!

    ReplyDelete
  2. Ja, våfflor på söndag absolut!!!

    Kram Malin

    ReplyDelete
  3. Vi äger inget våffeljärn, så det blir inga våfflor på söndag :) Jag skulle gärna smakat på dina kryddvåfflor, låter hur gott som helst. Kram

    ReplyDelete
    Replies
    1. Klart lite svårt att transportera ett våffeljärn till Singapore ;)
      Välkommen hem till oss, Hovkonditorn!

      Delete
  4. Oj vad sugen jag blev på våfflor nu.. men får la vänta tills på söndag :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eller så sätter du igång och gör en omgång Sessan.

      Delete
  5. Laddar för söndag med att leta nytt våffelrecept idag. Och så hittar jag ett här också, nu får jag svårt att välja ;)
    Tycker inte alls att du är ute och cyklar, låter hur gott som helst med kryddvåfflor!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, kryddvåfflor är inte helt fel om inte annat så för variationens skull!

      Delete
  6. Ja mamma är en riktig liten guldpärla :)
    (hon blev glad över dina ord)
    Tänk att det är dags för våfflor igen. Nu är det vår & sol.
    *kram*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja fina du, nu är det vår och snart sommar härligt! Kram!

      Delete
  7. åh ja med vill äta våfflor,har inget våffeljärn men hade ja skulle ja vilja göra belgiska våfflor,helt otroligt va de är gott,men ja får nog gå till vårt våffelställe och köpa istället

    ReplyDelete
  8. Hej Amy!
    Fast skallen säger nej till kryddiga våfflor så reagerar smaklökarna och säger ja! Kan verkligen föreställa mig smaken och bilden säger gott! Precis som med pannkakor, de kan ätas i olika varianter som sött eller mer matigt. Återstår bara att se om jag vågar prova :-)

    Här hos dig verkar det finnas hur mycket gott som helst. Jag är inte den som brukar baka men risken/chansen är stor att t.o.m. jag kan omvändas!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Så trevligt om jag kan inspirera dig till att baka Lotta! Angående kryddvåfflor så är det gott precis som de traditionella söta också är goda.

      Delete
  9. Måste passa på att sända tusen goa kramar till lille killen på hans 2-årsdag!
    De där kryddiga våfflorna låter verkligen spännande och någonting som jag aldrig har sett någonstans tidigare. Lilla kluriga dig =)
    kram

    ReplyDelete
  10. Smaskens med våfflor mums kram Sofia

    ReplyDelete
  11. ÅH så gott med egna våfflor, det påminner mig om när jag sommarjobbade på en våffelstuga och gräddade våfflor halva sommaren! Så mysigt :D
    I vårt landsting är det tydligen rutin att göra glukosbelastningen medan andra bara gör det om det behövs, är nog lite olika beroende på var man bor :)
    Ha en toppenhelg! Kram

    ReplyDelete
  12. Jag tycker dina kryddvåfflor låter toppen. Vi har också kalas i helgen för min stora kille som fyller tonåring så tårta istället för våfflor. Eller kanske det får bli våfflor till förrätt...

    ReplyDelete
  13. sv: Åh, tack så mycket!

    Jag har inte ändrat några inställningar och jag kan inte förstå varför hon skulle ha gjort det.. Men jag kan prata med hon som gjort designen :)

    ReplyDelete
  14. Vi har inte heller något våffeljärn men jag funderar på att ska skaffa mig ett imorgon, kanske från Clas Olssons.

    ReplyDelete
  15. Fin blogg du har! Jag äter helst inte våfflor alls, men OM jag gör det äter jag dem med gräddfil, lök och röd stenbitsrom. Himla gott! Kryddvåfflor låter också jättegott! Låt maken skaka på huvudet, haha!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...